30 April 2009

:: Vote Me For Me ::

:: Please Allow This Post As A Sticky Mode Entry ::


Aku sedang masuk contest ini. Cuba nak mengawardkan diri sendiri sebagai supermummy yang amazing. Hahaha ... mungkin la orang baca blog aku nih tak nampak sangat aku nih amazing ... tapi pada pandangan mata anak aku ... aku la mak yang terhebat. Even dia kecik laie tapi kalo takde mak nye kat sebelah ... takleh hidup tenang [pooji diri sendiri adalah lebih afdal dari suruh orang lain pooji ... hahaha ... takleh blah!]

Pada aku, semua mak/ibu/mama/mummy/ummi adalah hebat. Takde yang hebat melainkan seorang wanita yang bertarung nyawa melahirkan anak, berkorban kerja membesarkan anak, berhempas pulas mencari rezeki menyara anak dan mencurah sepenuh kasih sayang mencintai anak. Takde ibu yang tak sayang anak ... kalo ada, itu ada sumeting wrong sumwhere la tu

Kalo anak buat jahat yang pada orang lain takleh ampun punya lah ... dalam hati seorang ibu, kemaafan sentiasa ada ... ruang kasih masih ada ... salah tetap salah tapi seorang ibu tidak akan pernah menyisihkan anaknya dari kasih sayang dan perhatian

Wanita itu hebat sebenarnya. Walaupun dijadikan hanya dari rusuk kiri sang Adam ... kehebatan Hawa itu tidak terbanding dengannya

Sesungguhnya ... syurga itu terletak di telapak kaki ibu

Please CLICK More Than Once

Pembaca sekalian ... sila la klik² gambo di atas ni sebagai tanda korang mengundi aku yang sedang berangan² nak menang hadiah² kat bawah ni

Grand prize
1. Photobook's Medium Landscape Debossed Hardcover Photo Book which consists of 40 pages worth RM224
2. Gin & Jacqie Bottomless Pitt Baby Bag worth RM 189.00
3. Gin & Jacqie Sizzling Lindsay Photo bag worth RM 69.90
4. Gin & Jacqie RM10 voucher to purchase online

Second prize winner
1. Pixart 20 pages photobook worth RM97

Each of the 10 finalist will also receive this:
1. Gin & Jacqie digital camera pouch worth RM 36.00
2. RM10 cash voucher to purchase Gin & Jacqie online
3. Tini's Spa milk bath voucher worth RM88

Voting ini bermula dari 17 April [birthday sapa kah? hehehe] hingga 30 April 2009. Whoa … banyak masa tu. Setiap kali korang singgah
Sila la VOTE aku dengan CLICK Button tu ye. Klik la banyak² kali sampai 30 April tu. Terima kasih juga kat korang yang dah klik untuk vote aku tu yer

29 April 2009

:: Esok Kot ::

Kedua dua parcel telah dalam proses untuk sampai ke tangan
:: Miss Brat :: dan :: NietaNozie ::

Enjoy the prizes cum gifts
Sorry la takde ucapan pepe dalam parcel tu

Tengah serabut

28 April 2009

* Tembak *

Sian Malliq. Kepenatan yang amat.

:: Saya Jiwa Kosong ::

--- TIADA UPDATES BUAT SEKETIKA KERANA TUAN TANAH KEDAUNG MENGALAMI SINDROM SAKIT HATI / STRESS / TEKANAN PERASAAN / JIWA RACAU / MALAS MELAMPAU YANG TIDAK MEMBENARKAN TUAN TANAH MENULIS DENGAN LANCAR ---

HARAP MAKLUM

:: Menunai Janji ::

Picture 
Pemenang teka-teki

:: Miss Brat :: dan ::NietaNozie::

Sila periksa peti surat esok

Maaf teramat sangat
Hope you guys enjoy the small prizes

Sila inform setelah terima hadiah
Takut tak sampai

24 April 2009

23 April 2009

:: Mintak Nyawa !!! ::

Okeh, sudah lebey 12.01 am, sudah masuk hari esok. Hehehe ... Tak tau dari mana aku nak mula nih. Mintak ler bebanyak sabar ... [urut dada kasi tenang sket]

 

Sila lihat Malliq muntah berlambak. Apart from that, since balik dari nursery this week, dia asik ceret-beret sampai melimpah ke pinggang. Aku tau memang sangat disgusting tapi aku nak korang tau kenapa aku marah sangat kat nursery nih

Aku tak puas hati kenapa Malliq buleh muntah camtu nyer banyak. Aku belek² baju Malliq yang kena muntah tu then aku nampak sumeting yang aku tak expect jumpa in the grossy muntah ... guess what it is?

BITS AND PIECES OF CARROTS AND VEGES!!! CARROTS PALING OBVIOUS SEBAB KALER ORANGE YANG SANGAT TERANG DAN CHUNKY!!!


