30 December 2008

Me Familia

Acara pebret kuarga aku - Makan² dan Nyanyi²
Lokasi nyer kat Dragon Deluxe Restaurant Batu Berendam
The only HALAL Chinese Food Restaurant yang ada kat Melaka
Telah pun kuar dalam sokabo Melaka Hari Ini entah berapa bulan lepas

Aku dah ngantuk ... layan jer lah gambo² nih yer



Membuli Anak Sendiri

Hey ... apa nih ... macam sotong je

Takmo la pakai baju nih

Mak bapak saya paksa jadi Klu-Klax Clan

Ini mask muka yang ada bitamin C lah ...

Hero ~ Part 4

Setelah dinodai oleh misi sebanyak 2 kali ... aku pun berjaya la membuang air ngan banyaknya. Lama betul aku kat dalam toilet sampaikan mak aku ingat aku dah pengsan dalam tu. Lepas kuar toilet, aku cakap la ngan diaorang aku nak pegi beranak dah ... masa ni mula la aku tak tentu arah. Salam ngan mak, ayah aku. Airmata cam nak bercucuran dah, tapi kena tunjuk macho. Tahan jer ...

Aku cakap ngan mak : Jangan risau mak ... boleh jer

Setelah bersalam dan berpelukkan ngan suma orang, aku pun pegi la jumpa misi tadi. Saya dah ready misi. Ayuh kita ke kamar bersalin! Chewah ... cam bagus jer ayat aku. Family aku lak, aku ingatkan dah selamat balik. Rupanya ayah aku pegi memborong nasik lemak kukus. Ada la pakcik nih dok sorong nasik lemak kukus dalam wad nih. Ayah bagi kitaorang 2 bungkus ... kononnya leh makan sambil tunggu² la ...

So, aku pun masuk le ke Kamar Bersalin sekali laie. Tapi kali ini aku masuk kat tempat yang betul² nak beranak punya tempat. Macam bilik² la, siap ada toilet ngan TV dalam bilik tu. Aku masuk situ lebey kurang kol 7 dah dekat time maghrib. Masa tu takde apa sangat, jadinya aku melayan la TV. Dalam kol 7.30 malam datang lah misi, dokter keliling aku ... story mory lebey kurang dia kata dia akan induce kejap laie. So aku rilek laie ... kol 7.45 dokter memulakan operasi

Aku diseluk, dijolok dan digodeh ... tuhan jer tahu betapa sakitnya. Menda paksa, mana tak sakit. Nurse kata dokter akan masukkan ubat dibawah sana tu supaya aku akan ada perasaan untuk beranak. Huhuhu ... masa letak ubat tu ... azabnya lah. Aku tak tau ler orang lain kena induce camner, tapi aku rasa sakit gila. Lepas dah letak ubat, misi tak bagi aku gerak selama 2 jam bagi membolehkan ubat tu menjalankan fungsinya

So ... aku pun ngan dungu menunggu la sambil berbaring melayan TV menunggu 2 jam berlalu ... lebey kurang kol 10 malam, misi datang. Masa nih aku tengah melayan citer Puaka Niyang Rapik. Huhuhu, memang tak penah tengok pun citer nih. Dia kata kalo nak pie toilet leh pie sebab jap laie dokter nak datang check. So aku pun bangun ler ke toilet. Sekali tu aku terpandang la kertas lapik tilam aku tu ... mak aiihh berdarah² ok. Urgh ... pemandangan yang horror! Aku pie toilet nak buang air kecik pun rasa cam nak meninggal. Buang air pun kuar darah ... banyak lak tu. Aduhai, sakit toksah la cakap

Dalam kol 10.30 malam, si dokter datang ... sekali laie kena godeh. Aku dah tak tahan dah masa nih ... kalo buleh aku terajang sesapa yang ada masa tu, dah lama aku flying kick jer suma orang. Dokter check, dia kata masih takde perbezaan dan kena induce laie sekali. Ahh ... relakan saja

Induce nih lak akan dibuat 3 kali dalam sela masa 6 jam setiap satu. So lepas 2 jam induce, dokter check then tunggu laie 4 jam. Dalam masa 4 jam tu si misi akan datang amik graf baby sama graf kesakitan kontraksi anda. Aku paling tak suka masa amik graf nih sebab aku takleh nak bergerak. Sungguh bosan

Nasib baik ler ada TV ... pertama kali dalam hidup aku ... aku sangat takut nak tido

Hero ~ Part 3

Setelah aku diperintahkan untuk masuk ke wad, aku ngan lenggang kangkung folo ler vontot si misi yang nak bawak orang² yang nak masuk wad sekali ngan aku. Even takde planning la nak beranak awal, tapi kitaorang dah ready barang dalam keta. Standby beb ... nasib baik ler dah ready

Aku dapat masuk wad Kelas 1. Nie pun sebab pakai GL nyer Incek Jaque. Aku tak kesah pun dapa kelas berapa, asalkan aku ngan baby selamat. Masuk bilik sorang tu ... best la gak sensorang, siap ada almari baju, dresser ngan sofa set laie kat bilik nih. Wah, kagum la jugak. Lebey kurang kol 4.30 petang masuk wad nih. Aku lepak² minum horlicks yang Incek Jaque bawak dari umah mak. Cadang² nak baring lah, sekali tu datang dah si misi membawa makanan. Aku makan ler dulu ...

Dalam kol 5.30 petang Mak, Ayah, Mai n Bilah datang menjenguk aku, sambil membawa Nasi Ayam Ayamas! Wah ... dah bantai makan makanan sepital, aku ngan rela hati belasah nasi ayam tu. Rezeki beb ... ntah bila nak dapat makan laie lepas nih mana aku tau kan? Kot² le jadi pepe kat aku ... sapa tau

Oh yer ... aku masuk sepital hari Khamis, maka setiap hari Khamis jugaklah ayah aku akan ke pasar malam membeli buah²an. Dia bawakkan aku anggur. Anggur nih sedap gila aku cakap ngan korang. Sedap yang amat ... makan² ngan perasaan yang takut sebenarnya. Orang tengok muka aku ilek jer ... padahal tuhan jer la tau perasaan yang bergolak dalam dada aku masa nih

Tengah syok² makan tu si misi datang bagitau nak jumpa aku kat depan. Aku ngan kelam kabut makan. Si misi kata ... takpe makan la dulu. Dah sudah kang pie ler jumpa dia kat kaunter depan. So aku pun menghabiskan la apa yang aku tengah makan tu dan basuh tangan

Pie la jumpa ngan misi tadi kat kaunter depan, dia soh aku masuk bilik. So aku pun pie ler masuk bilik tu. Aku ingatkan dia nak scan ke, amik graf ke, dengar jantung baby ke ... sekali tu dia soh aku mengiring dan ...

