20 November 2012

:: Ini Jawapan ! ::

Salam kepada pembaca² sekalian ... minta maaf sebab lambat keluarkan jawapan untuk soalan teka-teki minggu lepas. Demam dan tak sihat badan ... tapi dah beransur sihat, Alhamdulillah

Berikut adalah jawapan² yang diterima ... 3 orang jer yang ada hati nak jawab. Huhuhu sodeh tol aku ... anyways mari kita tengok jawapan


Ada teka paten seluar, ada teka paten tangan baju dan 2 orang teka apron. Oleh itu yang bertanda pin kuning dan pin biru tu telah bagi jawapan yang betul iaitu - APRON ! Tahniah kepada .: yUhAiSya :. dan pembaca setia juga peneka teka-teki ahhpening yang setia iaitu kakngah !

Ini gambarajah sebenar paten apron yang aku lokes dalam tepon je ... zaman moden kan. Laie pun kalo tulis kat ketas ... memang hampeh la akan hilang ! Paling tak pun anak aku conteng buat lokes trapik lite dia


Kalo korang tengok bebetul ukuran apron nih kecik jer ... pasalnya apron nih bukan aku punya tapi ...

Budak kecik ni punya !

Hehehe comel tak ? Si Malliq Rayyan ada jamuan akhir tahun kat tadika KEMAS dia. Pehtu siap ada pakaian beragam ngan tema - PEKERJAAN. Memula nak pakaikan dia jadi Doktor tapi kawan dia plak dah amik dulu. So, kitaorang opt to CHEF !

Gigih tau jahit ni pasalnya aku dah lama berperang ngan periuk belanga mixer tepung gula butter kat dapo ... maka kain benang dan mesin jahit adalah terbengkalai ! Tapi biasalah, pabila motto hidup adalah - kita belasah jer - maka terhasil lah kerastangan di atas

Cerita lanjut jamuan akhir tahun Malliq akan dibuat di entry lain ... hehehe

So kepada .: yUhAiSya :. dan kakngah ... hadiah kepada jawapan yang betul ialah sehelai apron (saiz dewasa)


Terima kasih kepada semua yang membaca dan meneka. Yang tak berjaya nanti leh main laie ek teka-teki kat blog ni. I memang suka bagi hadiah kat orang ... kekeke. Kepada kedua² pemenang sila emailkan alamat dan details untuk aku posto korang nyer apron ke jaquedira@gmail.com yer !

Ok ... itu saja ! Papai ...

11 November 2012

:: Apa Ini ? ::

Hai korang ...

Aku ada projek baru. Sapa leh teka, akan diberikan hadiah. Hadiah kemudian announce. Last day teka pada 11 November 2012 (Ahad) jam 12 midnight. Sila tinggalkan jawapan di ruangan komen yer ...

Soalannya adalah - Berdasarkan gambo kat bawah ni ... aku nak buat apa ? Paham kan ? So ... teka lah yer. Jawapan yang paling tepat akan diambil sebagai pemenang

Selamat mencuba

31 October 2012

:: Malam Bulan Terang ::

Terang sungguh langit malam semalam. Terpaksa jugak snap gambo. Bila baca Metro, ada plak sorang fotog ni amik gak gambo bulan tapi macam ada menda tengah dok keliling bulan tu. Korang ada baca tak ?

Indahnya kejadian Allah ...

:: Apa Saja Ini ? ::

Cobaan untuk letak gambar lebih dari satu. Macam mana la nak buat ni ? Well takpelah ... at least dengan ada kemudahan ni lebih kerap la aku hapdet blog ni. Insya Allah ...



23 October 2012

:: Perbualan Harian ::

Situasi - - - dalam kereta, saya drive, dia dok kat sebelah sambil memaksa saya supaya minum susu kotak bersama² selepas dia baru bangun tido dari umah mak saya

MR : Mak, sapa membazir tak minum susu kan, tak baik kan ?
Mak : Betul, membazir tu memang tak baik ... Pandai Malliq
MR : Sapa membazir, nanti kena tangkap dengan polis

Mak : Ooo ye ke ?
MR : Lepas tu nanti kena masuk penjara
Mak : Wah, takutnya
MR : Lepas tu nanti perut dia kena cucuk dengan polis
Mak : [Gulp!]

Malliq Rayyan (MR), baru umur 3 tahun 10 bulan. Sudah belajar di Tadika Kemas, orang yang banyak bertanya dan sangat petah bersembang

Kadang² berasa hairan mana saja la dia dapat idea tentang 'sesuatu'

01 October 2012

:: Ini Kisah Menyayat Hati ::

Suatu malam yang sepi pi pi ... Pak Mat jual kopi pi pi ... Eh bukan la. Ini menan kanak² yang main tepuk tampau sama rakan sebaya dan make up rhyme sendiri

Ini cerita betul yang aku nak cerita ... sedih, lagi sebak dan meruntun jiwa

Situasi ~ Mak tengah syok melayan Adam & Hawa di Mustika HD 134 Astro

Anak : Mak, yang tu sapa ?
Mak : Yang mana satu ?
A : Yang rambut panjang tu la ... yang lelaki tu ...
M : Ooo, yang tu nama dia Johan
A : Mak, johan tu apa ?

[Mak malas nak jawab pasal nak tengok TV, tapi si anak dok ngulang ngulang lah soalan tu sampai Mak dah naik fedap dan terpaksa menjawab]

M : Haih ... Johan tu juara lah
A : Mak, juara tu apa ?

[Hadoyaiii !]

M : Juara tu number one ! Pemenang, winner. Ok ? Faham ?

- - - Senyap - - - Lega dapat tengok TV balik - - -

A : Mak, kenapa nama dia Johan ?

