13 July 2011

:: Buta Mata Bukan Buta Hati ::

Haih … nak marah, anak. Tak marah, geram ! Tapi aku pilih untuk marah Incek Hubby kerana terlupa tutup pintu freezer lalu menyebabkan rumah bebau macam pasar. Semua mencair. Entah dari pukul berapa terbukak pun tak tau la aku

Pasal apa nak marah² ni Cik Yumiko ?

Haih … gua takda hati mau marah lagi la. Lu orang tengok gambar saja sudah la ek …

13072011654 1307201165513072011656 13072011657

Skarang mau type ini entry pun meraba² dalam kegelapan kecerahan ! Huish … bengang betul !

Kisahnya … malam Isnin aku tido lewat, kol 2 lebih kot. Pehtu pepagi Selasa dah bangun kol 5.30 kot. AKu tak ingat lah. So, lepas kerja semalam … petang tu bawak Mak Wan yang jaga si Malliq Rayyan tu pie beli bingkai specs baru. So, bebudak kedai spec tu offer aku nak repair spec aku plak

Memang spec aku dah huduh pun. Senget benget nya … Tuhan je lah tau bila ada anak kecik nih. Dah lama memang nak tukar baru. Tapi asik tangguh jer

Ok, berbalik kepada cerita sedih

Sampai umah lepas tu dah kol 6 petang. Aku nyer kepala dah ting tong dah. Incek Hubby plak kuar balik pie betulkan tayar motor. Memasuk umah, bau cam pasar ! Rupanya freezer ternganga jer ! Geram betul !

Nak marah … orangnyer takde. So aku layan Malliq tengok rancangan pukau. Tengah sedap aku lepak baring sebelah dia, tetiba nak kencing plak. Adeh … nak bawak dia pie toilet, dia terkinja² tak tahan kencing agaknya, aku baru nak capai spec nak letak kat coffee table …

‘PRAK!’

Tak sempat capai … laie 2 cm jari aku nak sentuh spec aku tu … dah berkecai kena pijak !

Dan dan tu jugak aku menangis ! Huhuhu … sangat tak encem kay. Yer … aku tau

Dan itu budak kecik terus datang kat aku, usap² muka aku terus cakap “Mak … sowie, sowie, sowie”

Comel saja bila anak kecik sudah pandai bercakap.

Ahh … ko pikir ko comel aku takleh marah ? Hehehe … aku tak marah pun. Aku bawak dia pie toilet. Kang aku marah kang … mau terkecing atas karpet … laie mau bertambah amarah aku !!!

Lepas dah ke toilet … salin baju. Lepas tu aku membuta kat hall ok. Hilang suma marah pasal ngantuk nyer pasal. Lepas tu bila Incek Hubby balik … aku emosi ngan dia

Hahaha … tetiba jer kan. Padan muka dia

So … tunggu gaji je la baru aku beli spec. Tak kosa aku nak pecahkan tabung

12 July 2011

:: Setin Halal ::

Kenapa la ngan blogger arini ? Nak komen kat blog sendiri pun tak boleh. Takpe lah. Itu hanya isu minoriti. Skarang mari kita pergi ke isu majoriti

Isunya

komen

:: iQa ::

Terima kasih atas keperihatinan saudari. Mohon saudari check semula sebab JAKIM telah mengesahkan Golden Churn Creamery Butter itu sememangnya HALAL. Ini beberapa contoh carian yang telah saya buat untuk makluman saudari

http://halalmedia.my/jakim-confirms-golden-churn-butter-halal8 Julai 2011

http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2011/7/7/sarawak/9045088&sec=sarawak7 Julai 2011

http://myhalal.blogspot.com/2011/07/golden-churn-butter-is-halal-confirms.html8 Julai 2011

Sebenarnya JAKIM telah mengesahkan keHALALan Golden Churn itu pada 6 Julai 2011. Website yang saudari refer itu merujuk kepada Kes Kluang Rail Coffee (KRC) yang telah mensub-con proses menggoreng biji kopi yang digunakan di KRC kepada satu syarikat. Dalam hal ini KRC sebenarnya tidak bersalah tetapi syarikat kedua itu telah tanpa sedar/dengan sedar telah mencampurkan bendasing di dalam bahan untuk memproses kopi untuk KRC

Golden Churn hanyalah salah satu bahan yang digunakan untuk memproses kopi tersebut

Terima kasih sekali lagi di atas keperihatinan saudari


Ok … kes sudah selesai

Jadinya … jangan lah takut Golden Churn itu tidak boleh dimakan kerana HARAM. Tetapi takutlah Golden Churn itu tidak boleh dimakan kerana MAHAL !!!