Sejak bila la pulak aku feed dia carrots??? Aku bagi dia makan pun fruit puree from Heinz. Itu pun sehari sekali jerk. Mana datang carrots lak nih? Aku check diapers dia ... pun ada carrots nyer bits ... ouh sangat menyirap sudah

Kebetulan Incek Jaque pie kedai ... so aku sengaja tunggu dia balik nak tunjuk aku nyer findings lah ... dia tengok anak dia muntah berlambak camtu ... siap jumpa cebisan karet lak ... terus tepon si tokey nursery [oh yer lupa nak cerita ... tokey nursery ada 2 nursery ... so dia selalu takde kat sini since ini gomen nyer nursery, dia lebih banyak masa kat nursery yang dia bukak kat taman lain]

Incek Jaque takde la haruk kan si tokey nih. Tapi memang ler kena libas tokey tu. Aku tak tau apa bijik butir conversation derang ... tapi bab² komplen dan menyelesaikan masalah, memang aku serah kat Incek Jaque sebab aku EMO. Kang aku nangis ... hohoho. Nak marah orang tapi aku yang nangis ... so better Incek Jaque yang handle

Sangat bengap hokay ... aku rasa cam lepuk² je bebudak PENGASUH tu. Habis dah tepon tu, kitaorang mandikan la Malliq. Sangat la kasihan sama itu budak butak ... lepas dah muntah tu muka dia happy sangat cam segala kesengsaraan dia hilang bersama muntah tu

Masa tengah mandikan Malliq, the nursery nyer tokey tepon balik. Dia kata dia dah tanya kat pengasuh situ dan she admit that the pengasuh memang ada feed Malliq ngan BUBUR NASIK!!! Haiyo maa ... pengasuh tu baru, dia ingat Malliq nih 6 bulan. Ayat yang paling menyampah sekali aku nak dengar ialah ~ "Malliq asik nangis jer, takmo diam ... so bagi makan"

Weih budak pengasuh nursery ... ko tak tau ke baby mana leh cakap. Dah tentu ler dia nangis ... tapi nangis tak semestinya dia lapar je. Ko tak tau ke baby nih boring pun dia nangis, nak main pun dia nangis, pampers dah nak meletup pun dia nangis, perut kembung pun nangis ... dah kekdahnyer camtu ... kang tetiba budak butak nih panggil nama ko kang ... ada yang ko humban anak aku masuk tong sampah sebab ko ingat dia jelmaan toyol

Semalam, masa lunch aku turun la bawah ... kengkawan aku nak pie makan tu, saja je la bawak Malliq pie cafe gak. Masa aku sampai situ, budak nih tengah pangku Malliq. Kat tepi dia ada botol susu yang penuh. Aku tanya dia, baru nak bagi susu ke? Dia kata : ooo dia dah hisap susu dah. Dalam hati aku pun wonder la : kalo dah bagi susu ... abih tu botol susu yang penuh nih, ko nak buat apa? Tak sedap hati ... aku pun angkut Malliq lepak ngan aku kat cafe

Lepas dah abih agenda kat cafe, botol susu Malliq tadi dok ada laie tepi tilam dia. Pehtu si Malliq mengaruk tak tentu hala, gaya cam nak tido tapi disebabkan botol susu still penuh, aku tanya laie sekali ngan budak tu. Malliq nih dah nyusu belom? Dia kata : dah, baru jer tadi. Aku tanya laie : kol baper minum? Dia kata : er ... er ... dah dah baru jer

Aih budak nih ... tak paham soalan ke, soalan aku susah sangat nak paham ke aku pun tak tau ler. Aku tanya lain ... lain la pulak dia jawab. Ko tak sakit hati camtu? Aku bajek aaa, Malliq nih nangis jer ... dia sumbat susu. Budak nih uuwweekk jer, sumbat susu. Teori mana tah diaorang ajar trainning jaga budak aku pun tak tau ler

Memang ini kali pertama aku jadi mak, tapi aku takde la bengap sangat asal budak nangis jer sumbat susu. Pejadah ... kembung ler. Balik dari nursery semalam tu, aku nak amik Malliq ... dia tengah tido. Ok la takpe ... sekali tu bila aku nak angkat dia masuk car seat dia ... tu dia! Muka Malliq berselepet penuh muntah ek. Dia bedung Malliq pehtu tiarapkan kasi tido. Ini satu laie aku hangin. Kalo ko dah ikat bedung budak camtu ... apa rasional ko pie tiarapkan budak. Kalo ler kata muka budak tu tersembam kat atas bantal ... camno budak tu nak alih kepala dia? Kalo tangan dia free, at least dia leh angkat badan dan kepala dia untuk beralih

Adoi adoi adoi ... hari nih jer 5 kali berak² cebisan sayur n nasik. Muntah toksah kira la ... dah baper kali muntah dah minggu nih. Perut kembung cam belon nak pecah sampai aku bawak kat ayah aku soh tengok² kan. Aku suspek air tak bersih ... rupanya dia sumbat Malliq ngan bubur nasik budak umur 6 bulan. Tau ler Malliq nih sehat walafiat, badan tegap ... ko ingat budak badan beso jer ko leh sumbat nasik la?

