21 June 2012

:: Roti Bunga Bertelur Cis Kau Keju ::

Memula kita letak gambar dulu




Oh sedih ! Gambar memang agak buruk. Pakai tepon je amik gambar. Tepon pun 'canggih' sangat kan #TDDMKA !

Sebenarnya ini kengkonon nak buat croque-madame (klik : wikipedia)

Tapi biasa la kan resepi orang malas. Roti tu sumbat jer dalam muffin pan besau tu. Then tekan² sket bagi rata dan buat ruang kat tetengah roti tu. Sapu butter pakai brush kat roti. Pehtu boh la sosej yang dah dipotong² kecil dan digoreng 3/4 masak. Kendian pecahkan telur kat dalam tu. Telur yang paling sesuai untuk resepi ni ialah telur paling kecik korang leh jumpa

Jangan la pakai telur burung puyuh ek ... saiz C or saiz D la kot sebab kalo pakai telur besar, telur tu nanti melimpah ruah. Boh pepper ngan garam atas telur tadi. Agak² je. Pehtu ko potong keju cheddar tu pada 4 bahagian then tepek jer atas telur tadi tu

Boh ler sos tomato ke sos cili ke atas cheese tu. Kot kalo rajin, potong la tomato ceri agar lebih berkhasiat

Pehtu ... bakar lebih kurang 25 minit 190°C

Siap untuk dihidang ! Jangan makan masa panas² yer pasalnya telur kat dalam tu masaknya 3/4 je ... takut meletup dalam mulut korang ! Tapi Incek Hubby suka telur cair ... dia ngap jer memang telur tu meletup dalam mulut dia ... padan muka !

Hehehe ... Enjoy !



20 June 2012

:: Kuih Pun Bertema ::

Kalau dah anak gila traffic light. Mak pun boleh jadi gila jugak la. Dah nama pun mak. Buat apa semua pun ingat kat anak




Rajin la pulak kan aku melapis ikut warna traffic light. Si Malliq memang suka makan ... tambah laie kuih². Kalo pegi kenduri kawen yang ada kuih² sanggup dia makan kuih jer tak usik langsung nasi ke hapa ke

Saje je la buatkan dia kuih lapis ni. Seriously ini first time aku buat kuih lapis yer ! Tak penah umur aku buat kuih lapis. Makan kuih lapis yer pandai ! Hahaha tapi anak punya pasal ... buat la jugak

Nasib baik jadi ... dan setiap lapisan tu boleh ditanggalkan satu per satu tak melekat ! Yahoo ! Resepi takyah letak la kot ? Kuih biasa² jer pun




19 June 2012

:: Ayam Bertelur Itik ::

Nak diceritakan ... dah lama berlalu
Tapi kena cerita juga sebab nak tepek gambar ni !




Hehehe ...

Adakah telah berjaya membuatkan anda terliur ?

Masa cuti sekolah aritu, kitaorang pegi umah abang Incek Hubby kat Senawang. Pasal dah lama tak makan luar (selalu kitaorang makan kat umah kerana wifenya sangat handal memasak) tetiba telah disajes oleh ipar-duai untuk makan kat satu Chinese Halal Restaurant kat Bukit Putus. Nama tempat tu StarFresh Agro Park (klik : sini for info)

Bila sampai sana, kitaorang yang tak penah pegi tu biau kan je la diaorang anak-beranak pesan. Kitaorang tadah perut je lah jawabnya. Salah satu dish yang diaorang order ialah - Salted Egg Yolk Chicken ni lah [btw, gambar kat atas tu bukan gambar kat StarFresh yer ! Gambar kat StarFresh takde pasal semua dok serbu makan tak hengat langsung nak amik gambo]

Memula masa makan Salted Egg Yolk Chicken apa yang aku leh simpulkan dalam ayat yang ringkas ialah - Sedap yang mengarut ! Hahaha ... ayam goreng ada rasa butter, pehtu rasa lemak masin telur asin, then rasa daun kari ehhh memang sedap yang mengarut lah !