Kopak weih. Well, the best is always expensive. Nak sedap – bayo ler ! Kalau ikut saiz poket … makan je la apa yang korang mampu

Tapi … aku sajes, sekali sekala … duit mekap korang tu labur la sket kat makanan yang sedap² supaya bila masak untuk family, diaorang akan sentiasa terkenang kesedapan masakan korang. Hati gembira jika perut dan tekak gembira

Happy eating !

:: Bulat Bulat Lagi ::

P7103207P7103217P7103225P7103226

Purple Macs + Blueberry Filling

Orange Macs + Orange Filling

Green Macs + Oreo Filling

Sila tekan kat sini untuk order !

10 July 2011

:: Kesedapan ::

11062011591

Bila malas memasak dan kebosanan melanda … makanlah di food court dan menerjah budaya. Teriyaki udon, Teriyaki Don dan Chicken Katsu Don bersama Honey Green Tea

Ahh … tetiba ngences mengenangkan Teriyaki Don

11062011592

Dah la tu … asik citer pasal makan jer …

:: Perfecto ! ::

Aku suka makan. Antara yang aku suka makan ialah kek ! Tapi nak dapat kek yang bebetul sedap adalah susah mau cari

Kerana susah mau cari … haruslah kena buat sendiri. Tapi kalo nak buat sendiri kena ada resepi yang betul² sedap menusuk kalbu. Chewah … makan pun nak menusuk kalbu. Eh, jangan salah sebab kalo makan sebenarnya, banyak deria yang terlibat

Deria pertama – penglihatan. Kita tengok makanan dengan mata. Kalo presentation ala² jer ngan rupa makanan pun hancus, otometik kita nyer selera pun terkatup

Deria kedua – bau. Aroma makanan yang mampu membangkitkan selera sudah tentu membuatkan kita tak sabar nak rasa makanan tu

Deria ketiga – rasa. Rasa pulak ada dua. 1 – rasa di lidah [masin, manis, masam, pahit, tawar]. 2 – rasa dalam mulut. Yang ini melibatkan tekstur makanan. Ada yang lembut, ada crunchy. Jadi ini pun memberikan pengalaman yang berlainan bila kita makan

Deria keempat – sentuhan. Sebab tu bila makan ngan jari (orang kita kata makan ngan tangan) feel nya lain dari makan ngan sudu garpu style western tu. Cuba gie Tony Roma’s, mintak Wagyu Beef Steak tu pehtu makan ngan tangan. Pergh … kalo takde feel, memang ko nih takde jiwa lah

Last, Deria kelima – pendengaran. Ini kan … faktor yang takde kena mengena secara direct kepada makanan. Tapi lebih kepada cara kita makan. Bila dengar ikan goreng rangup² dikunyah dalam mulut, kruk krak kruk krak … bunyi keropok. Kan ke semua tu sedap di dengar bila di makan

Bila cukup semua pancaindera semua teransang … itu lah namanya makanan yang sedap ! Dan datang la Deria keenam – feel good factor. Sebab tu ada orang stress, kejenye asik makan jer. Makanan nih buatkan perasaan aman jer

Dengan itu … aku telah buat kek ini. Cukup keenam² deria diransang. Maka telah masuk ke dalam senarai kek yang harus dibuat selalu. Sangat menepati jika hati luka dan kecewa atau tiada hati mau bekerja … terima lah :

P7093162

Haih … jatuh cinta aku tengok kek yang elok jer naik gebu nih. Siap dengan icing meleleh² kat tepi tu. Apa lagi yang mau dikatakan selain menikmatinya … hmmm

Ini namanya Sicilian Orange Cake. Sudah ramai yang bikin ini kek. Tapi aku takde hati mau buat. Bila selongkar lemari telah terjumpa dengan setong Golden Churn. Lalu ku korbankan untuk kek ini. Satu laie aku memang suka kek oren. Sebabnya, bila makan kek oren, teringat kat arwah nenek aku. Dia suka buat kek oren. Nostalgia betul bila aku bau kek oren nih