Esok Incek Jaque bawak Malliq pie Speciallist kat Putra Hospital. Kalo masih ceret-beret -muntah laie ... memang la aku ketuk pala pengasuh tu. Tadi aku dah cakap ngan Incek Jaque, aku nak simpan baju muntah ngan pampers penuh cirit tu. Kalo dia tak ngaku dia bagi makan ... memang aku tenyeh² muntah ngan pampers tu kat muka dia

Aku belum buta tau ... aku kenal lobak merah tu apa

Konfirm aku talak 3 nursery nih. Hari Isnin nih mungkin anto kat makcik yang sudi nak menjaga. Jauh pun jauh lah ... dari sakit hati camnie ... berhabis minyak dan masa sket asal berbaloi dan anak aku terjaga. Bukan la nak soh layan anak aku cam raja tapi budak kecik camnie ko kena la sabar sket. Ini asal boleh jer jaga budak camtu. Cuba anak ko aku buat camtu ... nak?

Yang aku heran, mak pak bebudak lain ... rilek jer. Cam ok jer anto situ ... aku nih rasa cam lebey² ober-ekting je. Tapi bukan nak cakap apa la ... ada yang anto anak ngan pampers dah lodoh melayut sampai ke tanah ... siap ngan taik mata ... so, budak pengasuh kat nursery tu better than the parents tu lah ... sebab tu takdo komplen kot? Aku kalo nak anto Malliq tu, dah siap mandi, siap menyusu, siap tido laie kat umah ... so sampai sana dia still tido or akan buat hal sendiri jer seperti bermain ngan jari or kaki dia

Sangat menyirap cam air sirap limau tau ... sib baik ler tokey dah mintak mahap ... dan jugak mintak mahap on behalf of the pengasuh. Tapi hati aku sudah terluka ... no way la. Aku maafkan tapi aku takmo dah letak anak aku kat situ

Tokey ... sila pulangkan deposit sebanyak 300 hengget semula. I'm so pissed off with u lah. So extra 200 sebagai ganti rugi menyebabkan anak saya muntah² serta ceret-beret. Dan tambah laie extra 500 kerana menyebabkan gangguan emosi dan trauma terhadap kami anak beranak. Jika tidak, kami akan adukan kepada Jabatan Kebajikan Negeri

Wah ... buleh ke aku tuntut camtu?

22 April 2009

Erk ...

Aku nak tido ... tak larat nak citer
Tapi gatal nak update
Esok ... aku janji
Daa

* Take 5 *

Rehat jap. Nasi lemak rendang daging. RM 2.50 saja. Murah kan?

21 April 2009

* Doakan Aku *

Arinih Mok2 belikan cekodok pisang lak. Tawakal je lah. Orang dah niat baik, kita aminkan aje la dia baik sampai bebila ye tak?

20 April 2009

:: Terharu ::

Sebelum aku tido ... saja je nak letak ni
Tak sangka dah ada 3 gibu visitor dah datang blog aku yang pening nih
Sejak 2 menjak nih nombor tu gerak laju jer
Thanks to INTAN Supermummy yang berjaya mempromote blog tak seberapa nih
Kepada pembaca blog nih ... terima kasih kerana sudi membaca
Terharu lak memalam buta nih
Leh lah aku really rest in peace tonite ... happy sket

Love you all readers ... muah muah

:: Rest In Peace ::

Tak dapek la nak nolong ... takdo sapo eh yang RIP @ Selamat Bersemadi nyer lah ... ini ha aku cakap pasal aku yang nak rehat ngan aman ... santai² ala gedik santai camtu. Semalam tido kol 2 pagi nyiapkan custom album member aku kawen. Lama ooo pending, sib baik ler customer memahami ... pasal custom album nih aku story lain aaa nanti ek

Ini pie makan Char Kuay Teow kat Taman Merdeka ... kedai sempoi jer ... rasa leh tahan la jugak untuk orang yang tak masak cam aku nih yer ... harus la dusyum² diri sendiri kerana tak masak. Incek Jaque tak cakap apa so ... aku pedulik hapa korang nak cakap apa ... hahaha. Weih aku letih aaa ... ni musti keria santau nyer pasal

IMG_0118.JPG

Char Kuay Teow Special
Extra Telur, Udang dan Kerang
RM 4.00


IMG_0120.JPG

Fresh Orange Jumbo Gaya PLKN

2 biji oren yang sangat manis

RM 3.00






IMG_0125.JPG

Kuay Teow Kerang Special

Extra Telur Mata, Udang dan Kerang

RM 4.00


IMG_0126.JPG

Kepala Udang dan Kulit²nya

Priceless


Kalo nak pegi senang jer. Kalo dari Pasar Borong MBMB tu ... masuk ikut trafik light Taman Merdeka tu ... ikut simpang Caltex kat belah kanan tu ... ujung jalan nanti nampak ler gerai pacak ni. Kira bahasa mudahnya ... deret tapak pasar malam hari Jumaat tu. Sila la terjah kedai nih. So far dah 2 kali makan, belum ada cacat cela nyer laie. Harap dapat bertahan lama sebab selain masakan yang agak sedap ... harganya pun buleh tahan la murah

