17 May 2011

:: Kek Keju Mengampu ::

Hahaha … nama kek ntah pepe je lah aku nih. Kalo sapa yang tak tau pasal kek keju mengampu nih, leh baca kat sini

Kek ni aku buat sempena B’day ayah aku yang ke 63 ! Kek ni senang dan menjadi ! Yang aku pentingkan MENJADI. Kalo teknik canggih tapi hasil tak jadi … resepi tu ke longkang la jadinya

16052011484

Tengok gambar saja pun sudah terliur. Bawah – digestive biscuits, tengah – almost 1kg of cream cheese, atas – plain yoghurt, topping – dulce de leche. These what I called – HEAVEN !

Ini resepi yang tak mengampu. Telah dialih bahasa kepada standad nusantara

Baked Dulce De Leche Cheesecake
Sumber dari
taste.com.au

Bahan-bahan

  • 300g biskut digestive – dihancurkan
  • 90g unsalted butter – dicairkan
  • 750g cream cheese – potong²
  • 2 tbs tepung jagung
  • 3 butir telur ayam
  • 120g caster sugar
  • 2 tsp esen vanila
  • 2 x 450g jars dulce de leche (boleh tengok sini cara buat DDL)
  • 600ml sour cream @ plain yogurt

Cara-caranya

  1. Panaskan oven kepada 200°C dan gris springform pan saiz 23cm.
  2. Hancurkan biskut hingga benar² halus dengan menggunakan blender kering. Masukkan butter yang telah dicairkan kepada biskut hancur dan gaul hingga sebati dan boleh dikepal. Tekankan adunan tersebut ke dasar pan. Bakar selama 8 minit. Setelah 8 minit, keluarkan dari oven dan kurangkan suhu oven kepada 160°C.
  3. Di mangkuk lain, adun cream cheese, telur, 100g gula dan 1 tsp vanila hingga menjadi krim. Setelah sebati, masukkan 450g Dulce de Leche dan adun lagi hingga rata. Tuang adunan ini ke dalam pan yang mengandungi dasar biskut dan bakar selama 45 minit
  4. Sementara itu, campurkan sour cream, 20g gula dan 1 tsp vanila di dalam bekas sederhana. Pukul menggunakan sudip kayu hingga sebati. Keluarkan kek dari oven setelah 45 minit dan tuang adunan sour cream dan bakar lagi hingga 15 minit. Setelah tamat, biarkan kek di dalam oven yang telah dipadam dengan merenggangkan pintu oven hingga kek sejuk. Setelah sejuk, simpan semalaman dalam peti sejuk
  5. Untuk dihidang, keluarkan dari bekas dan letak dalam pinggan atau cake board. Tuang baki Dulce de Leche yang telah dicairkan sedikit. Sedia untuk dinikmati

Notes

  • Aku tak buat toffee shards seperti resepi asal. Terlalu manis sudah. Tapi kalo korang nak buat … silakan. Ikut tinggi mana korang nak potong kaki korang

16 May 2011

:: Dulce Tak Leceh ::

Tau ke tak ? Tak tau meh aku citer … dah tau pun, aku nak citer jugak

Ini cerita Dulce Tak Leceh atau nama sebenar – Dulce de Leche (DDL)

~ Saya DDL, membenarkan Yumiko menggunakan saya sebagai karangan autobiografi reka² supaya blognya ada cerita untuk diupdate kepada pengunjung ~

[Jahatnya ko DDL. Aku ada cerita la cuma masa takde nak update]

~ Sudah la Yumiko. Kata saja otak ko sudah tandus ~

[Pasrah]

### Sempat la pulak buat dialog tipu ?!! ###


Asalnya aku nih dibuat dari kilang. Aku tak pasti kilang mana sebab banyak sangat kilang skarang nih kan? Yang aku tau kilang aku nih huruf dan simbol jer namanya iaitu F&N. Aku nih dipek dalam tin. Harga aku skarang pun buleh tahan mahal la jugak. Biasa la, harga minyak naik ... harga aku pun naik la

Kalo zaman tok nenek aku dedulu. Keturunan kitaorang nih biasanya jumpa dalam teh tarik jer. Kalo bebudak yang buang tebiat nak kencing manis tu ... diaorang makan roti canai pun ngan kaum kerabat kitoarang nih. Yang penting ... semua orang suka kaum keluarga aku nih. Maklumlah, lemak berkrim disukai ramai