Untuk membolehkan korang merasai sensasi kek ini … ini resepinya

Sicilian Orange Cake
Sumber : Kak Rima – Bisous Á Toi

Bahan²nya

Bahan kek :
250 gm mentega (dilembutkan), lebihkan sedikit untuk sapu pada acuan pembakar
250 gm gula kastor
4 biji telur (sederhana)
1 1/2 sudu kecil parutan kulit oren
250 gm tepung naik sendiri
85 ml jus perahan oren

Bahan aising :
125 gm gula aising
5 sudu kecil jus perahan oren

Cara²nya

  1. Panaskan oven 170°C. Lenserkan loyang pembakar 22 cm / 8” dan alas dengan kertas minyak
  2. Putar mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul dengan rata setiap kali. Masukkan sedikit tepung supaya adunan sekata. Masukkan kulit oren. Masukkan tepung semu sekali dan akhir sekali masukkan jus oren
  3. Tuang adunan ke dalam loyang pembakar dan bakar selama 45 – 50 minit di rak tengah. Pastikan kek tidak melekat apabila dicucuk dengan lidi untuk memastikan kek betul² masak
  4. Biarkan kek sejuk di dalam loyang sebentar dan alihkan di atas redai. Buangkan kertas minyak. Hidangkan
  5. Untuk aising – ayak gula aising ke dalam mangkuk dan campurkan jus oren sehingga boleh dituang ke atas kek
  6. Sedia untuk dimakan

Kek ini sangat gebu, sangat ringan, sangat sedap … sangat sangat sangat. Bila jumpa oren … boleh lagi buat kek ini. Memang sangat ‘to die for’

Aku lupa nak amik gambo side view yang telah dipotong. Next time aku letak yer … this cake deserve 5/5. Enough said

Enjoy !

08 July 2011

:: Bulat Lapis Bulat ::

Ini cerita kelas memasak

18062011599

Ini cikgu memasak nya. Nama kat fB – Nora Nabella. Nama manja Kakyong. Kelas dibuat kat umah aku. Kelas masak apa ek ?

18062011621

Macaroons !!!

:: Bulats bulats ::

18062011600 18062011601

Ini peserta kelas memasak tu. Serius sebenarnya … sorang pun aku tak kenal. Kekeke. Ngan cikgu² nya sekali aku tak kenal. Kakyong tu aku saja offer tempat nak buat kelas bila dia war²kan kat fB. Aku suka jer orang datang umah aku. Laie pun leh tambah kenalan

Kiranya semua yang kat atas nih kenal masa kat umah aku ler. Ada Rafiah dan Mak Mertua, Dayah, Elly, Farah (dari Muar) dan 2 orang akak yang aku hilang ingatan sapa nama derang. Ampuns !

18062011604 18062011605

Semua peserta berkobar² tu. Kelas adalah secara demo dan juga hands-on. Lepas Kakyong tunjuk cara nak buat macaroons, dia bagi kitaorang bahan² dan try sendiri camner nak buat. Baru ler leh ada feel camner adunan yang betul untuk pipe macaroons tu

18062011609

Ini cikgu punya sample. Yang cam corak² kat bawah macaroons tu ialah template untuk pipe berapa besar macaroons tu. Size nih, sedap² jer untuk masuk sekali ngap terus dalam mulut. Yang kaler cekelat tu bukan baking paper, tapi silicon paper atau fiber paper. Kalo pakai baking paper or parchment paper … kemungkinan untuk macaroons tu melekat adalah tinggi

18062011610 1806201161118062011612 18062011613

Acara hands-on bermula dan terciptalah bulats² yang bermacam kaler. Kawaii !! Lepas tu macaroons tu disidai. Sidai ke jemur ke memana lah. Hahaha. Tujuannya adalah untuk membolehkan macaroons tu kering dan berkulit. Aiyok … kulit tu cam kering sket, bila kita rasa ngan jari, ia tak melekat di jari

18062011615 18062011622

Kita bako jer ! Kalau macaroons tu bebetul kering … baru lah masa bakar tu dia cantik jer naik ke atas dan berkaki. Kalau tak cukup kering, nanti masa bakar akan pecah. Oh sungguh tak lawa kalo pecah

18062011617 1806201161818062011619 18062011620

Bila siap bakar … isi la filling pulak. Ada cokelat, ada oreo dan last peanut butter ! Banyak la jugak yang dapat. Sebabnya semua menjadi. Alhamdulillah !