Ok lah kengkawan ... selamat menjamu selera. Korang pie la makan ... aku nak tito

ZZZzzzZZZzzz

Daa
 

:: Mak Pening ::

Pening ahh pala aku nih. Camner mak² lain buleh handle hidup satu family aku memang kagum la. Bukan apa ... aku tengah pening pasal nursery si Malliq. Aritu demam, dah baik demam balik ... tambah lak perisa ngan batuk kokol kahak hijau pekat lendir gaban

Pehtu, aku bekalkan pampers 5 keping ... bila balik aku check cuma luak 1 jer. Mak aii, setau aku ler Malliq nih masa mak aku tolong jaga, 1 hari 5 keping la kautim. Malliq memang kuat kencing ... sebab dia kuat minum. So bila kat nursery cuma luak 1 jer ... musykil la aku

Hari khamis lepas ... aku amik Malliq dari nursery, penuh muntah, pampers dah nak meletup, siap ngan berak laie. Aduhai ... camno la nak sihat budak tu

Kalo bagi susu lak, diletaknya budak atas lantai ... letak bantal kat dada ... boh botol susu kat atas bantal tu. Aku dah pesan banyak kali ... kalo nak bagi susu tolong tengok, budak tu kecik laie ... badan je ghuper dah beso. Eh, kalo dah beso 6 bulan sekali pun, ko kena tengok jugak sebab budak beso tu apa dia tau. Kot jadi apa² nanti, ko nak tanggung ke?

Ada sekali tu, budak nursery tu SMS aku ... Malliq non-stop nangis. Terpaksa la aku turun bawah gak ... pegi menenangkan keadaan. Nampak jer mak nyer ... terus Malliq senyum gelak ketawa gembira happy. Muka budak nursery tu cam bengang jer

Takut ooo aku nak tegur bebudak jaga kat nursery tu. Aku takut kalo aku sound lelebih kang, apa je la dia buat kat Malliq nanti. Memang ler aku buleh amik tindakan pehtu ~ report pulis ke, saman mahkamah ke, but then kalo anak ko dah terbujur kaku nanti ... buleh ke report polis ngan saman mahkamah tu kembalikan nyawa anak ko?

Ada satu budak kat nursery tu ... kecik 3 kali ganda Malliq tapi dah 6 bulan. Baby girl ... halus jer, kalo time susu memang sian ... sampai meleleh air mata minum susu baring sambil ditonyoh botol susu. Dah ler takde dibagi chance langsung budak tu nak tarik napas ... ditolak jer botol susu tu sampai kontang

Aku nak cakap ngan tokey nursery, asik takdo. Aku takmo cakap kat tepon, susah nak paham. Lebih baik jumpa depan² ...

Sila la tonton video sorang maid yang sedang mendera budak kecik yang sangat kesian. Dipijaknya ... ditendangnya ... nak luruh jantung aku nengok ... dapat maid nih, memang aku letupkan kepala otak dia ... bodo sangat! Geram aku!!!



:: Santau Keria ::

Nama pun manusia … kalo tak reti syak wasangka tu bukan manusia normal la tu. Kalo dah mencik tu … buat menda baik pun jadik jahat. Manusia nih kijam ek?

Apa ke menda aku merepek nih yer … ni ha … pasal menda kat bawah nih

Picture 366 
Kisahnya kuih nih dibeli oleh Mok² Pacat. Memula seko pun takmo makan … tapi aku pedulik hapa ek. Lapo nyer pasal … kuih free lak tu … aku bedal je lah. Aku offer kuih keria nih kat opismet aku … dia cakap apa tau …

Ko makan ler … elok jer ko telan … ko kena remote control ngan dia”

Terus aku baca doa … oh yer … memang aku terlupa baca doa. Nampak sangat la dah kelaparan maksima. Dan jugak, aku membaca doa yang Insya Allah tidak akan memudaratkan si pembaca dengan gangguan ilmu hitam ke … kelabu ke …

Dari rasa sedap … terus rasa cam nak muntahkan balik je kuih tu. Dari rupa ala² comey lotey gebu² … terus cenggitu haa guper kuih keria … itam pun ada, golap jo …

Weih … terus sakit pala otak aku … aku takde la ngata Mok² Pacat tu menyantau orang ngan keria, tapi korang pun tau kan … manusia nih nampak jer luaran baik … tapi dalam penuh noda dan puaka, sapo tau. Better safe than sorry dek oi

Cry now got fren sumore … cry later u cry la alone²

:: Komunikasi Yang Betul ::


Baca dengan pikiran yang terbuka
Ini kisah mengenai sepasang pengantin yang baru berkahwin empat bulan.