Dek teruja amat sangat ngan kesedapan ayam ni (nak pegi laie ntah bila kan) aku pun google la resepi. Maka terjadi la ayam ni ! Serious sedap ! Ni aku bagi korang resepi, ada masa buat sendiri yer ... takyah gi Bukit Putus nun. Tapi kalo nak pegi sana pun ok gak sebab banyak laie makanan lain yang sedap² ! (Alahai ... terliur la pulak)

Salted Egg Yolk Chicken
Source : WendyInKK

Resepi yang telah dialih suara

(A)
350gm daging ayam tanpa tulang (nak sedap gunakan daging yang licin)
1/3 sdk garam
Lada sulah secukup rasa
1 biji putih telur
1 cwn tepung ubi

~ Keringkan daging ayam. Perasakan dengan garam dan lada sulah. Campurkan telur putih dan perapkan sekurang²nya 30 minit. Kendian, salut ayam tu ngan tepung ubi. Pastu goreng hingga garing

(B)
2 sdb butter
2 batang daun kari (amik daun jer)
1 atau 2 biji cili padi (kalau suka pedas tambah la lagi - tapi pedas sangat tak sedap)
3 biji telur asin yang telah direbus (ambil kuning sahaja - lenyek)
2 sdb susu cair
1 sdk minyak
1/3 sdk garam
1/2 sdk gula

~ Panaskan kuali dan masukkan minyak dan butter. Bila butter dah cair, masukkan cili padi dan daun kari. Bila dah naik bau, masukkan kuning telur asin yang dah dilenyek tadi dan ratakan dengan semua bahan hingga berbuih dan naik bau. Kecilkan api dan masukkan susu cair, garam dan gula. Kuatkan semula api dan biarkan hingga menggelegak. Masukkan ayam tadi dan gaul hingga rata

Siap untuk dihidang !

Btw, kalau nak cari resepi yang sedap² (pelbagai jenis kuih-muih, cake, pastry, lauk dan memacam) boleh la juga khatamkan blog WendyInKK ni. Aku tak dapat apa pun tapi sekali sekala tukar cara masakan kita pun best gak kan ?




18 June 2012

:: Hehehe ::


Nak sangat adik sotong kan ?
Amik obat ...

Aku pakaikan si sotong ngan baju dia
Tau takut ...

Dia kata 'burok'

Sotong mana pakai baju
Apa la Mak ni



Terkena lagi aku ...

17 June 2012

:: Selamat Hari Menjadi Bapa ::


Terima kasih kerana menjadi bapa dan suami yang baik
Mungkin tak sempurna tapi mana ada menda yang 'perfect' dalam dunia ni kan ?



15 June 2012

:: Kenapa Susahkan Diri Sendiri ? ::


Hari ini nak share 1 perkara ... pasal sambutan Hari Bapa. Ekceli bukan setakat Hari Bapa je tapi - Hari Ibu, Hari Polis, Hari Jururawat, Hari Guru, Hari Malaysia, Hari Merdeka, Hari Lahir, Hari Hari Hari Harimau ! kekeke ...

Ini aku nak rujuk pada fb Habib Jewels punya ad lah ... seperti kat atas nih. Jelasnya, si Habib punya iklan ofkos lah pasal nak jual barang dia. Itu suma marketing strategy. So segala apa jenis Hari Sambutan dia akan buat promosi. Tak kisah la kan ... itu part Habib. Dia meniaga, mesti la cari jalan nak lakukan barang

Yang aku kurang setuju tu yang komen kat bawah² tu ... alahai kenapa la dangkal sangat menjadi manusia ? Kenapa la nak menyalahkan agama Islam yang suci itu ?

Lepas nih ... birthday takyah tempah kek bagai yer. Islam tak ajar sambut birthday. Apatah lagi sambut birthday tu kadang² punya oberekting sampai leh kira tahap membazir lah. Islam kata tak elok membazir. Itu betul ...

Pehtu takyah sambut Hari Kemerdekaan. Dalam Al-Quran tak sebut pun kena sambut hari negara ko merdeka. Jadi masa hari merdeka yang patut korang cuti tu ... JANGAN CUTI !  
Masa cuti sambutan Hari Perayaan Kaum² Lain Selain Islam pun JANGAN CUTI ! Haram meraikan sambutan hari perayaan agama lain ... Kena kerja ... haram ko cuti sebab ko kata Islam tak ajar menda² sambutan nih bagai

Kadang² kesian betul tengok umat Islam kat Mesia nih. Iman kamu semua senipis kulit bawang kah ? Iman kamu sebegitu rapuh sehingga kamu perlu menuding jari kepada agama Islam itu sendiri kah ?

Maaf lah kalau ada yang nak komen kata aku memacam laie. Tapi setakat Hari Ibu, Hari Bapa pun nak jadi isu ... sedangkan Islam itu mengajar umatnya agar sayang-menyayangi. Kalau setakat nak sayang ibubapa pun tak boleh ... mana ajaran Islamnya ?