Tatau la sapa yang mereka, ada jugak kerabat aku nih kena rebus ! Berjam² plak tu. Dari warna kitaorang nih putih kuning dah jadi coklat² karemel la pulak. Tapi, rasa kitaorang makin sedap. Buleh buat memacam ngan kami yang dah kena rebus nih. Kalo nak tau camner kaedahnya, nanti si Yumiko leh ceritakan

Sekian autobiografi DDL yang ntah pepe


WTH ? Yumiko, anda dipecat ! Sah idea tandus !

[Aiyo bos, bagi saya peluang terakhir untuk ceritakan pasal DDL ni]

Okay … Last Chance !

### Eh ?! ###


Dulce de Leche ialah sos karemel susu yang pekat. Bahasa senang nyer jem susu. Kaedah nak mendapatkan karemel susu nih adalah dengan memasak susu dan gula hingga menjadi keramel (sama macam buat gula hangus)

Kaedah yang paling senang dan trend masa kini adalah dengan merebus susu pekat manis selama 3 jam di dalam periuk berisi air atau hanya 45 minit dengan menggunakan periuk tekanan (pressure cooker)

Kaedah ini membolehkan hasilan susu pekat menjadi seperti di bawah

P5133148

Lagi pekat warnanya … Lagi sedap-nikmat-melekat !


[Amacam bos ? Ok tak ?]

Apa nih Yumiko … perlu peningkatan ! Awak kerja main² la … Saya bagi awak peluang sampai cukup bulan

[Ok lah bos. Tapi tadi saya ada letak ‘Baked Dulce de Leche Cheesecake’ atas meja bos. Nanti bos rasa la yer]

### Aik … sempat mengampu ? Resepi di next entry ! ###

 

 

15 May 2011

:: Resepi Kecemasan ::

Sebenarnya resepi nih sama jer ngan Wad Kecemasan kat sepital. Takde ler cemas mana pun. Hahaha … sesungguhnya WK tak sama cam ER dalam TV tu. George Clooney memang buleh bikin hati semua perempuan cemas dengan mukanya yang encem itu

Eh … karut sudah ngko nih

Ok … berbalik kepada resepi kecemasan. Ini semua rekaan penulis semata² kerana diri sendiri yang tak prepare mau masak apa untuk hidangan suami dan anak tercinta. Anak baru sorang dah gelabah tak tentu pasal. Kakaka … itu antara sebab bilangan anak terhad

Dah … cukup cukup

Ayam ER

Wah … aksi cemas menyaksikan ayam telah di bawa ke syurga. Sebenarnya terpaksa edit sedemikian rupa kerana lokasi penggambaran adalah teruk (lapik meja comot dan kurang ghairah untuk beraksi)

Sesayur tersebut bukan salad. Nama nyer Green and Red Corals. Kalo bahasa glemer ialah Lollo Bionda (suka !) Gila makan sandwich kat Baker’s Moments yang antara inti sandwich tersebut adalah Alfalfa dan Lollo Bionda. Jadinya … berjaya mempengaruhi diri dan otak supaya setiap kali nak membuat sandwich kat rumah, wajib sertakan Lollo Bionda

Ok, sekarang dah terbongkar rahsia yang Lollo Bionda tersebut adalah lebihan aku buat sandwich. Eh … sandwich tu sangat sedap tau. Rasa menyesal tak buat banyak masa tu

Banyak betul cerita karut hari ini

Takyah resepi lah ek. Aku citer jer camner nak buat Ayam Kecemasan tu

Goreng drummets + Susun macam kat atas tu. Tabur sos. Ok, sos tu bukan thousand island yer. Sos tu rekaan jugak. Antara bahan ialah – French Dressing + Sandwich Spread + Sos Cili + Sos Tomato + Gula + Air Panas = Sos Rekaan Kecemasan. Gaul jer semua dalam satu bekas. Air agak² sesuai untuk aksi menyiram atas ayam. Rasa ikut tekak memasing. Oleh sebab french dressing tu agak MASAM Ya Rabbi … tambah gula untuk kurangkan masam. Tapi jangan banyak sangat … pepandai lah rasa

Orait … dah dah … jangan cecemas laie bila tetiba suami mengadu kol 2.30 pagi perutnya berkeroncong. Kalo takde bahan sos di atas … thousand island yang telah di-dilute-kan boleh diguna. Yang penting ko masak ! Takde la laki ko makan luar … betul ?