Pada suatu malam si isteri memeluk leher suami dengan nada manja seraya berkata, "Ayang, period I dah lewat sebulan, tapi I tak boleh nak pastikan lagi sebab kita kena pegi check kat doktor."

Si suami terasa amat gembira lalu. Dia akan meluang masa untuk pergi bersama berjumpa gynaecologist. Sementara itu, dia meminta isterinya tidak memberitahu sesiapa pun sehingga benar-benar pasti.

Pada suatu hari, pasangan ini dilawati oleh seorang pegawai dari TNB yang datang menuntut bayaran tunggakan letrik. Pegawai TNB tu ketuk rumah bertanya, "Ini rumah Encik Ahmad ker?"

"Ya, saya ni isterinya. Ada apa Encik?"

Pegawai TNB memberitahu, "Puan, saya nak beritahu puan sudah sebulan lewat. Saya kena jalankan tugas. Puan tak boleh tunggu, nanti boss saya marah."

Si isteri hairan pegawai itu boleh tahu dia lewat sebulan. Dengan nada terkejut, si isteri itu membalas balik, "Apa? Macam mana pulak Encik tahu yang saya ni sebulan lewat?!"

Pegawai TNB menjawab dengan selamba, "Ala Puan, ni kan zaman IT, semua tu ada dalam komputer dan kita boleh check Online"

Ini yang membuat siisteri lagi terkejut. "Apa!!! Saya lewat sebulan pun awak semua boleh tahu!"

Dengan tenteram pegawai TNB tu menerangkan, "Relek Puan. Puan baru lewat sebulan. Ada yang lagi teruk sampai 5-6 bulan"

Siisteri yang terperanjat beruk dengan kenyataan pegawai itu memberitahu dia akan bincang dengan suami saya. Pegawai TNB itu pun beredar.

Keesokan harinya, selepas Ahmad dia beritahu oleh isterinya, dia pun naik berang dan terus ambik cuti dan pergi ke kedai TNB yang berdekatan.

Tanpa menghiraukan pegawai-pegawai TNB yang ramai di situ, dia menjerit, "Apa korang ni, isteri saya sebulan lewat pun nak heboh-hebohkan ke dalam Internet. Awak ni semua yang berkeluarga tak pernah lewat sebulan ke?! Bisness apa korang buat niii? Nak kena saman ke?"

Pegawai yang datang ke rumah Ahmad keluar dan mententeramkan keadaan.

"Sabar Encik. Sabar Encik. Apa susah, kalau Cik nak settle perkara ni, bayar je ...," kata pegawai TNB.

Ini membuat si Ahmad naik lagi berang. "Apa? Nak bayar korang? Belahlah ..."

Pegawai tersebut pun memberi peringatan, "Kalau macam tu, kami terpaksa 'potong' Encik punya ..."

"Apa? Potong?! Abih isteri saya di rumah nak pakai apa?"

"Nampak gayanya isteri Encik kena pakai lilin aja laa ..."

Ini jadinya bila lemah dalam komunikasi

Kalau berurusan dengan orang ramai atau rakyat, kena cakap dengan jelas. Dengar dengan baik supaya faham apa yang dimaksudkan. Kalau tidak, masing-masing cakap dan faham lain-lain

Yang jadi bos pula, berkomunikasi bermakna mendengar keluh resah pekerja-pekerja. Jangan asyik sedap bersyarah. Ambil lah kisah kebajikan pekerja

Nota Kaki
Kengkadang tak semua yang kita cakap tu orang leh paham. Pada aku kalo nak bagi senang orang paham apa yang kita nak sampaikan ... tak kira la dalam pelajaran ke, kerja ke ... visual tu sangat penting. Ada orang kita cakap berjela² buang air liur bertong² pun tak masuk akal. Tunjuk je gambo ke, jadual ke ... direct on the spot leh paham ... so dalam kes TNB tu patutnya dia tunjuk la kat isteri Incek Ahmad tu meter letrik kat umah tu ... takdo la Incek Ahmad cuak kena POTONG dan isterinya terpaksa guna LILIN. Hahaha

Credits:
Cerita lawak ini dicilok dari sini : Husin Lempoyang  

17 April 2009

:: Kelas ~ Live Posting Guna Henpon ::


Entry nie dah berkurun lama dalam draft aku ... mintak mahap la yer

Wah wah ... sejak ada kemudahan menge'post' update menggunakan tepon ... makin malas la pulak aku nak menghapdet aku nyer blog secara manual yer. Ye lah kan ... sekarang kan teknologi dah memacam ... baik ler kita gunakan

Laie pun pakai tepon nih aku rasa senang sket kot. Terutama nak menghapdet menda yang sket² cam nak pie makan² ke, jejalan ke ... menda yang spontan gitu lah. Kalo setakat nak amik gambo guna kamera, pehtu nak load masuk PC, pehtu nak upload kat photobucket ler bagai ... pehtu nak celoteh pok pek pok pek pasal gambo tu plak ... by the time ko nak start type ... idea ko pun ilang ... ko pun terus malas ... simpan je la dalam draft

Entry ni aku tujukan khas untuk pembaca blog aku yang paling rajin tinggalkan komen ... yang menanyakan soalan seperti di bawah ...

kakngah said...

wey.. aja la aku camne nk live ngn N70. huhuhu!!!