AAAAAARRRRRRGGGGHHHHHHH!!!

Kejap ya saya nak masukkan ubat ... Ha? Baru nak masuk ubat, abih tadi apa ... ?

AAAAaaaaAARRRrrrrrRRRGGGgggggggGHHHHhhhhhhhhHHH!!!

Aduhai ... aku telah diliwat oleh misi. Ubat untuk aku berak² telah berjaya disumbatkan ngan rakus sekali. Kenapa la semua ini harus terjadi? Aku tak rela diperlakukan sebegini wahai cik misi!!! Misi cakap, nak makan, pegi la makan dulu. Dah ready untuk induce nanti jumpa saya ye. Pegi buang air dulu. Baik misi ...

Hero ~ Part 2

Mari kita sambung citer aku yang tak habis aritu ...

Seperti yang dah sedia maklum ... Dokter V telah mengarahkan aku masuk ke ward dan dipaksa beranak jugak. Waduhai ... ilang cerita nak pie tengok Los Dan Faun (best ke citer nih? anyone?) Aku ngan muka selambanya pie le bagitau kat Incek Jaque ... bla bla bla ... entah ler. Kitaorang masih rilek jer laie. Mungkin sebab aritu dah penah masuk sekali, so dah buleh bajet la camner kot?

Kitaorang pun pegi la bawak surat ke Kamar Bersalin kat tingkat 1. So seperti biasa lah, Incek Jaque kena la pie mendaftarkan aku kat Unit Hasil dan aku dah masuk ke dalam untuk diperiksa. Chis ... nasib baik dah ada pengalaman, kalo tak mau aku mati kutu ...

Masuk kamar bersalin tu lebey kurang kol 1 petang gak la. Kena tunggu untuk check dan sebagainya aku dok kat dalam kamar bersalin tu sampai kol 3 rasanya. Kena tukar baju uniform sepital yang warna pink tu. Pehtu gie urine test. Sapa badan besar bagak ... aku kesian la ngan mereka sebab toilet yang nak salin baju ngan buat urine test tu ... alahai kemetot bebenau. Sedepa aku pun tak lepas lebau toilet tu. Bayangkan ler ...

Lepas si misi dah amik urine test ngan BP aku tunggu ler kat situ ngan perasaan bosan. Aku sebenonyer letih menunggu jer. Dah ler takde sakit nak beranak ke apa pun. Itu yang menambahkan rasa tak excited langsung ...

Jumpa dokter lepas aku dah dok termanggu lebey kurang 1 jam, dokter pun mula mencucuk tangan kanan aku nih - amik darah dan biarkan jarum tu terpacak jer kat situ sampai ler ko habis beranak. Ini memudahkan untuk memasukkan ubat dan air dan sebagainya la. So, takde la nanti tangan ko asik kena cocok jer ngan jarum

Story mory sket ngan dokter pasal scan tadi, dia kata memang kena induce la sebab takut baby aku lemas. Aku cakap, wa tak kesah dok, asalkan baby gua selamat! Buleh ek cakap camtu? Hahaha ... bunyiknyer lebey kurang camtu ler

So, dia suruh aku baring nak chek. Aku ingatkan nak scan, rupanya soh aku bukak kaki dan diseluknya ... ADOI!!! Sakit c!B@! ... aku rasa cam kena rogol pun ada gak. Tapi aku takde le penah kena rogol ... tapi memang sakit cam sial sebab ko tak rela kena jolok camtu. Hawau tol ... nasib baik ko dokter pompuan. Kalo tak memang rabak la wa cakap lu

Dokter nih kata baby jauh laie. Aduhai ... ko takyah jolok pun takpe, ko tanya je kat aku. Aku pun tau baby aku tak turun laie. Sebab aku leh rasa dia tak turun laie aaa. Pergh ... memang macam nak balik jer masa tu. Tapi tahan je lah

Lepas kena seluk, disuruhnya baring laie kat katil lain ... ini nak amik graf lak. Baring lah laie selama beberapa menet dengar mesin tu berbunyik² tit tot tit tot ... yang nih pun azab gak sebab nak gerak² takleh. Kena baring ngan statik jer. Letih aku camnie ...

Setelah takde tanda² thundercat yang aku nih akan beranak, diaorang hantarkan aku masuk ke wad bersalin lah dulu. Petang sket karang baru la diaorang mulakan proses menginducekan aku lak ...

INDUCE tu paksa beranak tau ... kalo nak tau camner perasaan kena induce nih aku akan citer dalam sambungan ke ~ 3 yer

Daa ... to be continued

20 December 2008

Hero ~ Part 1

Aduhai ... lama betul aku tak update blog aku neh. Bersawang? Ouh tidak ... belum bersawang laie sebab aku tengok dah 2 minggu tinggal pun masih ada laie orang yang sudi nak menjengah blog aku yang seberapa nih. Trimas kepada yang sudi menyinggah ... dah singgah tu tekan2 la mana yang patut yer ...

Nak citer la sket pasal aku bersalin aritu. Ekceli due aku patutnya pada 8 Dec kan ... Hari Raya Haji la tu. Kebetulan 4 Dec aku ada appointment kat sepital besar sebab masa bulan 11 aritukan aku ada masuk sepital 1 hari sebab air ketuban aku kuar. So dipendekkan ceritanya ... aku ngan Incek Jaque pegi la memenuhi appointment tu. Ingatkan sekadar chek-up biasa ler. Ye lah, aku takde rasa nak beranak ke apa pun ... suma cam biasa. Siap dah berkira2 ngan Incek Jaque dah ... lepas jer chek-up nak pie tengok Los Dan Faun. Fuh, lama sieh aku nak tengok citer nih

Sampai jer turn aku (dah ler lama giler tunggu giliran ... nasib baik ler suma orang bebaik belaka) si dokter V pun check la aku. Pergh ... aku tak tau ler nak cakap apa si dokter V nih, masa dia check perut aku, buleh dia buat perut aku nih macam roti canai ... suka hati nenek dia jer tekan2 ... aku yang takde rasa nak beranak buleh terberanak time tu gak ... hawau betul. Aku tahan je la, kang banyak songel, laie dia memacam lak

Si dokter V (aku takmo letak nama ... nanti kena sue lak tak tentu pasal) soh aku pie scan lak. So tunggu la aku laie kat tempat scan. Incek Jaque ntah mana dah duduk so aku pun tunggu je la. Bila sampai turn aku scan ... dokter A nih scan la perut aku. Dah ler tak bagi aku tengok, scan asal buleh jer. Dah ler sebok ngan nak terkencing lah apa lah, si dokter nih scan aku rasa ikut dan dia jer ... tapi aku memang tak puas hati masa dia scan tu

Lepas scan cincai boncai, si dokter A soh amik fail aku dan hantar balik kat dokter yang aku jumpa memula tadi. So aku pie balik kat bilik dokter V nih tunggu la laie. Adeh, pegi sepital gomen nih, penat menunggu jer. Tah berapa menet lepas tu aku kena panggil balik ngan dokter V tadi. Dia bagitau lah ...