@_@

Tetiba - Sedutan Minggu Hadapan

.::. APAKAH ? .::.

Adakah korang pernah mengalami situasi ini ? Anak yang banyak soalan ... #pitam ! Mak baru nak feeling² tatap wajah Eren Ajis ... potong trip betul lah

30 September 2012

:: Tadaa ::

Ada orang laie ke yang baca blog ni ? Kalau masih ada orang yang membaca ... aku dengar rasa besar hati mengucapkan terima kasih di atas kesudian kalian menyinggah walau sebentar

Disamping itu juga, ahhpening or its me actually, masih bersiaran dengan aktif tetapi telah bertukar media. Blog ini mungkin agak terpinggir dan aku kadang² pun rindu nak membebel pepanjang cam dulu

Oh yer ...


Jeng jeng jeng ...

Ini nak bagitau a few changes yang dah aku tambah dalam blog nih agar senang korang keep up ngan aku di media yang lain

Macam yang korang nampak kat sebelah kanan atas page nih

ONE : Itu fb badge untuk aku nyer baking biz ~ Oh ! Delish (sila la 'like' yer sahabat yang dikasihi ... hehehe)

TWO : Itu instagram nyer badge di mana segala update dan gambo tertera (sila la follow jika mahu)

THREE : Itu secebis gambar yang dipost ke instagram

Insya Allah ada kesempatan blog ini akan dikemaskini seperti dolu-dolu. Harap kalo sudi ikuti la di media yang telah dinyatakan ...

Thanks !

21 June 2012

:: Roti Bunga Bertelur Cis Kau Keju ::

Memula kita letak gambar dulu




Oh sedih ! Gambar memang agak buruk. Pakai tepon je amik gambar. Tepon pun 'canggih' sangat kan #TDDMKA !

Sebenarnya ini kengkonon nak buat croque-madame (klik : wikipedia)

Tapi biasa la kan resepi orang malas. Roti tu sumbat jer dalam muffin pan besau tu. Then tekan² sket bagi rata dan buat ruang kat tetengah roti tu. Sapu butter pakai brush kat roti. Pehtu boh la sosej yang dah dipotong² kecil dan digoreng 3/4 masak. Kendian pecahkan telur kat dalam tu. Telur yang paling sesuai untuk resepi ni ialah telur paling kecik korang leh jumpa

Jangan la pakai telur burung puyuh ek ... saiz C or saiz D la kot sebab kalo pakai telur besar, telur tu nanti melimpah ruah. Boh pepper ngan garam atas telur tadi. Agak² je. Pehtu ko potong keju cheddar tu pada 4 bahagian then tepek jer atas telur tadi tu

Boh ler sos tomato ke sos cili ke atas cheese tu. Kot kalo rajin, potong la tomato ceri agar lebih berkhasiat

Pehtu ... bakar lebih kurang 25 minit 190°C

Siap untuk dihidang ! Jangan makan masa panas² yer pasalnya telur kat dalam tu masaknya 3/4 je ... takut meletup dalam mulut korang ! Tapi Incek Hubby suka telur cair ... dia ngap jer memang telur tu meletup dalam mulut dia ... padan muka !

Hehehe ... Enjoy !



20 June 2012

:: Kuih Pun Bertema ::

Kalau dah anak gila traffic light. Mak pun boleh jadi gila jugak la. Dah nama pun mak. Buat apa semua pun ingat kat anak




Rajin la pulak kan aku melapis ikut warna traffic light. Si Malliq memang suka makan ... tambah laie kuih². Kalo pegi kenduri kawen yang ada kuih² sanggup dia makan kuih jer tak usik langsung nasi ke hapa ke

Saje je la buatkan dia kuih lapis ni. Seriously ini first time aku buat kuih lapis yer ! Tak penah umur aku buat kuih lapis. Makan kuih lapis yer pandai ! Hahaha tapi anak punya pasal ... buat la jugak

Nasib baik jadi ... dan setiap lapisan tu boleh ditanggalkan satu per satu tak melekat ! Yahoo ! Resepi takyah letak la kot ? Kuih biasa² jer pun




19 June 2012

:: Ayam Bertelur Itik ::

Nak diceritakan ... dah lama berlalu
Tapi kena cerita juga sebab nak tepek gambar ni !




Hehehe ...

Adakah telah berjaya membuatkan anda terliur ?

Masa cuti sekolah aritu, kitaorang pegi umah abang Incek Hubby kat Senawang. Pasal dah lama tak makan luar (selalu kitaorang makan kat umah kerana wifenya sangat handal memasak) tetiba telah disajes oleh ipar-duai untuk makan kat satu Chinese Halal Restaurant kat Bukit Putus. Nama tempat tu StarFresh Agro Park (klik : sini for info)

Bila sampai sana, kitaorang yang tak penah pegi tu biau kan je la diaorang anak-beranak pesan. Kitaorang tadah perut je lah jawabnya. Salah satu dish yang diaorang order ialah - Salted Egg Yolk Chicken ni lah [btw, gambar kat atas tu bukan gambar kat StarFresh yer ! Gambar kat StarFresh takde pasal semua dok serbu makan tak hengat langsung nak amik gambo]

Memula masa makan Salted Egg Yolk Chicken apa yang aku leh simpulkan dalam ayat yang ringkas ialah - Sedap yang mengarut ! Hahaha ... ayam goreng ada rasa butter, pehtu rasa lemak masin telur asin, then rasa daun kari ehhh memang sedap yang mengarut lah !

