30 December 2008

Me Familia

Acara pebret kuarga aku - Makan² dan Nyanyi²
Lokasi nyer kat Dragon Deluxe Restaurant Batu Berendam
The only HALAL Chinese Food Restaurant yang ada kat Melaka
Telah pun kuar dalam sokabo Melaka Hari Ini entah berapa bulan lepas

Aku dah ngantuk ... layan jer lah gambo² nih yer



Membuli Anak Sendiri

Hey ... apa nih ... macam sotong je

Takmo la pakai baju nih

Mak bapak saya paksa jadi Klu-Klax Clan

Ini mask muka yang ada bitamin C lah ...

Hero ~ Part 4

Setelah dinodai oleh misi sebanyak 2 kali ... aku pun berjaya la membuang air ngan banyaknya. Lama betul aku kat dalam toilet sampaikan mak aku ingat aku dah pengsan dalam tu. Lepas kuar toilet, aku cakap la ngan diaorang aku nak pegi beranak dah ... masa ni mula la aku tak tentu arah. Salam ngan mak, ayah aku. Airmata cam nak bercucuran dah, tapi kena tunjuk macho. Tahan jer ...

Aku cakap ngan mak : Jangan risau mak ... boleh jer

Setelah bersalam dan berpelukkan ngan suma orang, aku pun pegi la jumpa misi tadi. Saya dah ready misi. Ayuh kita ke kamar bersalin! Chewah ... cam bagus jer ayat aku. Family aku lak, aku ingatkan dah selamat balik. Rupanya ayah aku pegi memborong nasik lemak kukus. Ada la pakcik nih dok sorong nasik lemak kukus dalam wad nih. Ayah bagi kitaorang 2 bungkus ... kononnya leh makan sambil tunggu² la ...

So, aku pun masuk le ke Kamar Bersalin sekali laie. Tapi kali ini aku masuk kat tempat yang betul² nak beranak punya tempat. Macam bilik² la, siap ada toilet ngan TV dalam bilik tu. Aku masuk situ lebey kurang kol 7 dah dekat time maghrib. Masa tu takde apa sangat, jadinya aku melayan la TV. Dalam kol 7.30 malam datang lah misi, dokter keliling aku ... story mory lebey kurang dia kata dia akan induce kejap laie. So aku rilek laie ... kol 7.45 dokter memulakan operasi

Aku diseluk, dijolok dan digodeh ... tuhan jer tahu betapa sakitnya. Menda paksa, mana tak sakit. Nurse kata dokter akan masukkan ubat dibawah sana tu supaya aku akan ada perasaan untuk beranak. Huhuhu ... masa letak ubat tu ... azabnya lah. Aku tak tau ler orang lain kena induce camner, tapi aku rasa sakit gila. Lepas dah letak ubat, misi tak bagi aku gerak selama 2 jam bagi membolehkan ubat tu menjalankan fungsinya

So ... aku pun ngan dungu menunggu la sambil berbaring melayan TV menunggu 2 jam berlalu ... lebey kurang kol 10 malam, misi datang. Masa nih aku tengah melayan citer Puaka Niyang Rapik. Huhuhu, memang tak penah tengok pun citer nih. Dia kata kalo nak pie toilet leh pie sebab jap laie dokter nak datang check. So aku pun bangun ler ke toilet. Sekali tu aku terpandang la kertas lapik tilam aku tu ... mak aiihh berdarah² ok. Urgh ... pemandangan yang horror! Aku pie toilet nak buang air kecik pun rasa cam nak meninggal. Buang air pun kuar darah ... banyak lak tu. Aduhai, sakit toksah la cakap

Dalam kol 10.30 malam, si dokter datang ... sekali laie kena godeh. Aku dah tak tahan dah masa nih ... kalo buleh aku terajang sesapa yang ada masa tu, dah lama aku flying kick jer suma orang. Dokter check, dia kata masih takde perbezaan dan kena induce laie sekali. Ahh ... relakan saja

Induce nih lak akan dibuat 3 kali dalam sela masa 6 jam setiap satu. So lepas 2 jam induce, dokter check then tunggu laie 4 jam. Dalam masa 4 jam tu si misi akan datang amik graf baby sama graf kesakitan kontraksi anda. Aku paling tak suka masa amik graf nih sebab aku takleh nak bergerak. Sungguh bosan

Nasib baik ler ada TV ... pertama kali dalam hidup aku ... aku sangat takut nak tido