Senotip Synte said...




:: kakngah ::
ooo kak ... nanti saya buat entry khas pasai ni yer


Mari kita mulakan sesi Tutorial ~ Live Update Guna Henpon

Step 1 : Memula sekali pegi ke sini >>>draft.blogger.com<<<

 login dulu cam biasa

Step 2 : bila sampai kat dashboard lepas login tu ... sila cari IKON seperti dalam gambo bawah nih



Step 3 : pehtu akan kuar popup cam kat bawah nih :

 
Itu hanya untuk US Residents je
kalo untuk M'sians pilih POST BY EMAIL je

Step 4 : bila tekan POST BY EMAIL tu ... akan kuar laie satu popup cam ni lak


 Kat kotak kosong tu letak la apa pun perkataan yang senang korang nak ingat
Contoh aku gunakan ialah comey ... sebab aku comey
Kah Kah Kah

Step 5 : lepas jer tekan SAVE akan kuar lak gambo camnie ...


Step 6 : skarang amik henpon memasing ... buat ler satu MMS dan hantar le ke alamat yang korang dah create tadi ... contohnya buek ler MMS, letak subject [ini akan jadi tajuk] masukkan gambo ... dan send ke jaquedira.comey@blogger.com ... sepantas kilat entry korang akan masuk terus ke blog dan buleh la ditonton beramai²

Alamat ni jugak berguna kalo opis korang block BLOGGER. So kalo korang takleh access blogger tapi masih berdegil nak update blog korang ... buleh la anto email ke address yang korang sendiri dah create tu. Siap letak attachment gambo dan bagai ... ia akan dipost ke blog anda tanpa segan silu

Ok lah harap ini dapat membantu korang

16 April 2009

:: Sticky Mode Entry Post ::

Ini ada request dari reader blog nie yang tanya camno nak buek sticky mode entry. Entry yang melekit² cam dodol Tan Kim Hock yang femes tu ... bilo dah melekit mako akan melepek lah io buek seketiko pada entry yang nombor satu. Kunun aaa cakap cam bagus ... ada yang tak paham lak nih kang

Bahasa mudah nyer ~ sticky mode entry membolehkan sesuatu posting itu menjadi post yang pertama dalam blog selama beberapa hari [korang tentukan la nak letak entry tu berapa lama]. Selepas dah berjaya menyeticky kan post itu ... post² yang berikutnya akan berada dibawah sticky mode yang telah dispesify tadi

Cara nak buek sticky mode ... pojam mato pun buleh ahh

Langkah 1

Poie la masuk blogger account tu ... aku guno Blogger in Draft ... sajo eh gatai

 
login aaa cam biaso

Langkah 2

Tulih aaa entry yang nak distickykan tu ... tulih cam biaso ... samo eh cam selalu

  
Rilek ... kacang jer buek nih

Langkah 3

Tekan aaa publish post ... takyah tuko apo pun ... tekan PUBLISH POST skarang ... jangan takut²

Langkah 4

Bila jer kuar Your Blog Post Published Successfully cam kat bawah nih ... tekan EDIT POST

 
Langkah 5

Skarang bila dah edit post ... sila click POST OPTIONS cam gambo bawah nih

Langkah 6

Kat POST DATE AND TIME tu ... sila la letak date yang korang nak ... contohnya aku nak letak entry tu sampai 30 April 2009 ada kat atas ... so tukar la kepada 4/30/09 dan masa tu terpulang la korang nak letak sampai kol baper ...

Langkah 7

Dah selesai tukau date & time bagai ... tekan la sekali laie PUBLISH POST

SIAP!

Lalala ... entry tersebut akan berada selama mana anda spesifik kan tarikh dan masanya. Harap ini dapat membantu korang yang nak buat entry pulut tetal yang sticky itu


:: Pemberitaan Singkat ::

Berita Utama

Memula sekali nak mintak ampun dan maaf pada :: Miss Brat :: dan juga :: NietaNozie :: sebab sampai skarang masih belum pos laie korang punya hadiah tu. Tapi korang jangan risau … paling lewat Isnin akan dihantar hadiah itu. Mintak mahap sekali laie

Berita Tempatan

Hari Selasa (14 April 2009) aku ngan family bergegas ke Tanjung Karang sebab Pak Mertua aku masuk sepital cuz blood sugar nyer sudah sama tinggi ngan Burj Al-Dubai. Alhamdulliah hari nie dah leh kuar sepital tapi terpaksa mencucuk diri sendiri ngan insulin 3 kali sehari setiap hari. Sangat tak best