Dek teruja amat sangat ngan kesedapan ayam ni (nak pegi laie ntah bila kan) aku pun google la resepi. Maka terjadi la ayam ni ! Serious sedap ! Ni aku bagi korang resepi, ada masa buat sendiri yer ... takyah gi Bukit Putus nun. Tapi kalo nak pegi sana pun ok gak sebab banyak laie makanan lain yang sedap² ! (Alahai ... terliur la pulak)

Salted Egg Yolk Chicken
Source : WendyInKK

Resepi yang telah dialih suara

(A)
350gm daging ayam tanpa tulang (nak sedap gunakan daging yang licin)
1/3 sdk garam
Lada sulah secukup rasa
1 biji putih telur
1 cwn tepung ubi

~ Keringkan daging ayam. Perasakan dengan garam dan lada sulah. Campurkan telur putih dan perapkan sekurang²nya 30 minit. Kendian, salut ayam tu ngan tepung ubi. Pastu goreng hingga garing

(B)
2 sdb butter
2 batang daun kari (amik daun jer)
1 atau 2 biji cili padi (kalau suka pedas tambah la lagi - tapi pedas sangat tak sedap)
3 biji telur asin yang telah direbus (ambil kuning sahaja - lenyek)
2 sdb susu cair
1 sdk minyak
1/3 sdk garam
1/2 sdk gula

~ Panaskan kuali dan masukkan minyak dan butter. Bila butter dah cair, masukkan cili padi dan daun kari. Bila dah naik bau, masukkan kuning telur asin yang dah dilenyek tadi dan ratakan dengan semua bahan hingga berbuih dan naik bau. Kecilkan api dan masukkan susu cair, garam dan gula. Kuatkan semula api dan biarkan hingga menggelegak. Masukkan ayam tadi dan gaul hingga rata

Siap untuk dihidang !

Btw, kalau nak cari resepi yang sedap² (pelbagai jenis kuih-muih, cake, pastry, lauk dan memacam) boleh la juga khatamkan blog WendyInKK ni. Aku tak dapat apa pun tapi sekali sekala tukar cara masakan kita pun best gak kan ?




18 June 2012

:: Hehehe ::


Nak sangat adik sotong kan ?
Amik obat ...

Aku pakaikan si sotong ngan baju dia
Tau takut ...

Dia kata 'burok'

Sotong mana pakai baju
Apa la Mak ni



Terkena lagi aku ...

17 June 2012

:: Selamat Hari Menjadi Bapa ::


Terima kasih kerana menjadi bapa dan suami yang baik
Mungkin tak sempurna tapi mana ada menda yang 'perfect' dalam dunia ni kan ?



15 June 2012

:: Kenapa Susahkan Diri Sendiri ? ::


Hari ini nak share 1 perkara ... pasal sambutan Hari Bapa. Ekceli bukan setakat Hari Bapa je tapi - Hari Ibu, Hari Polis, Hari Jururawat, Hari Guru, Hari Malaysia, Hari Merdeka, Hari Lahir, Hari Hari Hari Harimau ! kekeke ...

Ini aku nak rujuk pada fb Habib Jewels punya ad lah ... seperti kat atas nih. Jelasnya, si Habib punya iklan ofkos lah pasal nak jual barang dia. Itu suma marketing strategy. So segala apa jenis Hari Sambutan dia akan buat promosi. Tak kisah la kan ... itu part Habib. Dia meniaga, mesti la cari jalan nak lakukan barang

Yang aku kurang setuju tu yang komen kat bawah² tu ... alahai kenapa la dangkal sangat menjadi manusia ? Kenapa la nak menyalahkan agama Islam yang suci itu ?

Lepas nih ... birthday takyah tempah kek bagai yer. Islam tak ajar sambut birthday. Apatah lagi sambut birthday tu kadang² punya oberekting sampai leh kira tahap membazir lah. Islam kata tak elok membazir. Itu betul ...

Pehtu takyah sambut Hari Kemerdekaan. Dalam Al-Quran tak sebut pun kena sambut hari negara ko merdeka. Jadi masa hari merdeka yang patut korang cuti tu ... JANGAN CUTI !  
Masa cuti sambutan Hari Perayaan Kaum² Lain Selain Islam pun JANGAN CUTI ! Haram meraikan sambutan hari perayaan agama lain ... Kena kerja ... haram ko cuti sebab ko kata Islam tak ajar menda² sambutan nih bagai

Kadang² kesian betul tengok umat Islam kat Mesia nih. Iman kamu semua senipis kulit bawang kah ? Iman kamu sebegitu rapuh sehingga kamu perlu menuding jari kepada agama Islam itu sendiri kah ?

Maaf lah kalau ada yang nak komen kata aku memacam laie. Tapi setakat Hari Ibu, Hari Bapa pun nak jadi isu ... sedangkan Islam itu mengajar umatnya agar sayang-menyayangi. Kalau setakat nak sayang ibubapa pun tak boleh ... mana ajaran Islamnya ?

Valentine's Day tu pun satu ... kalau nak sambut, sambutlah dengan cara yang betul. Bukan soh ko sambut atas sebab Saint Valentine's. Sambutlah kerana pada 1 hari itu lah suami yang kayu, ada alasan untuk jadi lebih romantik. Isteri yang berpangkat besar yang sentiasa sibuk kat opis ada alasan untuk balik awal dan meluangkan masa dengan suami. Eh, betul. Bukan semua orang mampu menjadi romantik setiap masa. Dan ... bukan semua orang ada masa yang boleh diluangkan bersama

Dan juga V-Day diraikan oleh pasangan kekasih yang tiada hubungan halal itu memang lah salah. Macam yang aku cakap la - sambut dengan cara yang betul

Kita ni manusia. Perlu sentiasa ada alasan dan ganjaran untuk melakukan kebaikan. Macam ko jadi orang Islam yang mematuhi segala ajarannya dengan taat. Kenapa ? Kerana dihujungnya Allah memberikan ganjaran pahala dan syurga. Sama macam ko bekerja. Tetiba bos cakap - Ali, (nama samaran) ko kerja bulan nih takde gaji tau. Tapi ko kerja je la sebab aku dah suruh - agak² Ali ni nak buat ke kerja tu ?