Hero ~ Part 3

Setelah aku diperintahkan untuk masuk ke wad, aku ngan lenggang kangkung folo ler vontot si misi yang nak bawak orang² yang nak masuk wad sekali ngan aku. Even takde planning la nak beranak awal, tapi kitaorang dah ready barang dalam keta. Standby beb ... nasib baik ler dah ready

Aku dapat masuk wad Kelas 1. Nie pun sebab pakai GL nyer Incek Jaque. Aku tak kesah pun dapa kelas berapa, asalkan aku ngan baby selamat. Masuk bilik sorang tu ... best la gak sensorang, siap ada almari baju, dresser ngan sofa set laie kat bilik nih. Wah, kagum la jugak. Lebey kurang kol 4.30 petang masuk wad nih. Aku lepak² minum horlicks yang Incek Jaque bawak dari umah mak. Cadang² nak baring lah, sekali tu datang dah si misi membawa makanan. Aku makan ler dulu ...

Dalam kol 5.30 petang Mak, Ayah, Mai n Bilah datang menjenguk aku, sambil membawa Nasi Ayam Ayamas! Wah ... dah bantai makan makanan sepital, aku ngan rela hati belasah nasi ayam tu. Rezeki beb ... ntah bila nak dapat makan laie lepas nih mana aku tau kan? Kot² le jadi pepe kat aku ... sapa tau

Oh yer ... aku masuk sepital hari Khamis, maka setiap hari Khamis jugaklah ayah aku akan ke pasar malam membeli buah²an. Dia bawakkan aku anggur. Anggur nih sedap gila aku cakap ngan korang. Sedap yang amat ... makan² ngan perasaan yang takut sebenarnya. Orang tengok muka aku ilek jer ... padahal tuhan jer la tau perasaan yang bergolak dalam dada aku masa nih

Tengah syok² makan tu si misi datang bagitau nak jumpa aku kat depan. Aku ngan kelam kabut makan. Si misi kata ... takpe makan la dulu. Dah sudah kang pie ler jumpa dia kat kaunter depan. So aku pun menghabiskan la apa yang aku tengah makan tu dan basuh tangan

Pie la jumpa ngan misi tadi kat kaunter depan, dia soh aku masuk bilik. So aku pun pie ler masuk bilik tu. Aku ingatkan dia nak scan ke, amik graf ke, dengar jantung baby ke ... sekali tu dia soh aku mengiring dan ...

AAAAAARRRRRRGGGGHHHHHHH!!!

Kejap ya saya nak masukkan ubat ... Ha? Baru nak masuk ubat, abih tadi apa ... ?

AAAAaaaaAARRRrrrrrRRRGGGgggggggGHHHHhhhhhhhhHHH!!!

Aduhai ... aku telah diliwat oleh misi. Ubat untuk aku berak² telah berjaya disumbatkan ngan rakus sekali. Kenapa la semua ini harus terjadi? Aku tak rela diperlakukan sebegini wahai cik misi!!! Misi cakap, nak makan, pegi la makan dulu. Dah ready untuk induce nanti jumpa saya ye. Pegi buang air dulu. Baik misi ...

Hero ~ Part 2

Mari kita sambung citer aku yang tak habis aritu ...

Seperti yang dah sedia maklum ... Dokter V telah mengarahkan aku masuk ke ward dan dipaksa beranak jugak. Waduhai ... ilang cerita nak pie tengok Los Dan Faun (best ke citer nih? anyone?) Aku ngan muka selambanya pie le bagitau kat Incek Jaque ... bla bla bla ... entah ler. Kitaorang masih rilek jer laie. Mungkin sebab aritu dah penah masuk sekali, so dah buleh bajet la camner kot?

Kitaorang pun pegi la bawak surat ke Kamar Bersalin kat tingkat 1. So seperti biasa lah, Incek Jaque kena la pie mendaftarkan aku kat Unit Hasil dan aku dah masuk ke dalam untuk diperiksa. Chis ... nasib baik dah ada pengalaman, kalo tak mau aku mati kutu ...

Masuk kamar bersalin tu lebey kurang kol 1 petang gak la. Kena tunggu untuk check dan sebagainya aku dok kat dalam kamar bersalin tu sampai kol 3 rasanya. Kena tukar baju uniform sepital yang warna pink tu. Pehtu gie urine test. Sapa badan besar bagak ... aku kesian la ngan mereka sebab toilet yang nak salin baju ngan buat urine test tu ... alahai kemetot bebenau. Sedepa aku pun tak lepas lebau toilet tu. Bayangkan ler ...