Kalo kata la memang takde thousand island pun … mayonis+sos cili+sos tomato+air panas pun buleh buat sos jugak. Kalo takde jugak … ko goreng drummets tu, ko makan je lah. Takyah susahkan diri …

Selamat mencuba !

 

 

14 May 2011

:: Kawan Baik ::

Macam pelik jer kan bebudak nih. Asal kita nak bagi makan, macam mana derang tau yang kaler ijo tu sayur ? Korang tak bengang ke, asal nak bagi makan nanti budak tecit neh pandai plak sound ko “Takmo sayur !”

Masalahnya … mana dia tau tu sayur. Pandai plak tu nak rejek. Tang ayam, ikan ke laju plak nganga molot ek

Macam kitaorang, dari baby sampai skarang … memang train si Malliq makan sayur. So far memang pencinta sayur. Bayam, kacang panjang/buncis, sawi … eh senang citer suma dia bedal lah

Tetiba satu hari kepoh plak kata takmo sayur. Nak kata makcik yang jaga tu tak bagi sayur, dia memang suka bagi Malliq sayur bayam. Asal bagi report, mesti kata bagi sayur bayam. Mungkin dia nak Malliq jadi Popeye supaya dapat membantu dia ketika dilanda kesusahan kot. Tak kisah la kan … bukan nak soh masak kat anak aku yang grand² jer. Ingat anak raja ke ?

So … untuk make sure dia makan sayur cam biasa, entah la camner tetiba Incek Hubby telah mereka cerita. Katanya sayur ialah fren kepada ayam, ikan dan apa² makanan lain dalam pinggan. Kalo makan takde fren … nanti ayam ikan semua sedih … sebab tu Malliq nanti sakit perut

Dengan rasminya sayur telah bertukar nama menjadi ‘Friend’

Gila seram macam kanibal bila suruh anak ko makan dengan berkata – Haa … makan fren tu sekali. Nanti semua happy berjoget dalam perut

P5103136

Kerana anak yang gilakan traffic light … beli satu set pinggan mangkuk yang ada traffic light. Kalo tak menang calon ibu bapa mithali nih tak tau la

Nampak tak makaroni di atas ? Malliq yang juga pencinta udang telah menipu dirinya sendiri dengan mengatakan makaroni itu udang. Oit … aku tak sebut pun makaroni tu udang. Bila aku bagi dia, dia terus teruja tengok makaroni tu sebagai udang seraya berkata – “Uuu banyak nye udang !” Oh … skrang bercakap sudah penuh dan banyak tatabahasa hingga terasa ganjil bercakap dengan budak 2 taun setengah yang petah

P5113140

Masalah si Malliq nih satu jer. Kalo makan memang tak kunyah. Main telan jer macam ulau sawa. Eh … aku type ulau ek? Kakaka … ulaR sawa daa. Bagi kat dia kekacang macam ni. Memang la bagus untuk trainning kunyahan. Tapi syaratnya kena potong kecik² baru bleh dia kunyah kerana satu laie sebab iaitu gigi Malliq yang kecik². Kalo korang tengok gigi dia pun mesti cam tak padan je … Hahaha

Well … anak aku makan fren nya demi kesihatan

Makan kawan … ko berani ?

 

 

04 May 2011

:: Aku Buat Apa ? ::

Buat tatau … bleh ?

Hehehe … last week aku bizi banyak. Keje opis ngan jugak keje tak opis. Eh bleh plak keje tak opis. Keje tak opis tu keje tak memerlukan opis la, tapi perlu dapo

P4303089

Ini aku buat untuk wedding adik kawan aku. 200 biji cuppies ngan kek beso kat ateh tu. Berposak nak cari tier nih. Nak bergaduh ngan orang pun ada gak. Emosi sungguh

Itu je lah nak citer. Oh yer … nanti aku ada announcement nak kabo. Tunggu je lah ek. Sorry yer, banyak malas mau type sebab keje tengah banyak

Babai !

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...