Sama la macam sekarang - kita hanya perlukan alasan. Kalau takde Hari Bapa - mau ke kita yang nakal ni nak bagi kad pada ayah kita yang garang ? Kalau takde Hari Ibu - mampu ke kita call mak kita yang dah lama kita tak jenguk ? Kalau takde Hari Jururawat - boleh ke kita ucap terima kasih pada semua staff hospital yang sambut kelahiran anak kita ? Kalau takde Hari Guru - dapat ke murid² dan cikgu² beramah mesra macam keluarga ?

Kalau menda tu baik apa masalahnya ? Bukan sambut Hari Bapa ni WAJIB kena belikan bapak ko cincin Habib ! Habib tak taja pun Hari Bapa ... dia cuma mengingatkan jer kot. Pada aku ini cuma Pesanan Khidmat Masyarakat. Mana tau ada sesapa yang terpandang nih buleh plak terlintas - Eh, dah lama tak jenguk Abah kat kampung la. Hujung minggu ni boleh lah balik. Haaa kan elok camtu

Please lah ... jangan merendahkan² agama Islam sampai camtu sekali. Tu yang orang kata Islam ni extremist. Menda mudah kot ... bukannya sambut Hari Bapa ko kena masuk Kristian ke hapa ... u know what I mean ?


Jangan pening² bleh tak ?



11 June 2012

:: Penings ! ::

Aku dan anak. Muka lebih kurang serupa. Bila tengok muka dia macam tengok diri sendiri di cermin. Perasaan adalah sangat ganjil ... hehehe
Orang kata kalau anak lelaki, ikut muka mak (and vice versa) - sejuk. Tapi aku ngan budak kecik ni asik bergaduh jer hari² ! Suka jer buat menda yang bikin aku marah. Sangat tak cool ok !
Aku dah la sangat malas mau marah² tapi mana boleh tahan ... kalau main lego tu, sepahkan satu hall penuh menan dia. Pehtu bila hilang tanya kat aku. Aku kata tak tau, dia marah lak kat kita ni ha ... selagi tak jumpa dimarahnya kita. Menyirap sesangat ... pehtu dah sepah atas lantai, kita nak jalan dah macam booby-trap ! Kalo terpijak menatang kecik² tu kan ke sakit !


Skarang lak memelik je la perangai. Bangun pagi, bukak jer mata, nak jadi kucing ! Hadoyaii. Siap mengiau macam kucing ... siap merangkak ... suara lak buat suara kecik² kengkonon kucing la tu ... aduhai. Pastu kena la layan dia macam kucing. Boleh ? Masalah masalah ...




Ini plak kegilaan terbaru. Nampak tak sotong hijau tu ? Sotong yang muncul pada entry [klikini dan ini]. Selama ni tak heran pun nak main ngan si sotong tu. Tetiba plak sebok nak usung sotong tu kulu kilir. Yang paling best - dia kata sotong tu adik dia. Yang dia plak abang sotong ! Maaaakkkkk aii ! Abang sotong ko !


Aku cakap la kat dia ... takmo la adik sotong. Kita cari adik orang ek. Huh ... mati² takmo ! Dia kata adik sotong bagus. Baik, tak marah², tak nangis. Kalau adik orang nanti menangis ! Betul la tu. Nak salahkan pun tak boleh ... abih nak cakap camner laie ?


Apa je la anak aku nih ? Depression ke ?


Mengucap panjang aku ...





18 May 2012

:: Nilai Sekampit Tepung ::

Susah betul nak mulakan bicara bila lama dah tak menulis dan mengarang. Agak berkarat dah jari-jemari ni nak menyusun kata. Tapi takpe kita cuba … dengan perlahan dan Istiqamah

Hari ni aku nak cerita pasal tepung. Ada apa dengan tepung ? Kenapa tepung, tidak gula ? Senang je jawapan nyer … tepung tu asas kepada bermacam makanan lain – mee, kek, kuih, roti, cekodok, pau dan bermacam jenis makanan lain yang terhasil dari tepung

Maka, kesimpulannya tepung (selain beras) merupakan bahan makanan yang sangat penting dalam sesebuah kehidupan seseorang tak kira la dok kat negara mana sekali pun. Ada ke negara yang takde tepung ? Tak kisah lah tepung jagung ke, tepung kacang ke but now aku nak cakap pasal tepung biasa – all purpose flour

Sebelum aku teruskan tulisan ini, harap yang membaca dapat menilai penulisan ini dengan penuh ketenangan dan tidak prejudis. Nilai lah penulisan ini dengan kapasiti aku sebagai RAKYAT. Bukan sebagai orang yang bekerja dan berpendapatan berkala, bukan sebagai orang yang berniaga. Nilai lah sebagai rakyat – orang biasa yang hidup di atas muka bumi Allah ini

Aku terpanggil nak menulis pasal tepung ni sebabnya semalam aku ada order dari customer untuk buat blueberry cheese tarts. Kebetulan pulak tepung nak buat tart ni habis, boleh plak aku tak perasan. So, aku mintak la laki aku tolong belikan. Dia tanya baper harga sekampit tepung ? Aku cakap rasanya RM2.50 kot ? Entahlah, aku bukan ingat pun. Tak kisah la baper harga tepung tu janji order aku siap