"
Akak, saya tengok scan akak nih, saya nak bagi akak ballik pun saya tak berani. Air ketuban akak sangat sedikit, sudah tinggal 5 sahaja. Jadi saya mau akak masuk wad dan kami akan try induce akak untuk bersalin, sebab akak due 8 haribulan kan? Kalau boleh kita mau akak bersalin sekarang lah sebab air ketuban akak dah sangat kurang..."

Gulp ... Gulp ... Gulp ...

Kita bersambung bila aku free yer ... (Ini pun dah terperap dalm DRAFT dah berapa kurun dah nih ... tak menang tangan nak layan baby Malliq)

Sementara tu ... layan la beberapa gambo cumel anak aku nie yer ... daaa

Malliq sedap tido dalam keta ... baru balik dari klinik lepas check jaundice

Laie gambo Malliq tido ... blankie tu aku nyer masa baby tau

Malliq ngan mata bulat nyer ... ada rupa kitaorang ke?

19 December 2008

Best Day Ever!!!


Looniest 2 weeks of my life

Hehehe ... I can't believe it myself

Sangat happy sekarang

Am very proud of me

Spongebob Squarepants now presents :

Name : Malliq Rayyan
D.O.B : 5th December 2008
T.O.B : 8.20 PM / 2020 HRS
P.O.B : Hospital Besar, Melaka
Weight : 3.2 kg
Length : 47 cm
Head Diameter : 35 cm

~~~ Skarang dah jadi mak la ~~~

18 December 2008

Tidak Sepatutnya Berbulu

Badan Berbulu, Ketiak Berbulu, Lobang Hidung Berbulu, Tahi Lalat Berbulu, Lobang Telinga Berbulu ... semua korang penah tengok kan? Setidak²nya korang sendiri ada menda² yang aku cakap nih kan?

Aku leh betting la ngan korang 10 juta duit monopoly yang korang tak pernah tengok CPU berbulu ... Apa? CPU berbulu? Iyer ... berbulu. Bulu real tau. Tumbuh sendiri ... bukan korang tampal bulu idong korang kat CPU tu. Kalo korang penah tengok ... sila snap gambar dan email kat aku di sini ☛ jaquedira@gmail.com

Mana ada CPU berbulu? Ewah ... nak lawan cakap aku lak ek. Tak caya sila tengok gambo kat bawah nih ... sapa kata aku bohong? Ini CPU yang telah dibuka bajunya

Evidence pertama

Evidence kedua

Tak nampak? Mari kita close-up

Nampak tak bulu² yang tumbuh itu?

Aku tak tipu korang tau

Bulu bulu bulu ... memenuhi ruang yang ada

Bulu yang lama tak trim

Sila jangan biarkan CPU korang sehingga berbulu seperti yang telah terjadi kat CPU aku yang dah macam serigala jadian. Sudahlah masa peknen pusat aku berbulu sebab perubahan hormon ... CPU pun buleh mengalami perubahan hormon jugak kalo selalu terabai

Sila amik iktibar yer ...

07 December 2008

Mengepost Dari Atas Katil Sepital

Selamat pagi readers suma. Aku nak inform aku dah selamat bersalin. Jumaat lepas kol 8.20 mlm baby aku selamat ditebuk kuar. Yups, kena operate sebab ada masalah teknikal. Anyways, semua went ok. Baby boy aku cumel je. Nanti je aku post gambo dia aaa. Skarang baby aku kena dok nursery sebab breathing dia noisy. Whole night under observation. Hope semua okey je. Jap laie aku nak pie tengok dia. Rindu dah nie...

01 December 2008

Live Blogging From Office

Wah, aku menaip post nih menggunakan tepon N70 aku bersama ngan Opera Mini. Ini suma gara2 tenet kat umah yang cam cilaker dan PC opis yang dah kong. Oh ye - network kat opis laie la teruk. Aku lom beranak laie. Anak aku tengah tunggu time orang takbir malam raya haji baru nak kuar kot

Penat doh taip pakai ibu jari. Kena tukar tepon baru kot

25 November 2008

Di TAG oleh Akak Ipar


Aritu dapat award ... aritu gak kena tag ngan akak ipau aku ... Mari kita tengok apa tag nya ...

The rules is :

1. Put the logo in ur blog
2. Add a link to the person who shared it with u
3. Nominate at least 7 other blogs
4. Leave a message for ur nominee on their blog


Sapa aku nak nominate nih ek?

Ok lah ... sesapa yang jantina nyer pompuan ... sila la buat yer. Yang separuh² pun kalo nak buat gak ... silakan

Kui Kui Kui

Hai korang

Kalo tak berapa nak update sangat blog nih

Ketahui lah anda ... saya bukan robot

Ha ha ha

~ Harap Maklum ~

Pesanan Penaja Iklan Sabun Cap Labi² :

Kalo lama gila tak update tu ... maknanya aku dah bersalin la tu. Sementara aku lom bersalin laie ... insya Allah blog ni akan sentiasa di hapdet. Sikit ke banyak ke ... bergantung kepada tahap kerajinan mental dan fizikal penulis. Hehehe ...

Oh yer, hari nih gaji ya dong! Mau pegi membeli breast pump di Parkson jap laie ... daa

24 November 2008

Risau Seorang Ibu

Semalam aku cuti ... sebab aku mengalami tekanan perasaan. Aku nak merileks kan kepala otak dan jugak badan aku nih ... Kol 4.30 pagi semalam jugak aku dok menangis cam orang sewel atas katil. Tak tau ler aku yang bengong ke, atau memang camtu ke tapi seriously dari kol 11 malam ahad sampai ke 4.30 pagi tu aku tak rasa baby aku gerak. Selalunya baby aku nih bergusti kat dalam nih sampai bersegi² perut aku nih. Semalam langsung ... senyap jer. Aku panggil²pun takde respon. Aku cakap², usap² pun takde pepe pergerakan

Mungkin sebab laie 12 hari jer nak melahirkan aku rasa stress kot? Tapi aku tau aku tak stress. Aku happy jer nak menyambut orang baru. Tak sabar nak tengok rupa baby aku camner. Cuma masa hari ahad tu mungkin sebab aku kepenatan kot

Ye lah ... mana tak nyer. Pepagi dah mengangkut mak, adik aku si Bilah, anak buah 2 ketul ngan sepupu yang 2 ketul laie tu (Shahrul & Aiman diletakkan kat umah mak aku untuk belajar secara intensif masa cuti sekolah) pie membeli barang kat Mydin. Memang buleh putus nyawa bawak bebudak nih sebab semua jantan, pehtu semua membuas jer ... berlari sana-sini, pehtu buat perangai ... yang sepupu 2 ketul tu lak dok ngikut anak buah aku si Izz yang menjadi kepala dongga ... chief mafia