Lepas si misi dah amik urine test ngan BP aku tunggu ler kat situ ngan perasaan bosan. Aku sebenonyer letih menunggu jer. Dah ler takde sakit nak beranak ke apa pun. Itu yang menambahkan rasa tak excited langsung ...

Jumpa dokter lepas aku dah dok termanggu lebey kurang 1 jam, dokter pun mula mencucuk tangan kanan aku nih - amik darah dan biarkan jarum tu terpacak jer kat situ sampai ler ko habis beranak. Ini memudahkan untuk memasukkan ubat dan air dan sebagainya la. So, takde la nanti tangan ko asik kena cocok jer ngan jarum

Story mory sket ngan dokter pasal scan tadi, dia kata memang kena induce la sebab takut baby aku lemas. Aku cakap, wa tak kesah dok, asalkan baby gua selamat! Buleh ek cakap camtu? Hahaha ... bunyiknyer lebey kurang camtu ler

So, dia suruh aku baring nak chek. Aku ingatkan nak scan, rupanya soh aku bukak kaki dan diseluknya ... ADOI!!! Sakit c!B@! ... aku rasa cam kena rogol pun ada gak. Tapi aku takde le penah kena rogol ... tapi memang sakit cam sial sebab ko tak rela kena jolok camtu. Hawau tol ... nasib baik ko dokter pompuan. Kalo tak memang rabak la wa cakap lu

Dokter nih kata baby jauh laie. Aduhai ... ko takyah jolok pun takpe, ko tanya je kat aku. Aku pun tau baby aku tak turun laie. Sebab aku leh rasa dia tak turun laie aaa. Pergh ... memang macam nak balik jer masa tu. Tapi tahan je lah

Lepas kena seluk, disuruhnya baring laie kat katil lain ... ini nak amik graf lak. Baring lah laie selama beberapa menet dengar mesin tu berbunyik² tit tot tit tot ... yang nih pun azab gak sebab nak gerak² takleh. Kena baring ngan statik jer. Letih aku camnie ...

Setelah takde tanda² thundercat yang aku nih akan beranak, diaorang hantarkan aku masuk ke wad bersalin lah dulu. Petang sket karang baru la diaorang mulakan proses menginducekan aku lak ...

INDUCE tu paksa beranak tau ... kalo nak tau camner perasaan kena induce nih aku akan citer dalam sambungan ke ~ 3 yer

Daa ... to be continued

20 December 2008

Hero ~ Part 1

Aduhai ... lama betul aku tak update blog aku neh. Bersawang? Ouh tidak ... belum bersawang laie sebab aku tengok dah 2 minggu tinggal pun masih ada laie orang yang sudi nak menjengah blog aku yang seberapa nih. Trimas kepada yang sudi menyinggah ... dah singgah tu tekan2 la mana yang patut yer ...

Nak citer la sket pasal aku bersalin aritu. Ekceli due aku patutnya pada 8 Dec kan ... Hari Raya Haji la tu. Kebetulan 4 Dec aku ada appointment kat sepital besar sebab masa bulan 11 aritukan aku ada masuk sepital 1 hari sebab air ketuban aku kuar. So dipendekkan ceritanya ... aku ngan Incek Jaque pegi la memenuhi appointment tu. Ingatkan sekadar chek-up biasa ler. Ye lah, aku takde rasa nak beranak ke apa pun ... suma cam biasa. Siap dah berkira2 ngan Incek Jaque dah ... lepas jer chek-up nak pie tengok Los Dan Faun. Fuh, lama sieh aku nak tengok citer nih

Sampai jer turn aku (dah ler lama giler tunggu giliran ... nasib baik ler suma orang bebaik belaka) si dokter V pun check la aku. Pergh ... aku tak tau ler nak cakap apa si dokter V nih, masa dia check perut aku, buleh dia buat perut aku nih macam roti canai ... suka hati nenek dia jer tekan2 ... aku yang takde rasa nak beranak buleh terberanak time tu gak ... hawau betul. Aku tahan je la, kang banyak songel, laie dia memacam lak

Si dokter V (aku takmo letak nama ... nanti kena sue lak tak tentu pasal) soh aku pie scan lak. So tunggu la aku laie kat tempat scan. Incek Jaque ntah mana dah duduk so aku pun tunggu je la. Bila sampai turn aku scan ... dokter A nih scan la perut aku. Dah ler tak bagi aku tengok, scan asal buleh jer. Dah ler sebok ngan nak terkencing lah apa lah, si dokter nih scan aku rasa ikut dan dia jer ... tapi aku memang tak puas hati masa dia scan tu

Lepas scan cincai boncai, si dokter A soh amik fail aku dan hantar balik kat dokter yang aku jumpa memula tadi. So aku pie balik kat bilik dokter V nih tunggu la laie. Adeh, pegi sepital gomen nih, penat menunggu jer. Tah berapa menet lepas tu aku kena panggil balik ngan dokter V tadi. Dia bagitau lah ...