Bila dia balik, dia pun bagi la kat aku sekampit tepung – tepung 1Malaysia. Murah la tepung ni, baru RM1.60 kata laki aku. Ooo ye ker … tak kisah la tu tapi tepung biasa takde ke ? Kedai lain suma dah tutup, kedai yang bukak ni pun tepung dia ada yang ini je. Ok lah boleh la tu … tepung rakyat marhaein yang kurang berkemampuan mesti sama je kot ngan tepung biasa

Aku pun baik punya angin, pegi la bancuh cheese tart macam biasa. Resepi yang sama, dah berpuluh kali orang order … suma bagi feedback sedap [alhamdulillah]. Butter plak guna butter yang agak berjenama sebab aku nak buat untuk regular customer aku dan seorang perempuan mengandung yang sudah agak hampir untuk melahirkan. Teringin sangat nak makan, katanya. Semestinya aku nak berikan terbaik untuk mereka ini kerana mereka membayar perkhidmatan yang aku berikan

Bila sampai part aku nak ayak tepung tu, aku pun dengan penuh bangga dan harapan menggunung gunting la plastik tepung tu. Tuang dalam bekas, timbang kuantiti sepatutnya. Aku masih waras, masih celik dan masih ada tenaga lagi [walaupun dah 2-3 hari tido tak cukup pasal order banyak] untuk aku baca berapa kuantiti tepung yang aku perlukan

Ok, cukup – time to sift (ayak lah). Bila aku nak ayak, aku perasan tepung ni tekstur dia lain macam sket. Licin sangat, tak macam tepung biasa [even aku bekerja, dan baking membaking ni part time, dah berpuluh tahun aku tengok tepung, so aku tau la tepung gandum biasa ni camner rupa dan teksturnya]. Tepung biasa ianya kesat sikit dan melekat debu tepung tu kat tangan. Tepung ni tak, tersangat licin dan tak lekat debu

Sesungguhnya aku ini manusia biasa. Ilmu setakat apa yang kita belajar dan kita tahu dan kita alami. Pada hemat aku tepung 1Malaysia ni mungkin hanya merupakan salah satu dari bermacam jenis gandum yang dijadikan tepung. Tepung cap sauh mungkin guna gandum gred A [contoh saja], tepung 1Malaysia mungkin guna gandum gred B atau C [sekadar contoh]. Begitulah logik akal aku bila harganya nyata lebih rendah dari tepung biasa di pasaran terbuka

Ok kot ni … ayat penyedap hati. Bila semua bahan disatukan, harapan aku mula berderai satu persatu. Adunan tak berapa menjadi, tepung tak serap butter. Jadi sangat berminyak, sangat tak tentu arah, sangat tension. Sangat memeningkan kepala aku okay

Dan sangat stress, sebab laki aku tukang terap adunan dalam bekas acuan dah mula membebel kenapa adunan aku ni lain lah, tak gebu lah, ini berminyak sangat lah, itu lah ini lah. Percuma jer aku kena 'ceramah'. Nak marah dia pun ada jugak sebab takkan la aku ni bodoh sangat nak pie cari bala saja buat tak betul. Dah la dah malam, esok pagi nak kerja lagi, ingat aku suka² cari masalah ke ?

Takpe, aku positif saja. Mungkin pasal butter ke ? Tapi butter mahal … takkan la buat perangai pulak ? Terlebih telur ke ? Telur tembelang ke ? Vanilla dah expired ke ? Apa masalahnya ni ??? Langsung aku tak terpikir tepung tadi la punca segala masalah aku. Aku buat jugak, sampai tersengguk². Laki aku dah pie tidokan anak. Jadinya aku mengadap la sensorang. Agak penat aku benti jap, pehtu sambung balik

Sudahnya amik masa 4 jam hanya nak siapkan 80 biji tart. Memula adunan tadi berminyak sangat kan ? Bila lelama adunan aku makin keras, makin kejung. Lagi la bertambah stress aku dibuatnya ! Masa ni aku masih tak tau apa la punca adunan aku macam hampeh. Mula la aku menyalahkan diri sendiri – tau tak mampu nak buat, buat apa amik order bebanyak. Tak payah dah amik order – dan ntah apa lagi la yang terlintas. Segala yang negatif mula menerobos kotak pikiran dan hati. Lumrah manusia memang begitu

Bakar – oven yang sama, suhu yang sama, jangkamasa yang sama. Keluarnya – simen ! Ya, simen lepa.

Ya Allah … apa saja la dugaan yang Kau berikan padaku Ya Allah ?! Tolong lah hambaMu ini Ya Allah !!!

Aku siapkan jugak cheese tart aku tu walaupun aku tau ianya sekeras batu. Aku cuba sedaya upaya aku untuk menghasilkan janji aku kepada pelanggan. Selebihnya aku berserah kepada Tuhan. Nyata ini bukan rezekiku … aku redha

Aku tidur dengan hati yang tak tenang dan serba salah. Mana mungkin aku berikan hasil sebegitu kepada orang yang telah berikan kepercayaan kepada aku untuk menghasilkan sesuatu yang layak dibayar. This could be one of those days that totally went wrong !