Sebab aku tak larat dah nak marah, aku halau suma tunggu dalam keta masa nak bayo. Terpaksa bawak masuk dalam Mydin tadi sebab nak membeli baju. Si Aiman tu datang nyer sehelai sepinggang sebab takde masuk perancangan nak stay kat umah mak aku

Keluar jer Mydin, aku nampak si Izz tengah panjat keta Oddessy mak aku tu. Bayangkan ler mana tak menyirap darah ko. Dia bukak pintu, memanjat nak naik ke bumbung. Aku tak heran kalo dia jatuh ... memang padan muka, tapi nanti menyusahkan orang lain. Sampai je kat keta aku terus pulas telinga dia ... wah, laie nak jeling² kat aku pulak. Masa tu memang kalo ada rotan, aku dah sesah cecukup

Sampai umah mak, aku terus siang ikan. Tolong mak aku masak. Harap si Bilah, haih ... kekejap ilang. Mak aku pun dah malas nak suruh budak seko tu. Lepas makan lunch, aku terus pengsan. Penat sangat rasanya ... bebudak kenit suma sebok main game kat belakang. Lantak lah ... aku dah penat sangat masa tu. Kejap laie je lah aku tengokkan

Lepas maghrib, makan, bebudak nih sambung laie main game. Padahal mak aku dah suruh kuarkan buku latihan dah. Ini suma Izz la, yang lain suma tengok tuan umah main game ... mana leh tahan kan? Lepas makan jer mula la kuar taring ... Korang nih tak tau laie ke yang Acik ko nih garang nak mampus? Laie mau cari pasal ka?

Dengar jer suara aku ... mencecet semua kuarkan buku memasing. Tapi alahai ... si Izz mula la buat perangai. Kalo soh baca buku ke, mengaji ke, tulis ke apa ke ... dengar je perkataan berkaitan BELAJAR mulalah hantu malas dia kuar. Buat² ngantuk lah, mata sakit lah, itu lah ini lah. Si Shahrul ngan Aiman tu takde hal lah. Laju jer diaorang buat keje. Tapi masalah lain la pulak, nak tulis takde pensel. Aduhai ... benak kepala otak aku camnie. Aku mintak Izz kuarkan dia punya pensel ... jangan kata pensel, beg sekolah dia pun dah tak tau mana dia dah campak ... langsung tak jumpa. Memang ler sakit kepala otak aku tengok perangai dia tu

Yang dia berjaya jumpa hanyalah 3 batang pensel yang tumpul dan sakit mata aku menengok nyer. Lantas aku terus ajak Incek Jaque pie Tesco cari pensel and few barang lain kat sana. Beli lah pensel 2 kotak, sharpener yang pusing² tu, then ntah apa laie mak aku kirim

Sampai umah mak terus aku cari segala menda yang aku buleh tajamkan, aku buat la sampai semua pensel, kaler pensel suma leh tikam orang. Mintak mak aku cawan tak pakai nak buat letak pensel yang aku dah tajamkan tu. Baru puas hati aku nengok. Takde alasan laie nak malas²

Aku pun tak perasan kol baper aku balik umah. Yang aku tau ... sampai jer umah aku terus mandi, salin baju ... kroh kroh kroh. Tido sudah ... letih aku jadi mak angkat tiri nih ...

Sebelum tido tu aku dah sound Incek Jaque yang aku tak berapa rasa baby gerak kat dalam nih. Dia kata baby aku takmo kacau mak dia yang letih kot. So dia dok la dendiam kat dalam tu. Tapi aku tak puas hati ngan jawapan tu ... sampai le ke 4.30 pagi, aku nangis sebab baby masih mendiamkan diri

Kol 5 kitaorang pie Klinik Family 24 jam tu ... gegar pintu klinik. Aku story kat doktor lebih kurang, dia pun cuak sebab aku cakap aku tak rasa baby gerak. Masuk bilik scan, terus cari jantung baby ... Alhamdulillah! Jantung baby berdegup ngan sangat kuat. He's a strong boy, dia tido laie nih ... doktor tu cakap la. Check la kot ada tali pusat terbelit kat leher ke - takde ... semua clear. Air ketuban banyak ... uri pun jauh kat atas. Semua dalam keadaan baik. Masa scan tu meleleh gak air mata aku ... ye lah, sapa jer tak risau

Doktor kata jangan risau sangat. Semua ok ... baby pun kuat. Cuma kepala dia dah betul² kat bawah so pergerakan dia limited sket sebab sempit. Aku tak kesah dah doktor nak cakap apa, aku dah nampak sendiri jantung baby tadi ok ... aku dah bersyukur sesangat. Terbang la 40 hengget sebab buat scan pepagi buta ... Incek Jaque cakap takpe, 40 hengget leh cari tapi kalo baby jadi pepe ke ... 40 hengget pun takde makna

Aku bukan apa ... nak tunggu dapat baby nih pun dekat 2 taun jugak lah. Pulak tu laie 12 hari jer laie aku nak lahirkan dia. Kalo ler jadi pepe ... tak ke terkilan sampai mati. Macam mana la aku tak nangis. Lantak la orang nak kata aku gila ke risau tak tentu pasal. Asalkan aku puas hati ... baby aku pun ok, kitaorang happy, korang peduli apa kan?

Aku terus SMS bos aku, mintak cuti 2 hari. Aku nak rileks. Kat opis pun bala gak tu. Ada jer makhluk tuhan yang paling dengki (bukan paling seksi aaa) nak cari pasal nanti. Aku nak tenangkan otak aku ... nak rehatkan badan. Even keje aku takde la stress mana pun tapi suasana kat opis tu buat aku yang happy go lucky sentiasa nih pun leh jadi depress

Betapa susahnya menjadi seorang ibu ... walaupun jadi mak angkat tiri (kes anak buah n sepupu aku) ke, mak betul ke ... kesabaran memang sentiasa diuji. Memang la wajar kalau orang kata ~ syurga di bawah telapak kaki ibu ~ bukan senang nak jadi ibu ...

Aku hanya mampu berdoa agar anak yang bakal aku lahirkan nih nanti jadi seorang anak yang sentiasa menyenangkan kedua ibu bapanya ini

"Mak tak mintak baby balas jasa mak melahirkan baby ngan emas menggunung, cukuplah sekadar dengar cakap mak ayah, buat menda yang mak ayah n baby happy, buat menda yang orang lain pun happy, jadi anak yang taat dan ceria, hormat ngan sesapa jua (bukan orang tua jer kita perlu hormat), sentiasa membuat kebaikan, belajar ngan tekun dan paling penting kena lah ingat asal usul kita yang bermula ngan Tuhan"

Aku harap anak aku memahami isi hati aku ni ...

21 November 2008

Blog Award Pertama

Blog award aku yang pertama - dianugerahkan oleh Kak Emila Yusof!

Syarat award ini adalah seperti berikut yer :