Berita Luar Negara

Semalam Melaka cuti … Melaka Bandaraya Bersejarah. Ada gendang Nusantara … oh/ini sama jer ngan tahun² sebelumnya. Selamat ulangtahun hari bersanding yang ketiga untuk aku. Hahaha …

Berita Lawak Jenaka

Hari ini sangat letih otak. Masuk opis dengan perasaan yang tah pepe. Terlupa untuk punch card dan membawa laptop+LCD projektor yang nak kena pulang kat opis IT. Nasib baik aku tak terlupa nak hantar Malliq ke nursery. Dan nasib baik jugak aku tak lupa untuk makan dan mandi

Berita Sukan

Petang ini dijangka akan memasak lemak cili padi ayam pencen yang dah 3 minggu dok dalam freezer. Itu pun kalo cuaca dilaporkan baik dan para atlet buleh menunjukkan bakatnya di padang tembak. Jika angin bertiup sepoi² bahasa syahdu dan kelam … ayam akan disimpan laie 3 minggu mengikut gegaran gempa yang tak tau bila ajer gunung berapi akan meletus

Sekian … terima kasih [ini bukan tulis surat rasmi daa … ini ulasan berita lah!]

13 April 2009

:: Old Town White Coffee Kopitiam ::

Aku ngan Incek Jaque suka pie makan² tak tentu hala nih kan? Asal ada tempat cam menarik … harus ler kitaorang nih terjah jer sesuka rasa. Sedap tak sedap belakang kira … nama pun try² kekdahnyer. Tapi kalo tak try … tak tau kan?

Al-kisah yang tak berapa nak kisah lah … kitaorang pie la Old Town White Coffee (OTWC). Dah lama dah pandang kopitiam nih, tapi langsung tak teruja nak masuk. Entah camner tah satu hari tu tergerak hati la pulak nak pie sini. Yang ni cawangan OTWC yang collaborate ngan CIMB Bank. Kiranya Banking & Drinking in one shot lah

Picture 286
 :: Menu yang tebal ::
Pilihan : Banyak jugak (4 *)

Picture 297

:: Kaya Butter Toast (Double) ::
Rasa : Ok Lah (3.5 *)


Picture 291:: Mocha White Coffee Ice ::
Rasa : Entah la … takde rasa mocha pun (3 *)


Picture 293:: Mee Kari ::
Rasa : Ok Lah Jugak (3 *)


Picture 294:: Laksa ::
Rasa : Agak sedap (4 *)


Picture 296:: Kopi Kaw ::
Rasa : Kopi letak susu cair takde gula … rasa apa? (2 *)

Kalo korang nak pie OTWC nih aku sarankan amik White Coffee biasa jer. Then makan lah toast² yang ada tu. Pilihan yang banyak juga sangat menarik. Mungkin akan pergi laie … tapi tak addict sangat cam Uncle John Kopitiam. Oh … berhantu kay kopitiam tu.


Nota Kecik
Ini hanya penilaian peribadi aku jer. Ikut tekak memasing.

:: Baik Punya Ayam ::

Mydin MITC secara officialnya dah dibuka masa Good Friday aritu … dan yang paling menarik pasal pembukaan Mydin kali ni ialah  … ayam mentah yang dijual sangat murah gila gila gila iaitu … 99 sen sekilo. Lebey kurang RM1.30 – RM1.80 seekor ayam. Hohoho … sapa mau bagi ko ayam seko paling mahal pun singget lapan kupang? Cakap ngan aku sini meh, sapa buleh bagi harga camtu memang aku peluk cium dia lah …

Picture 348 Picture 346 Picture 347

Lautan manusia yang sedang beratur dengan gigih
Untuk mendapatkan baik punya ayam
Ini suasana pada hari ketiga kejadian ayam murah
Harga ayam kekal 99 sen sekilo selama seminggu

Sila terjah Mydin MITC sekarang juga

Picture 345

Ini attire sesuai untuk terjah Mydin
Sejuk ko …

:: Tolong Lah Aku ::

Pagi tadi aku takmo pegi keje … semuanya sebab budak ini

Picture 313

Budak botak mata bulat ini telah membuatkan mak nya berat hati nak pegi keje
Nasib baik mak nya masih berotak waras … kalo tak mau jer sambung tido tadi

07 April 2009

:: I’m Back ::

Fuh … letihnya. Menjaga baby demam mencabar minda tol. Walaupun Malliq tak meragam tapi dia menjadi extra-triple-manja. Keje nyer merengek jer … dah ler suara rock kapak. Bebel pun kuar suara rock. Cute betul tengok … cuba bayangkan baby botak takde gigi bersuara rock mintak dokong sambil meleleh air liur. Sangat comel