Selidik punya selidik, baru la aku perasan satu saja bahan yang lain dari adunan aku yang sebelum sebelum sebelum sebelum sebelum sebelum sebelum sebelum sebelum sebelum sebelum sebelum sebelum sebelum sebelum sebelum sebelum sebelum sebelum sebelum sebelum sebelum sebelum sebelum sebelum sebelum sebelum sebelum sebelum sebelum sebelum sebelum ini – tepung 1Malaysia

Aku penah guna tepung cap Jusco – ok, cap Tesco – ok, cap kunci – ok, cap sauh – laie la ok, cap ntah apa cap laie suma penah guna – TAKDE MASALAH PUN. Laki aku kata – ntah² ini dah campur tisu kisar. Haaa macam kita buat projek [klik : papier-mâché] yang rendam kertas sokabo pehtu tampal kat belon buat topeng la apa tu la kan … pehtu kertas tu kan keras kan … camtu la kerasnya aku nyer cheese tart

Ini la nilai sekampit tepung yang aku nak sampaikan. Bagi aku yang ada sedikit kemampuan untuk membeli barang yang lebih baik kualitinya, takpelah … aku boleh beli tepung jenama lain yang aku rasa mahal sedikit harganya. Tapi bagi rakyat yang hanya mampu membeli di Kedai Rakyat 1Malaysia, beras mungkin ko takleh nak tipu sangat, paling kuat pun campur ngan beras yang tak layak dijual. Tepung dah jadi tepung camtu, sapa tau ko campur apa kat dalam tu ?

Makanan tu asas kehidupan. Bila rakyat dapat makan makanan yang elok, sejahtera lah masyarakat. Sebab apa aku cakap camtu ? Contohlah aku ni kerja jaga toilet je la ek. Anak aku ada 5 orang semua sekolah. Laki aku tak kerja pasal dia lumpuh eksiden kena langgar lari. Jadinya aku kena tanggung keluarga. Pendapatan bulanan aku dah tentu tak cukup untuk tampung semua. Belanja dapur pun kat KR1M. Bila aku masak, kata la aku buat cistat untuk memenangi hati anak² yang sebok nak makan tapi kita tak mampu nak beli, jadi plak cistat kejung cam tadi … apa perasaan anak ? Huh, mak aku miskin beli tepung pun cistat jadi batu. Susu pekat rasa besi. Sardin pun tah apa rasa. Eskrem pun susah nak citer [oh … aku penah beli semua benda yang ada logo 1Malaysia di KR1M. Semua benda aku dah rasa, so jangan nak tipu aku]

Bila camtu keluarga mula jadi porak peranda. Si emak rasa bersalah kerana tak mampu memberikan terbaik untuk keluarga dan mula menambah kerja sampingan. Pagi jaga toilet, malam jaga kilang. Anak pulak, mula rasa terbeban dengan 'rasa' miskin dan serba kekurangan. Lari dari realiti hidup – jadi la remaja yang hilang punca. Emak tak dapat membesarkan anak. Anak hilang panduan dan perhatian

Cuba kalau makanan yang elok dan selayaknya mampu dibeli oleh si emak. Anak berasa puas menikmati air tangan ibu. Setiap hari nak makan kat rumah. Bila perut kenyang, hati pun senang. Betul ? Si emak pun takde la rasa terbeban dengan hidup – bekerja tapi tak pernah cukup. Walaupun hanya bekerja sebagai penjaga toilet, masih mampu bagi makan kat anak². Bukan ke itu tujuan kita bekerja ? Bagi makan …

Mungkin kepada yang membaca, isu ini remeh. Isu terpencil … takde isu pun sebenarnya. Tapi aku terpikir sebab aku dah terkena. Aku teringat pada tukang² sapu kat opis aku. Ada yang datang pagi² jual bunga rampai. Walaupun aku tak nak, aku beli juga. Ada yang datang petang² bawak keropok, roti, buah jambu dan jajanan lain. Walaupun aku tak nak, aku beli juga

Bayangkan kepenatan bawak benda² tu dari satu opis ke satu opis. Dari satu blok ke blok lain. Tergamak ke nak cakap 'Tak nak lah kak'. Pernah aku tanya satu makcik ni. Pagi jual bunga rampai, petang jual jambu. Berapa makcik dapat jual menda² ni ? Agak² berapa la, cer korang teka ? Dia cakap ngan aku, keropok la kerepek la, jambu la apa la semua, dalalnya 5 sen je dia dapat ! Leh caya ??? Kalo dia tipu, aku tipu korang la. Gila ke hapa 5 sen 1 menda. Kalo 10 menda dia jual tak ke baru dapat 50 sen ? Gila Yahudi peras tenaga orang tua … aku cakap ngan makcik tu, takyah la jual laie. Orang tu untung bagai nak rak, awak penat lelah bawak beg plastik sarat barat kiri kanan jalan satu blok ke satu blok, bilik ke bilik

Itu sebabnya aku terpanggil. Aku rasa lelah makcik tu. Dia sanggup buat apa saja pasal nak tambah pendapatan dia. Teruk sangat ke negara aku Malaysia yang kaya-raya dengan sumber asli dan terkenal dikalangan pelancong kerana kepelbagaian kaumnya ni ? Sumber atas tanah ada … sumber bawah tanah ada … sumber dalam air ada … cer cakap apa jer takde kat Malaysia ni ? Malaysia kita ni kaya tapi tak makmur. Hanya segelintir yang dapat nikmat. Nikmat yang aku cakap ialah, ko kerja sampai nak putus urat pun tapi ko puas hati. Keluarga terjaga, boleh ibadat dengan tenang, jiran tetangga harmoni. Itu nikmat. Bukan nikmat dapat berjoli beli barang mewah, boleh terbang sana sini, boleh tengok ASTRO

Aku cuma nampak nikmat tu masa zaman mak ayah aku besarkan aku adik beradik. Kitaorang bukan orang kaya pun tapi makan tak penah kurang. Semua makanan elok. Dapat merasa makan yoghurt mahal, dapat makan macam² yang sekarang ni kalau nak makan agak berkira sikit la

Kita rasa Indon ngan Thai tu miskin laie dari kita kan. Tapi cer pegi sana ... makanan yang elok dan berkualiti masih mampu dibeli rakyat jelata. Beras cantik, buah segar, makanan pelbagai pilihan yang kualitinya tidak direndahkan semata-mata nak bagi nampak harga murah. Sungguhpun murah, gizi makanan tu tak dimanipulasi. Kat Indon ada sozis (sosej segera yang boleh terus makan), cheese pelbagai jenis, susu pelbagai perasa. Semuanya keluaran tempatan. Nak nampak barang import pun selected menda la import tapi memang kebanyakan produk tempatan