  1. Sapa yang dapat award nih leh letak dalam blog memasing
  2. Link semula kepada orang yang bagi award ni kat korang
  3. Bagi award nih kat 7 orang bertuah
  4. Tinggalkan la mesej pemberitahuan yang korang dah bagi award kat orang tu
Sapakah 7 orang bertuah aku nak award nih yer? Follower ada 6 orang ... laie sorang laie ... sapa aku nak bagi ek? Jap lah bagi aku pikir ...

Ok lah aku nak bagi award nih kat orang² yang kat bawah nih :
  1. Semua follower aku yang 6 ketul tu : H.E.H / Qaseh Qasturi / Miss Bratty / Seediq_Sigaraga / IrkuysDamha / Fandi
  2. Lemongrass dan Anak²
  3. Diva Merah
  4. VirusPadu yang Mabuk²
  5. Eedany & Fridge Magnets
  6. Incek Saiful Nang
  7. Hanis Zalikha
  8. Crazy n Beautiful Rose
  9. Mat Gebu
  10. SuperMummy

Terlebih sudah ka? Ah ... tak kisah ler kan bukan kena bayo pun. Dan kepada semua pembaca yang lain ... aku ada pojek baik punya kalo korang nak participate. Tapi bukan skarang lah ... tengah bikin² nih. Dah on nanti aku buat announcement ya!

Pada Pagi Ini

Pada pagi ini sedang aku nak login ke dalam gMail
Terkejut beruk lah aku tengok menda kat bawah nih

Cantek kan login page gMail nih
Aku memerlukan stimulasi di pagi hari
Sebab aku skarang takleh laie nak minum kopi

Ouh ... berita baik kah???

Macam ada yang menarik jer lah ...

Apa yer?

Hehehe ...

Girls will always be girls
Even dah tua bangka dan hampir beranak ini

Yeay! Aku suka gMail

I gMail


Gedik nyer lah


Oh yer ... takyah tukar bahasa
gMail adalah Universal

20 November 2008

Entry Tak Puas Hati

Nota : "Posting ini ditulis bersama² dengan linangan ayer mata ... huhuhu"

Chis ... abang aku telah berjaya membuatkan aku geram je pepagi buta. Takde apa ekceli nya ... tapi kenapa dia buleh tukar tapi aku takleh pulak? Takkan ler ada main pilih² bulu lak si Google nih ... tak adil aaa camni. Sangat memilih kasih!!!

Apa ajer aku merapek nih?
Sila tengok kat bawah :: dengan perasaan jeles tahap gaban ::

Ini gMail abg aku

Ini lak gMail aku

Nampak tak perbezaan yang nyata itu??? gMail aku takleh tukar theme! Dah ler buruk koman spana ... sangat mencik. Siap dia leh print screen & email kat aku sebab aku cam tongong kata kat dia mana buleh tukau theme gMail nih

Tapi abg aku pakai gMail versi Bahasa Melayu ... selected je ke ke??? Why Oh Why? Aku kena tukar bahasa gak ke? Ini betul² diskriminasi nih ...

Sebagai penutup, kata² terakhir nih aku tujukan pada abang aku ... BLAH LA WEIH. Wawawa ... ko telah robek hatiku sebab aku tunggu lama gila nak donload gambo ko email tu. Dan ternyata ... aku tak puas hati!

Ayat penyedap hati untuk hari ini :
  1. Tukar theme hanya untuk gMail versi Bahasa Melayu (kot la)
  2. Aku nyer email tak terpilih untuk Beta Version nyer testing (agaknya la)
  3. gMail abang aku rosak ... dia ingatkan gMail tu ialah iGoogle (buleh ke konpius?)

Sesapa laie pakai gMail ... buleh tak korang tukar theme gMail korang?


*** UPDATED ***

Sila ke link ini utk berita berkaitan : Official Gmail Themes are beautiful
Dan komik berkaitan jeles : Jealous!

19 November 2008

Dah Takde Keje Ka?

Selain dari bizi ngan keje² opis ... aku jugak bizi ngan menda² karut yang takde kena mengena ngan opis pun ... Skarang tengah sibuk outsourcing sumber pendapatan ... Zaman skarang satu sumber je memang tak cukup. Terpaksa la cari lobang² lain yang buleh dikaut ...

Oho ... yang kat atas nih salah satu sumber pendapatan. Petang tadi buat sampling untuk member aku. Printing gambo guna Canon Selphy. Memang agak mahal kalo print gambo guna Selphy nih tapi resultnya sangat mabeles. Takde istilah gambo cair, warna pudar, kualiti takde. Gambo korang leh tahan sampai 100 taun tau. Sangat worth it, terutamanya gambo kawen korang ... takde le cam gambo Mak Pak kita ... dah kuning² dalam sticky album tu kan?

First time jugak aku print hasil keje aku. Size yang aku print kat atas tu ialah 4R ... equivalent ngan size poskad biasa. Tetiba cam cantek pulak bila dah print tu ... mungkin buleh buat design poskad lepas nih ...

Sementara bisnes lom jalan ngan kencang ... ini je la model yang aku mampu hire. Hehehe ... model paling encem di alam maya ini - Incek Jaque. Dia tak bagi aku letak gambo nih ... well, apa salah bergambar keji kan?

Incek Jaque ... mintak mahap yer. Kalo lepas nih ada orang nak saya design pepe ke, buat printing ke ... kita jugak yang untung. Kira halal lah yer ... cayang awak!

Bizi Neh ...

Sejak dua menjak nih aku bizi lah ... nak update sesangat pun tak sempat ajer. Ye lah, aku kan tak lama laie nak beranak dah ... keroje opis kena la aku kasi settle sensiang. Kalo tak mau nyer opismet aku kejau aku sampai ke sepital ...

Tengok ler ketas yang tebal tuh ... huhuhu ... berpinau bijik mata nak siapkan. Cubicle aku sangat lah cikadak nyer kecik. Masa memula aku keje sini, pinggang aku selalu jer sakit. Skarang dah imune dah ... tak tau ler kalo saraf aku dah rosak, takleh nak detect laie kecacatan ...

Atas monitor aku tu ada kalender ... yang aku dok tick² tiap hari bila nak bersalin lah, appointment ngan doktor untuk check-up lah, cuti lah, ponteng lah. B'day pun berlambak aku conteng kat situ

Kamus aku ekceli ada 3 ... sapa tah dah rembat aku nyer Kamus Dewan. Aku takleh hidup tanpa kamus. Kalo PC aku ada Dictionary @ Encarta, kamus takde pun takpe. Yang penting musti ada source yang reliable ...

I'm gonna miss my sempit-bone breaking-back aching cubicle when I've finally decided to quit and start doing work from home. Tempat jatuh lagikan dikenang ... apatah laie tempat cari makan