Neways … peraduan meneka gambo yang berakhir Ahad lepas telah ada pemenang nya … alahai yang meneka pun cuma 3 orang jer … hahaha takpe lah. JAWAPAN gambo tu ialah KUKU. Tahniah pada :: Miss Brat :: dan :: Nietanozie :: kerana berjaya meneka. Kepada 2 orang nih … sila email alamat anda ke >jaquedira@gmail.com< supaya hadiah buleh dihantar

Itu sahaja buat hari ini. Kepala tengah sakit nih … banyak tol menda nak memikio. Ada few things yang menarik akan diupdate kemudian … sila tunggu ngan sabar ye

Daaa …

06 April 2009

:: Mintak Ampun ::

Sorry la korang. Anak aku si Malliq demam panas. Tak dapat nak update sementara waktu. Nanti aku citer laie ye. Maaf yer …

05 April 2009

# April No Fool #

:: This Is A Sticky Mode Entry ::


Sempena hari April Fool ... aku nak buat contest mini kepada reader aku yang tak seberapa nih. Contest nyer ialah ... sapa dapat teka apa ke menda gambo kat atas nih ... aku akan bagi hadiah misteri. Syarat nyer mudah jer ... tinggalkan komen anda berserta nama dan email ... ini kira bonding session lah ngan pembaca aku. Hohoho ... sapa dapat teka memang aku bagi hadiah ... kecik beso ke tak kisah la yer sebab kita sekadar main teka-teki-teka-tekuk-ular-mati-dalam-mangkuk

Ayoh la korang ... teka jangan tak teka. Aku bagi chance sampai hari AHAD je ... kalo takde sapa dapat teka ... korang kena bagi hadiah kat aku. Hahaha ... kejinya

02 April 2009

:: Bila Tajuk Entry Dah Tak Tau Apa Nak Letak Maka Cuba Meniru Gaya Entah Sapa² Yang Glemer Supaya Nampak Hawt ::

Sila abaikan
Aku penat tapi takleh nak tido

Fuh
.
.
.
Masih takleh tido
.
.
.
aaaAAAhhHHHhhhHHH menguap cepat
.
.
.
Ok lah aku dah ngantuk

Bye

01 April 2009

:: Dah Tau Dah ... Cis³ ::

Ini lah dalangnya ... KLIK LA SAYA


Patut la pun search engines direct ke blog aku semula ... rupanya pasal kesah Nurin Jazlin dan kanak² lain yang telah didera secara kejam oleh lelaki² yang tak guna

Aku letak citer tu sebagai pengajaran. Tak sangka lak menjadi hits orang² yang mau mencari citer tak senonoh. Ouh ... matlamat tak sampai la kiranya

Yang peliknya ... bila guna google ... langsung tak kuar nama blog aku. Tapi kalo pakai yahoo ... wah segala keywords yang aku letak kat sini ... semua ada. Paling lawak ialah kalo letak keyword nih ~ aku b*g#l diikat ... nama blog aku kat atas sekali. Aduhai aduhai ... memang ler pening pala otak aku nih. Rupanya ... citer pasal telur gebus ngan nurin laie punya angkara ...

Mungkin lepas nih aku kena letak simbol² lah kalo nak guna perkataan² camtu ek ... haii, memang ler pening

:: Aku Gumbira Yadda Yadda ::

Hey ... arinih aku hepi tau. Malliq kat nursery tadi ok jer. Balik tadi pun muka ceria jer ngan akak yang ganti dari branch tu. Aku pun senang ati ler gak nak tinggalkan dia kat situ laie esok. B4 that aku baru jer amik no. tepon sorang babysitter nih. Tapi tempat akak nih jauh sket dari umah aku. Ahh, takpelah kot ek. Macam dah ok jer nursery tu. Kita bawak bersabo dulu lah yer

Arinih kitaorang pie makan luar jer [eh bukan tetiap hari makan luar ke? hahaha] kenkonon nak makan nasik campur ... lelast makan nasi asam pedas kat pasar borong. Fuhh ... gua cakap lu memang sedap. Kalo tak kerana Inspekta Gejet tadi ... mungkin aku dah tambah nasik laie sepinggan. Aku vote asam pedas Melaka is still the best. Parit Jawa pun kalah ... sorry ye
 
Layan aaa gambo makan² yang tak seberapa itu yer. Walaupun gambo tak seberapa tapi rasa ... tebaaabooo ahh gerenti kerat jari tak hampa kalo tetiba tengah malam teringat nak makan asam podeh. Sini kalo yang sodap itu biasa nya ikan pari aaa. Aku lak suka layan tetel ... kena lak ngan telur asin ... kucing cakar kaki ko pun tak perasan beb. Nak² asam podeh tu mendidih² letak dalam claypot. Berasap jer rongga lobang idong ko ngan aroma semerbak asam podeh tu oii. Aku citer nih pun leh meleleh ayaq lioq oii. Sapa nak makan leh datang pasar borong kat batu berendam nieh. Betul² depan taman merdeka. Dari petang sampai ler ke subuh pagi ... ater katanya pasar borong ... harus ler sampai ke pagi kan? Zass ... makan yok!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...