"
Akak, saya tengok scan akak nih, saya nak bagi akak ballik pun saya tak berani. Air ketuban akak sangat sedikit, sudah tinggal 5 sahaja. Jadi saya mau akak masuk wad dan kami akan try induce akak untuk bersalin, sebab akak due 8 haribulan kan? Kalau boleh kita mau akak bersalin sekarang lah sebab air ketuban akak dah sangat kurang..."

Gulp ... Gulp ... Gulp ...

Kita bersambung bila aku free yer ... (Ini pun dah terperap dalm DRAFT dah berapa kurun dah nih ... tak menang tangan nak layan baby Malliq)

Sementara tu ... layan la beberapa gambo cumel anak aku nie yer ... daaa

Malliq sedap tido dalam keta ... baru balik dari klinik lepas check jaundice

Laie gambo Malliq tido ... blankie tu aku nyer masa baby tau

Malliq ngan mata bulat nyer ... ada rupa kitaorang ke?

19 December 2008

Best Day Ever!!!


Looniest 2 weeks of my life

Hehehe ... I can't believe it myself

Sangat happy sekarang

Am very proud of me

Spongebob Squarepants now presents :

Name : Malliq Rayyan
D.O.B : 5th December 2008
T.O.B : 8.20 PM / 2020 HRS
P.O.B : Hospital Besar, Melaka
Weight : 3.2 kg
Length : 47 cm
Head Diameter : 35 cm

~~~ Skarang dah jadi mak la ~~~

18 December 2008

Tidak Sepatutnya Berbulu

Badan Berbulu, Ketiak Berbulu, Lobang Hidung Berbulu, Tahi Lalat Berbulu, Lobang Telinga Berbulu ... semua korang penah tengok kan? Setidak²nya korang sendiri ada menda² yang aku cakap nih kan?

Aku leh betting la ngan korang 10 juta duit monopoly yang korang tak pernah tengok CPU berbulu ... Apa? CPU berbulu? Iyer ... berbulu. Bulu real tau. Tumbuh sendiri ... bukan korang tampal bulu idong korang kat CPU tu. Kalo korang penah tengok ... sila snap gambar dan email kat aku di sini ☛ jaquedira@gmail.com

Mana ada CPU berbulu? Ewah ... nak lawan cakap aku lak ek. Tak caya sila tengok gambo kat bawah nih ... sapa kata aku bohong? Ini CPU yang telah dibuka bajunya

Evidence pertama

Evidence kedua

Tak nampak? Mari kita close-up

Nampak tak bulu² yang tumbuh itu?

Aku tak tipu korang tau

Bulu bulu bulu ... memenuhi ruang yang ada

Bulu yang lama tak trim

Sila jangan biarkan CPU korang sehingga berbulu seperti yang telah terjadi kat CPU aku yang dah macam serigala jadian. Sudahlah masa peknen pusat aku berbulu sebab perubahan hormon ... CPU pun buleh mengalami perubahan hormon jugak kalo selalu terabai

Sila amik iktibar yer ...

07 December 2008

Mengepost Dari Atas Katil Sepital

Selamat pagi readers suma. Aku nak inform aku dah selamat bersalin. Jumaat lepas kol 8.20 mlm baby aku selamat ditebuk kuar. Yups, kena operate sebab ada masalah teknikal. Anyways, semua went ok. Baby boy aku cumel je. Nanti je aku post gambo dia aaa. Skarang baby aku kena dok nursery sebab breathing dia noisy. Whole night under observation. Hope semua okey je. Jap laie aku nak pie tengok dia. Rindu dah nie...

01 December 2008

Live Blogging From Office

Wah, aku menaip post nih menggunakan tepon N70 aku bersama ngan Opera Mini. Ini suma gara2 tenet kat umah yang cam cilaker dan PC opis yang dah kong. Oh ye - network kat opis laie la teruk. Aku lom beranak laie. Anak aku tengah tunggu time orang takbir malam raya haji baru nak kuar kot

Penat doh taip pakai ibu jari. Kena tukar tepon baru kot
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...