For the time being ... this is the best place to be

Sempurna - Andra & The Backbone

Kau begitu sempurna
Di mataku kau begitu indah
Kau membuat diriku akan selalu memujamu

Di setiap langkahku
Ku kan
selalu memikirkan ... dirimu
Tak bisa ku bayangkan hidupku tanpa cintamu

Bridge:
Janganlah kau tinggalkan diriku
Tak kan mampu menghadapi semua
Hanya bersamamu ku akan bisa

Coda:
Kau adalah darahku
Kau adalah jantungku
Kau adalah hidupku
Lengkapi diriku
Oh sayang engkau begitu
Sempurna ... Sempurna


Kau genggam tanganku
Saat diriku lemah dan terjatuh
Kau bisikkan kata dan hapus semua sesalku


18 November 2008

Hik Hik

Kelakau la pulak buat posting dalam english. Hehehe ... dek kerana dah lama tak menulis dalam english, aku rasa ganjil jer

Dulu siap buat keje² translation berbayar untuk company dan esemen Incek Jaque laie

Mungkin ada 1-2 menda yang menarik untuk aku post dalam english
. Tapi selebihnya bahasa melayu tetap dekat dihatiku

Bahasa rojak/cacamarba/sukahati ada lah pilihan pertama since ianya spontan dan bersahaja ... oh ye ke? Asalkan korang paham dan maksud nya tercapai ... memana pun buleh lah

Ok lah geng ... sakit tangan aku kena ATT Booster Jab tadi. Skarang wa nak tido ngan aman ... semalam tak berapa nak aman sebab aku mimpi hantu datang nak amik baby dalam perut aku nih. Hohoho ... sangat horror ok!

Friso Brings My Family Out


I grew up in a big family of 8 siblings: 4 girls + 4 boys. It's not an easy task for our parents to handle us hooligans. Nonetheless, they had done a wonderful and I believe an astounding job raising us all to became what we all are now

Ever since I'm small, living with my family is like a family day - everyday. We always had something to do together - making up mess, made the maid cried, even made our mom cried, made each other cried but most importantly is having the blast of it all, regardless how many slashing of 'rotan' we get on the palm

As the result, we are very close to each other and we can agree on a matter without arguments (oooh ok, just a little bit lah)

But as we grew older (and sure enough to be wiser) we had gone separate ways. There's one working overseas, others are near but don't see each other a lot, some got married and you got your own thing to do and so much more excuses

Sometimes I feel like going back to the old days when we are much younger and naive and homework was 'kacang putih' ... can do cincai² one and dash off to the playground playing every kind of games

Still, we came out good and scores in life

Today's kids I don't think they can enjoy their young life as we can back then. There is no more 'semak' you can hide from the enemy while playing combat. There is no more 'parit' you can pretend as river and catching 'longkang' fish

And becoming parents of today are more stressful than our parents' time. No time to watch the kids grow up ... all busy working to survive in the big city

Kids had become more stress - giant heap of homework, peer pressure, no time for themselves, parents want children to excel more they can achieve and such

As for that, it is important for today we take the time off from our busy schedule and start spending time - quality if you can't have the quantity - with the family. Especially with the children :: no matter how big or small your children are ::

Family Day Out with Friso is another way to spend quality time with your children. It is an opportune time to bond and rekindle lost moments of love for your family. Even if it is not lost, yet, a day spent with the family is a worth than a lifetime being regret for not being able to know what a great family we all had

Do it today ... spend a day of your lousy day at work with your family ... you make your family happy and at the same time you don't have to fret about your work ... at least a day lah. The win-win situation - happy family - work stress free for a day

So, don't miss out. Check out the event as above and have a wonderful time!

Apa Alasan Anda?

Skarang nih makin ramai orang tulis blog. Ada yang ramai followers ... ada yang hidup segan mati tak mau. Ada orang tulis blog secara part-time, ada jugak yang tulis blog secara full-time. Setengah penulis blog, menulis blog kerana minat mereka yang ingin berkongsi pengalaman dan pelbagai kisah. Setengah penulis blog, menjadikan blog mereka sebagai punca pendapatan, bukan kerana minat

Aku pulak tulis blog nih sebenarnya nak hiburkan diri sendiri. Berkongsi gambar, berkongsi cerita, berkongsi pengalaman/luahan perasaan. Abang aku cakap ... ada juga orang yang baca blog ko mungkin terhibur ngan apa yang aku post

Terus terang nyer ... aku ucapkan terima kasih kalo korang suka/terhibur membaca posting aku yang kadang² karut tu. Ye lah, blog ini adalah untuk aku. Aku tulis sebab aku suka nak tulis dan berkongsi. Kalo korang tak suka, nak buat camner kan?

Tulis blog pun sebenarnya terapi bagi aku. Kat sini aku buleh cakap apa sahaja. Macam confession box la lebey kurang. Kerana confession box ini aku yang punya, jadi suka hatilah nak mengarut apa pun kan? Takde lah aku mengarut apa pun. Kengkadang apa yang aku tulis tu, korang pun takmo baca pun

Tapi kengkadang, ada jugak readers yang marah² si penulis blog kalo tak update isi perut blog mereka. Walaupun ini menunjukkan mereka tu mati-keras-kipas (Die Hard Fan) si penulis blog, kita perlu paham juga kerana blog adalah kepunyaan peribadi. Lain la kalo sesuatu blog tu dikhaskan kategorinya seperti - tutorial ke, politik ke - lebih kepada unsur memberikan informasi pembelajaran dan pengetahuan am. Kalo tak update sudah tentu la harus kena marah sebab info yang ada tu, sudah tentunya ketinggalan bullet train