18062011624

Dengan gembiranya semua orang dapat bawak balik 1 bekas yang isi perutnya ada lebey kurang 20 ketul macaroons ! Hoyeh hoyeh … dan dengan rakusnya Malliq membedal sampai tak berbaki. Sempat la aku sorok 3 ketul nak bagi adeq manis kat opis aku tu. Kitaorang pun dapat la rasa 3 biji sorang

Ok kelas pun tamat !

Kalo korang nak order macaroons … leh tengok kat sini

:: Dengan Maaf ::

29062011642

Korang rasa la kan … Minit mesyuarat ni betul ke tak betul ? Mak kompius !

:: Pukau ::

Babysitter aku cuti seminggu. Operate tangan. Huhuhu macam nak jadi Robocop jer kan ? Makcik nih dah banyak menda dia operate. Lutut lah, rahim lah … entah apa je laie. Macam Bionic Woman sudah

Jadinya … aku kena la cuti ! Sapa nak jaga anak aku weih. Mak aku dah busy jaga anak buah aku yang toddler tu. Ngan 2 laie anak buah yang dah sekolah tu. Kang pengsan plak Mak aku. Takpe lah … cuti aku berlambak

Sudahnya bila dok berdua kat umah ngan Malliq … mula la bergaduh ! Hahaha … dia memang takleh dok aman ngan aku. Asik mau cari pasal je. Mana tak … aku nih dok umah banyak menda nak buat. Nak ngemas, nak masak, nak buat sample kuih raya, nak buat macaroons laie. Yang dia plak … kalo aku ada kat umah soh ngadap jer muka dia. Camner tu ? Anak sorang lah katakan … manja overdose

Sudahnya pasangkan TV … pehtu menyesal mak !

Sudah kena pukau sampai orang lain nak tengok tv pun takleh. Kalo tekan info pun melalak tak kasi tukar channel. Padahal aku tekan info jer kot. Mau kena belasah jer

Skarang mak yang emosi ok … nak tengok Masterchef pun berebut. Pening aku tengok babytv tu … asik ulang² jer menda nyer. Tambah tolak cam telletubbies tu la. Tapi yang itu laie horror ok … sebab alien buruk

Rasa cam nak pasang Astro PVR je … senang sket nak tengok shows yang ketinggalan akibat babytv nie

Rupanya ada orang lain jugak yang bermasalah cam aku - My Cute Lil' Diary

Sian jadi mak² nih … huhuhu

 

 

 

07 July 2011

:: Tak Padan ::

P5133154

Bulan 6 aritu umurnya baru la masuk 2 taun setengah. Tapi … ikut saiz badan dan jugak kecerdasan otak dan perangai … melangkaui umurnya

Sudah tidak minum susu botol, sudah tidak memakai lampin pakai buang, sudah lengkap A hingga Z, sudah cukup 1 hingga 10, kenal bentuk dan warna, vocab yang warna-warni dan cemerlang, pandai juga mengaji Muqaddam … sejuk perut mengandung dan melahirkan anak ini

Bukan nak menunjuk, tapi lebih kepada rasa bangga kerana semuanya dicapai tanpa pergi ke sekolah. Walaupun rasa ntah pepe jer cara kitaorang nih besarkan anak, tapi bila Malliq Rayyan ini pintarnya macam orang yang dihantar ke nursery, kembang jugak lah kan

Terima kasih Incek Hubby yang rajin melayan kami. Ye lah … aku nih sabarnya kurang. Jadi bila Mak sudah ada hint² mau jadi Hulk Hogan … ayah la amik alih. Hahaha … nasib baik dapat suami yang sabar. Tapi kalo time dia naik hangin pulak … ngan Mak pun lari. Kekeke

Semoga Malliq Rayyan menjadi insan berguna suatu hari nanti. Kalo jadi Doktor, makbul la permintaan Mak Tok. Hehehe … mak aku nak sangat anaknya jadi doktor, tapi sorang pun takde yang jadi doktor. Cucu pulak dia suruh jadi doktor. Buleh kot … Insya Allah. Akan dibimbing hingga ke arah itu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...