17 February 2009

:: Kursus Asas Sijil Pemandu Pelancong ::

Hooray ... kursus yang out-of-the-box sket. Kursus nih makan masa 5 hari, siap ada field trip, site visit laie tu. Amacam jeles pegi mati la pedulik hapa aku tak? Yang penting ... 5 hari kursus dah settle ... tinggal laie 2 hari jer nak genapkan kuota setaun

Pada aku kursus camnie memang la tersangat bagus ... dengan harapan dapat laie merancakkan sektor pelancongan Negeri Melaka. Ye lah, lepas keje opis ... orang gomen buleh ler tolong jadi tourist guide. Skarang nih pun nak masuk Melaka time weekend memang hazab sengsara kalo tak tau jalan² shortcut nih. Mati kering la dalam keta berpanasan. Ditambah la pulak lepas Melaka ditabal Bandaraya Warisan Dunia (World Heritage CIty by UNESCO) laie la teramat sesak dibuatnya

Sesak maksudnya ... orang yang ramai. Orang yang ramai maksudnya ... duit yang banyak. Duit yang banyak maksudnya ... ekonomi dijana. Bagi Melaka yang takde sumber alam macam sawah padi ke, kelapa sawit ke, perikanan ke, perlombongan ke ... faktor tourism nih sangat la penting. Kalo tak ... Melaka takde duit la nak bayo pencen mak ayah aku. Industrial lak kecik jer ... tapi buleh la juga memakmurkan

So ... ini tentative KASPP dari 17 Feb hingga la 21 Feb 2009

17 Februari 2009 - Selasa
  • 8 pm - 9 pm : Welcome Speech
  • 9 pm - 11 pm : Safety and Security
18 Februari 2009 - Rabu
  • 8 pm - 9 pm : General Information on Government Policies & Judiciary System
  • 9 pm - 11 pm : Cultures of Melaka
19 Februari 2009 - Khamis
  • 8 pm - 9 pm : Welcome Speech
  • 9 pm - 11 pm : Historical Heritage of Melaka (UNESCO)
20 Februari 2009 - Jumaat
  • 2.30 pm - 4.30 pm : Tour Report
  • 4.30 pm - 6.30 pm : Tourism Development
  • 8 pm - 9 pm : Geography of Melaka / Malaysia
  • 9 pm - 11 pm : History of Melaka
21 Februari 2009 - Sabtu
  • 8 AM - 7 PM [11 JAM TU] : Tourism Development (Class & Site Visit)
  • 7 PM - 11 PM : History & Culture of Melaka (Site Visit)
  • Kira nih settle kasi lumpsum aaa site visit sampat ke malam
Korang yang nak datang Cuti² Malaysia tu ... ayoh la Zoom ke Melaka. Sila la appoint aku sebagai tour guide korang. Ada tauliah tau ... ni bukan cikai nyer! Hehehe ...

Pada korang yang berminat tentang kursus nih buleh la tanya lebih lanjut seperti berikut :

Akademi Pelancongan Melaka
Pn. Noor Aida Binti Hassan : 06 2519960

Harus la aku capek laie ... pagi keje ... malam kursus ... kol 2-3 pagi Malliq bangun ... fuhhh ... cepat la kurus kalo ini macam

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...