Valentine's Day tu pun satu ... kalau nak sambut, sambutlah dengan cara yang betul. Bukan soh ko sambut atas sebab Saint Valentine's. Sambutlah kerana pada 1 hari itu lah suami yang kayu, ada alasan untuk jadi lebih romantik. Isteri yang berpangkat besar yang sentiasa sibuk kat opis ada alasan untuk balik awal dan meluangkan masa dengan suami. Eh, betul. Bukan semua orang mampu menjadi romantik setiap masa. Dan ... bukan semua orang ada masa yang boleh diluangkan bersama

Dan juga V-Day diraikan oleh pasangan kekasih yang tiada hubungan halal itu memang lah salah. Macam yang aku cakap la - sambut dengan cara yang betul

Kita ni manusia. Perlu sentiasa ada alasan dan ganjaran untuk melakukan kebaikan. Macam ko jadi orang Islam yang mematuhi segala ajarannya dengan taat. Kenapa ? Kerana dihujungnya Allah memberikan ganjaran pahala dan syurga. Sama macam ko bekerja. Tetiba bos cakap - Ali, (nama samaran) ko kerja bulan nih takde gaji tau. Tapi ko kerja je la sebab aku dah suruh - agak² Ali ni nak buat ke kerja tu ?

Sama la macam sekarang - kita hanya perlukan alasan. Kalau takde Hari Bapa - mau ke kita yang nakal ni nak bagi kad pada ayah kita yang garang ? Kalau takde Hari Ibu - mampu ke kita call mak kita yang dah lama kita tak jenguk ? Kalau takde Hari Jururawat - boleh ke kita ucap terima kasih pada semua staff hospital yang sambut kelahiran anak kita ? Kalau takde Hari Guru - dapat ke murid² dan cikgu² beramah mesra macam keluarga ?

Kalau menda tu baik apa masalahnya ? Bukan sambut Hari Bapa ni WAJIB kena belikan bapak ko cincin Habib ! Habib tak taja pun Hari Bapa ... dia cuma mengingatkan jer kot. Pada aku ini cuma Pesanan Khidmat Masyarakat. Mana tau ada sesapa yang terpandang nih buleh plak terlintas - Eh, dah lama tak jenguk Abah kat kampung la. Hujung minggu ni boleh lah balik. Haaa kan elok camtu

Please lah ... jangan merendahkan² agama Islam sampai camtu sekali. Tu yang orang kata Islam ni extremist. Menda mudah kot ... bukannya sambut Hari Bapa ko kena masuk Kristian ke hapa ... u know what I mean ?


Jangan pening² bleh tak ?



11 June 2012

:: Penings ! ::

Aku dan anak. Muka lebih kurang serupa. Bila tengok muka dia macam tengok diri sendiri di cermin. Perasaan adalah sangat ganjil ... hehehe
Orang kata kalau anak lelaki, ikut muka mak (and vice versa) - sejuk. Tapi aku ngan budak kecik ni asik bergaduh jer hari² ! Suka jer buat menda yang bikin aku marah. Sangat tak cool ok !
Aku dah la sangat malas mau marah² tapi mana boleh tahan ... kalau main lego tu, sepahkan satu hall penuh menan dia. Pehtu bila hilang tanya kat aku. Aku kata tak tau, dia marah lak kat kita ni ha ... selagi tak jumpa dimarahnya kita. Menyirap sesangat ... pehtu dah sepah atas lantai, kita nak jalan dah macam booby-trap ! Kalo terpijak menatang kecik² tu kan ke sakit !


Skarang lak memelik je la perangai. Bangun pagi, bukak jer mata, nak jadi kucing ! Hadoyaii. Siap mengiau macam kucing ... siap merangkak ... suara lak buat suara kecik² kengkonon kucing la tu ... aduhai. Pastu kena la layan dia macam kucing. Boleh ? Masalah masalah ...




Ini plak kegilaan terbaru. Nampak tak sotong hijau tu ? Sotong yang muncul pada entry [klikini dan ini]. Selama ni tak heran pun nak main ngan si sotong tu. Tetiba plak sebok nak usung sotong tu kulu kilir. Yang paling best - dia kata sotong tu adik dia. Yang dia plak abang sotong ! Maaaakkkkk aii ! Abang sotong ko !


Aku cakap la kat dia ... takmo la adik sotong. Kita cari adik orang ek. Huh ... mati² takmo ! Dia kata adik sotong bagus. Baik, tak marah², tak nangis. Kalau adik orang nanti menangis ! Betul la tu. Nak salahkan pun tak boleh ... abih nak cakap camner laie ?


Apa je la anak aku nih ? Depression ke ?


Mengucap panjang aku ...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...