Tengok harga susu, cheese, coklat dan ntah segala macam barang makan … memang dalam lingkungan harga mampu milik (average bagi yang bekerja dan berpendapatan). Cer tengok harga makanan kita kat sini ? Susu 'power' yang ada segala macam DHA, AHA, Biobifidus la apa suma tu (bohong jer suma tu) harga sampai ratusan ringgit. Logik ke ? Mana kawalan harga susu budak ? Takde kan … sebab orang tau mak bapak mesti akan beli – menyediakan yang terbaik untuk anak kononnya. Mengambil kesempatan yang tidak sepatutnya

Korang pie jenjalan kat Indon tu apa tengoknya ? Beli kain la, shopping la apa la. Mana nak nampak berapa harga susu, berapa harga cheese, berapa harga barang basah lain. Eventhough nampak Indon tu cam miskin jer tapi orangnya suma makan menda elok. Elok tu maksudnya makanan yang tidak kurang kualitinya. Cer lain kali kalo pie melancong, pegi pasar basah, pie shopping mall tu masuk kat groceries dia tengok apa yang rakyat 'miskin' ni makan. Aku yang dok kat negeri maju ni pun malu pasal kat negeri maju aku pun tak camtu

Kita ada jer hasil sumber alam yang bagus. Tangkap ikan - yang gred A anto Singapore, gred B anto hotel/restoran, gred C anto Cold Storage/Jusco/Sogo/Mercato, gred D anto Tesco/Mydin/Giant/Carefour, gred E anto pasar. Jangan kata aku reka citer ... memang realitinya begitu. Tanam sayur pun sama. Senang citer apa pun sama je la. Rakyat dapat apa ? Sisa ...


Keji sangat ke rakyat, takleh makan hasil bumi sendiri ? Kalau dapat pun terpaksa membayar dengan harga yang sangat mahal ? Yang terbaik mesti mahal. Perlu ke untuk rakyat sendiri ? Mak aku pie Korea. Nak beli ginseng. Ginseng terbaik di dunia TIDAK DIJUAL sesuka hati keluar dari Korea. Hanya beberapa ratus kotak saja dibenarkan dan seorang boleh beli dua kotak saja. Ginseng yang terbaik hanya untuk RAKYATNYA sahaja. Baru la namanya Rakyat Didahulukan


Lain la kalau ikan tu merupakan industri besar²an macam kat Jepun. Cukup keperluan tempatan, lebihnya eksport. Lain la tanam sayur tu secara berhektar² macam kat US. Cukup keperluan rakyat, lebihnya eksport. Kalau tak jual ke luar negara takde pendapatan ? Haih ... banyak sebenarnya cara mendapatkan pendapatan ... nanti lah bukak topik lain

Itulah nilai sekampit tepung yang dapat memakmurkan rakyat … heran kan ? Itulah nilai hidup kita zaman sekarang. Ianya bukan hanya nilai wang ringgit yang kita bayar tetapi sebaliknya banyak perkara yang terpaksa kita korbankan

Cistat kematu … terima kasih kerana menyedarkan aku nilai sekampit tepung

08 May 2012

:: Kuih Cara Berlauk ::

Salam Mei kepada semua yang masih sudi singgah kat blog yang tak berapa nak update sangat ni. Tapi jangan risau pasal nyer ... takde cadangan nak tutup blog ni pun. Cuma tak berapa nak ada kesempatan nak update jer


So, berbalik pada tajuk entry hari ini pun ... dah leh agak la kot apa maksud sebenarnya. Ahad lepas, ada masa terluang sket. Lepas kemas² umah, tetiba tekak ni terasa nak makan kuih cara berlauk la pulak (sebenarnya masa tengah kemas kabinet dapur, terpandang acuan kuih cara - macam dah hilang ingatan rupannya ada acuan ni !)


Resepi yang mudah selain merupakan antara kuih fevret ... maka layan saja lah. Sanggup tu kisar daging sendiri



Kuih Cara Berlauk
Sumber : Abang Mat Gebu

(Edit sikit² ikut bahan yang ada kat dapur)

Bahan Untuk Inti

100 gram daging ayam, cincang halus : saya guna daging kisar sendiri

1/2 biji bawang besar, cincang halus
2 ulas bawang putih, cincang halus
2 hirisan halia, cincang halus : tak letak
3/4 camca besar rempah kari daging (Baba's) : saya guna rempah yang pedas (paket merah)
1 camca besar sos tomato : tak letak
1camca teh cili kisar : tak letak sebab guna rempah kari yang pedas
Garam dan gula secukup rasa
1/3 cawan air
1 biji cili merah, buang biji, dadu kecil2 : digunakan untuk hiasan
Hirisan daun bawang secukupnya : digunakan untuk hiasan

Bahan Kuih Cara
75 gram tepung gandum
1 biji telur gred A
165 ml santan
2 camca besar mentega cair
Secubit garam
1 - 2 titik pewarna makanan kuning