Kalo pasal komen pulak, ada komen² oleh pembaca yang sengaja cari pasal ngan penulis blog. Memberikan komen secara annonymous adalah perkara paling keji pada hemat aku la. Komen jer secara jujur sebab penulis juga menulis tentang sesuatu yang jujur pada mereka. Tak tau ler kalo ada penulis yang menulis secara tipu²

Pokok pangkalnya ... sama ada korang tulis blog kerana minat atau cuba menjana pendapatan melaluinya ... lakukan la dengan niat yang baik. Penyampaian fakta harus la tepat. Kalo bersifat peribadi ... lakukan la dengan jujur dan bukan menyamar. Berikan komen yang ikhlas dan jangan la hanya tau menghentam orang tak tentu pasal. Cermin diri sendiri dulu sebelum mengata orang

Aku suka kalo korang leh support penulis lain tentang apa yang mereka lakukan untuk blog mereka. Sokongan dari pembaca adalah nadi penulis blog untuk lebih gigih mengupdate blog mereka

Akhir kata ... jadi lah seorang yang rasional ...

Apa Alasan Anda?

Skarang nih makin ramai orang tulis blog. Ada yang ramai followers ... ada yang hidup segan mati tak mau. Ada orang tulis blog secara part-time, ada jugak yang tulis blog secara full-time. Setengah penulis blog, menulis blog kerana minat mereka yang ingin berkongsi pengalaman dan pelbagai kisah. Setengah penulis blog, menjadikan blog mereka sebagai punca pendapatan, bukan kerana minat

Aku pulak tulis blog nih sebenarnya nak hiburkan diri sendiri. Berkongsi gambar, berkongsi cerita, berkongsi pengalaman/luahan perasaan. Abang aku cakap ... ada juga orang yang baca blog ko mungkin terhibur ngan apa yang aku post

Terus terang nyer ... aku ucapkan terima kasih kalo korang suka/terhibur membaca posting aku yang kadang² karut tu. Ye lah, blog ini adalah untuk aku. Aku tulis sebab aku suka nak tulis dan berkongsi. Kalo korang tak suka, nak buat camner kan?

Tulis blog pun sebenarnya terapi bagi aku. Kat sini aku buleh cakap apa sahaja. Macam confession box la lebey kurang. Kerana confession box ini aku yang punya, jadi suka hatilah nak mengarut apa pun kan? Takde lah aku mengarut apa pun. Kengkadang apa yang aku tulis tu, korang pun takmo baca pun

Tapi kengkadang, ada jugak readers yang marah² si penulis blog kalo tak update isi perut blog mereka. Walaupun ini menunjukkan mereka tu mati-keras-kipas (Die Hard Fan) si penulis blog, kita perlu paham juga kerana blog adalah kepunyaan peribadi. Lain la kalo sesuatu blog tu dikhaskan kategorinya seperti - tutorial ke, politik ke - lebih kepada unsur memberikan informasi pembelajaran dan pengetahuan am. Kalo tak update sudah tentu la harus kena marah sebab info yang ada tu, sudah tentunya ketinggalan bullet train

Kalo pasal komen pulak, ada komen² oleh pembaca yang sengaja cari pasal ngan penulis blog. Memberikan komen secara annonymous adalah perkara paling keji pada hemat aku la. Komen jer secara jujur sebab penulis juga menulis tentang sesuatu yang jujur pada mereka. Tak tau ler kalo ada penulis yang menulis secara tipu²

Pokok pangkalnya ... sama ada korang tulis blog kerana minat atau cuba menjana pendapatan melaluinya ... lakukan la dengan niat yang baik. Penyampaian fakta harus la tepat. Kalo bersifat peribadi ... lakukan la dengan jujur dan bukan menyamar. Berikan komen yang ikhlas dan jangan la hanya tau menghentam orang tak tentu pasal. Cermin diri sendiri dulu sebelum mengata orang

Aku suka kalo korang leh support penulis lain tentang apa yang mereka lakukan untuk blog mereka. Sokongan dari pembaca adalah nadi penulis blog untuk lebih gigih mengupdate blog mereka

Akhir kata ... jadi lah seorang yang rasional ...

17 November 2008

Header Baru

Setelah mengambil masa kira2 3 jam ... dapat jugak la aku hasilkan header baru aku. Canteks tak? Huhuhu ... kira canteks la yer. Itu pun hegeh2 aku godeh Illustrator nak bikin tu. Nasib baik Incek Jaque ada subscribe Illustrator nyer tutorial ... sangat informative

Sesapa yang berminat ngan graphic design atau sesaja nak belajar guna Photoshop @ Illustrator ... buleh ler pegi ke links berikut :

Photoshop Tutorials
Illustrator/Vector Tutorials

Sangat kagum tengok kreativiti manusia ciptaan Tuhan nih ...
Ini dari tutorial yang aku belajar tu ... dan yang kat bawah ialah yang aku buat guna tutorial tu lah ...


Hahaha ... sangat berlagak gitu. Ini ler aku punya minat sejak dari dulu laie. Tapi sejak dah keje kat tempat yang takde kena mengena ngan minat aku itu ... aku nyer kreativiti telah luntur. Sib baik ler otak aku dan PASSION terhadap designing masih menebal

Mana laie canteks? Aku rasa aku punya laie lawa kan?

Kah Kah Kah ... kalo rasa nak muntah ijau ... silakan sekarang!

13 November 2008

Apa Salahnya Bergambar Keji - Part 2

Kalo dia dah beso esok
Aku propose tunjuk gambo nih kat GF dia
Agaknya ... dapat tak keta sebijik?

Budak Sekolah

Korang tau tak haiwan liar apa yang hampir pupus skarang?

Sila jangan makan ikan dan ketam - jadilah vegetarian
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dan kalau anak korang nak jumpa kawan yang dia kenal dari chat room
apa korang nak buat untuk keselamatan dia?

Patut ler asik kena rogol jer bebudak skarang
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cara jawab soalan bila masa dah hampir tamat

Agaknya ... nak kena lempang baru tau kot

1st Time

Semalam pegi makan kat Johnny's ... apa ke menda yang 1st time nyer?
Padahal dah beratus kali dah aku tabur duit kat Johnny's nih ...

Ooo 1st time ngambik gambo dalam Johnny's kekdahnyer