Kaedah
  1. UNTUK INTI :- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang besar, bawang putih hingga harum, masukkan rempah kari, kacau rata dan masak hingga rempah garing. Masuk daging cincang dan kacau rata. Tuang air dan biar hingga kering. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Gaul rata, rasa dan jika ok, matikan api. Sejukkan..
  2. UNTUK ADUNAN KUIH CARA :- Satukan semua bahan2 untuk kuih cara, kacau rata dengan whisk hingga tidak berbintil2. Kemudian tapis dan rehatkan sebentar. Boleh juga dimasukkan ke dalam alat pengisar makanan, dan kisar hingga halus. Ketepikan.
  3. UNTUK KUIH CARA BERLAUK :- Panaskan acuan kuih cara, gunakan api paling kecil. Sapu setiap cetak dengan sedikit minyak makan (saya guna daun pandan yang dipotong pendek, ikat dan carik bahagian hujungnya - memula pakai berus silicone konon² nyer ... pehtu berus tu cair. Hahaha). Masukkan adunan dalam jag dan tuang 3/4 penuh
  4. Bila tepi kuih kelihatan pucat, masukkan 1/3 camca teh bahan inti di bahagian tengahnya, tabur juga sedikit cincangan cili merah dan hirisan daun bawang. Tutup permukaan acuan dengan tudung periuk. Biar 30 saat, buka dan bila permukaan kuih kering, boleh angkat. Buat kaedah sama dengan baki bahan2. Hidangkan untuk minum petang
Saya suka buat sendiri pasalnya ... boleh boh inti daging tu penuh² ! Hehehe dasar pentamak. Kuih ini kalo masa kursus ke, jamuan ke hapa ... memang sekali hadap 5 ketul sekali jalan. Bila buat sendiri rasa pueh hati sangat pasal buleh makan banyak² tanpa rasa bersalah. Incek Hubby pun memang suka kuih ni, dia jer sorang dah habis 1 adunan. Nasib baik buat 2 adunan ... itu pun rasa cam tak cukup !

02 May 2012

:: Projek Suka Hati - Summarised ! ::






 








Huhuhu takde cerita cuma ini gambar² Projek Suka Hati yang aku buat tapi sempat nak update dalam blog. For the time being tengok gambar la dulu ek ... nanti ada lapang aku update ikut urutan yer


Mekasih !

25 March 2012

:: Yang ke-6 Tahun ::


Jika engkau minta intan permata tak mungkin ku mampu
Tapi sayangkan ku capai bintang dari langit untukmu
Jika engkau minta satu dunia akan aku cuba
Ku hanya mampu jadi milikmu pastikan kau bahagia

Hati ini bukan milik ku lagi
Seribu tahun pun akan ku nanti
Kan… kamu…

Sayangku
Jangan kau persoalkan siapa di hatiku
Terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu

To my dear husband,

I love you then ... I love you now ... I will love you still
Till Jannah

Maafkan jika ada perbuatan yang mengguris hati
Halalkan makan, minum, pakai, cakap, buat dan sebagainya
Sesungguhnya saya hanya insan yang masih belajar

Semoga keluarga kecil kita dirahmati Allah sentiasa

Amin
Enam tahun yang penuh suka dan duka. Lebih banyak suka daripada duka kerana kita boleh pilih kenangan mana yang kita nak simpan. Kedukaan mengajar erti kehidupan. Kegembiraan mendekatkan kita kepada Tuhan

I can't never ask a better life ... Alhamdulillah



05 March 2012

:: Salam Dua Benua ::

Ini cerita pasal kawan sekolah aku. Aku pun terlibat sama, pasalnya - aku kena masak !!! Hehehe aku suka jer masak. So, takde la aku mengeluh ke. Cer soh aku buat menda lain ... konfom minggu lepas laie sebelum ko cakap aku dah tolak. Eh, bleh ke ?

Konfirm la karut kan ...

Sherry & Rik

Kawan aku ni nama dia panjang bebeno. Tatau ler camner dia isi borang UPU (zaman aku still pakai borang UPU la) Sharifah Nurulzaitul Akma Binti Syed Abdul Hamid. Sungguhpun panjang tapi aku ingat pasal nama dia unik. Kitaorang panggil dia Sherry jer

Bertemu jodoh ngan jejaka Brit yang namanya Richard Crabtree. Lepas ni si Sherry akan jadi Mrs. Crabtree. Untung nasib badan ... lepas kawen Sherry terus migrate ke UK. Harus la kena ikut suami kan ? Husbandnya broadcast engineer kat sana kalu tak salah. Ini aku dapat maklumat pun dari bebudak lain la ni ... kalo salah sorry ek Sherry !

Aku masak apa ?

Pavlova on Pahar

Tadaaa ... pavlova aku nyer rupa dah cam rupa eksrem cornetto. Ada dua ketul pavlova ni ... mengapit pengantin. Oh, si Rik ni rupanya seorang vegan (pemakan sayuran sahaja) makanya Sherry mintak tolong aku sediakan vegan dishes for meja pengantin

Greek Salad, Tomato Pasta, Sweet Potato Parcels

Sayuran yang telah diolah supaya orang yang bukan vegan pun berselera rakus. Telah terbukti apabila pengantin bangun tinggalkan meja je ... orang semua serbu. Sampai licin kena kebas. Pengantin pun tak dapat nak rasa. Sian, pengantin kan kena makan ala² sopan santun lemah gemalai kan. Takleh la haloba ... segan

Mari layan gambar je lah ... tatau dah nak bebel apa

Along Diana - tak aci tau Sherry bagi ko cook book

Asra - rambut tebuan jadi rebutan

Malliq n the wedding cake by Along Diana
 
Mahan & Aju - lama tak jumpa korang !

Malliq Rayyan, Putet n Alif Rayan yang ketermengantukan

Mahan, Yarn & My Son
 
Yang tak seberapa hadir

Malliq sebok enterframe
Kepada Sherry n Rik - All the best ! Semoga tabah menghadapi dugaan dan cabaran alam rumahtangga. Semoga bahagia hingga ke akhir hayat. Cecepat bikin anak. Kalo anak girl, aku chop yer ! Hehehe ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...