Semalam amik sket jer
  • Seaweed
  • Jellyfish
  • Fresh Meat
  • Fish Noodle
  • Crab Balls
  • Sayur Tang-O
Kerana kebulur aku tambah ini ... Fried Prawn Rice

Incek Jaque amik Spicy Fried Prawn Rice
Tak aci ... ada telur tabur yang banyak

Disudahi dengan Banana Spilt - kongsi jer

12 November 2008

Amalan Mengandung

Ramai betul yang sayang kat aku. Hehehe ... buktinya, ramai yang concern sesangat pasal aku masa aku peknen. Ramai yang mensajes memacam menda untuk kebaikan aku ngan baby yang aku kandungi ini. Aku lak jenis ngikut jer. Orang kata bagus aku cuba. Kalo baik, aku amalkan. Setakat nih, aku takde pulak alergik ke apa la. So, aku continue yang mana baik. Kadang² aku saja alternate, gilir² lah. Nak pulun semua ... perut aku satu jer.

Ini antara bahan makanan dan supplement yang aku amik/amalkan sepanjang aku peknen.Justify Full
Air Kelapa
Khasiat : bila baby dilahirkan, kulitnya akan bersih saje

Buah / Jus Manggis
Khasiat : antioksida yang bagus, juga untuk sejukkan badan

NeuroGain PB
Khasiat : membantu perkembangan dan pertumbuhan otak baby
Baby yang dilahirkan lebih aktif, alert, bijak dan mudah belajar

Buah/Jus Delima
Khasiat : sama fungsi cam manggis
Orang kata baby nanti kuarnya bersih, putih kemerah²an
So the comel la ...


Brand's Innershine Pati Prun
Khasiat : fiber tinggi bagus untuk pencernaan, antioksida
Kawan aku kata kalo makan nih baby tak kuning bila lahir


Brand's Innershine Pati Beri
Khasiat : antioksida jugak ... Mak aku kata kalo bersalinkan anak lelaki
urat mata akan efek, so amalkan ini untuk pelihara kesihatan mata

Obimin
Khasiat : sumber vitamin lengkap untuk tumbesaran baby

Susu Kacang Soya
Khasiat : sumber protin yang lengkap
Orang cakap jugak baby nyer nanti kulit halus, bersih dan putih

Itu je la yang aku amalkan. Lelain cam Vitamin C, Kalsium, Susu tu suma cam biasa lah. Setakat nih aku rasa ada efek gak la menda² yang aku makan. Insya allah semuanya untuk kebaikan baby aku jugak ...

Update (14 Jun 2012) : Memang anak aku lahir tak kuning langsung dan alhamdulillah cerdik sesangat dan mudah dibesarkan. Mungkin juga rezeki aku kot

Mana Saya Tau Pak

Lately nih ... dalam lebey kurang 2-3 minggu nih ... kitaorang tido malam memang tak nyenyak. Dah ler panas giler, aku lak sampai semput² tak cukup napas bila nak tido. Padahal nyer ... bilik aku pasang kipas siling - full speed, kipas kenit betul² kat tepi aku - full speed, tingkap dibukak seluas tidak, pintu bilik pun menganga jer

Tido mesti berpeluh² ... memang bangun pagi basah kuyup. Aku pun heran bin ajaib ler ... pesal jadi teruk camtu sekali kan? Aku pun mintak la bapak aku tolong tengok² kan umah aku ... kot² ler kena laie macam taun lepas. Masa tu, ada orang letak menda kat area tong sampah umah aku ... habisnya, umah aku kena tabur ngan garam kasar untuk tawarkan ... Orang yang letak menda tu pun jiran tetangga jugak tapi kitaorang malas lah nak kecoh² ...

Dijadikan cerita ...semalam kitaorang pie la jumpa seseorang nih ... yang pandai la menengok menda² nih suma kan. Bila bukak story jer ... hohoho bukan pasal umah la yang menyebabkan aku kepanasan. Pembawakan budak rupanya ... anak aku pantang makanan pedas dan panas. So dia skarang tengah kepanasan kat dalam. Aku lak sejak peknen, tekak dah kembang melilau ... pedas jer yang lalu kat tekak aku nih. Cili padi, cili idop, sambal kicap ... manjang memang nak pedas jer. Alahai baby ... mana la mak ko nak tau. Tekak mak kembang, nak makan apa pun payah ... tak makan kang, awak jugak yang terbantut pembesaran

Satu laie yang menyebabkan ketidakselesaan dalam umah tu ialah kerana kitaorang telah mengubah² perabot. Aku tak tau ler pulak masa peknen takleh alih² perabot. Orang tu kata ... pembawakan budak nih memacam. Ada yang takleh paku dinding, ada yang takleh cat umah, ada yang takleh alih perabot, ada yang takleh bunuh binatang, ada yang takleh sembelih ayam, ada yang takleh memacam ... ikut rezeki memasing

Sejak peknen, aku dah baper kali ubah² furiniture aku. Divider besar gedabak tu aku dah alih ke tepi, katil dah ubah posisi, meja makan dari dapo belakang dah masuk dining depan, bilik belakang dah total make-over ... memang ler sangap. Patut ler anak aku cam resah jer kat dalam nih ... rupa²nya dia tak selesa ngan umah yang bertukar rupa. Macam kita jugak la ... bila pegi tempat baru jer, nak tido pun tak tenteram ... camtu la gak ngan baby nih

So semalam dah dengar explaination tu, kitaorang lega la sket. Takut² kena laie orang buat cam taun sudah. Cuma, kitaorang dilarang laie mengubah perabot dalam umah tu sampai ler baby nih umur masuk sebulan camtu. Mana la aku nak tau ada pantang-larang camni. Ini kan zaman moden ... kunun la. Tapi aku percaya jer asalkan baik. Dah orang suruh tu untuk kebaikan ... ikut ajer lah

Pertama kali dalam sebulan, aku berjaya tido ngan aman semalam. Takde sesak napas, bangun pagi pun segar bugar ... nyaman jer bilik tu. Entah apa jer orang tu buat semalam. Macih yer ...

Tadi aku soh Incek Jaque belikan aku buah delima untuk sejukkan badan. Apa laie yang buleh sejukkan badan yer? Sian pulak aku kat baby nih. Awat hang tak kabo awai² hang tak makan pedas? Kalo dia leh kabo ... aku lari dulu

Every Morning

Selalunya aku sampai opis ... lebey kurang 7 - 7.15 pagi ... oleh itu aku akan sarapan dulu. Sarapan aku hari ini ialah ... mee goreng ngan telur mata lembu.

Murah jer ... RM1.80



Sambil ditemani oleh orang ini ... Mr. Burns yang pemalu


Selamat bekerja pada hari Rabu!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...