12 November 2008

Amalan Mengandung

Ramai betul yang sayang kat aku. Hehehe ... buktinya, ramai yang concern sesangat pasal aku masa aku peknen. Ramai yang mensajes memacam menda untuk kebaikan aku ngan baby yang aku kandungi ini. Aku lak jenis ngikut jer. Orang kata bagus aku cuba. Kalo baik, aku amalkan. Setakat nih, aku takde pulak alergik ke apa la. So, aku continue yang mana baik. Kadang² aku saja alternate, gilir² lah. Nak pulun semua ... perut aku satu jer.

Ini antara bahan makanan dan supplement yang aku amik/amalkan sepanjang aku peknen.Justify Full
Air Kelapa
Khasiat : bila baby dilahirkan, kulitnya akan bersih saje

Buah / Jus Manggis
Khasiat : antioksida yang bagus, juga untuk sejukkan badan

NeuroGain PB
Khasiat : membantu perkembangan dan pertumbuhan otak baby
Baby yang dilahirkan lebih aktif, alert, bijak dan mudah belajar

Buah/Jus Delima
Khasiat : sama fungsi cam manggis
Orang kata baby nanti kuarnya bersih, putih kemerah²an
So the comel la ...


Brand's Innershine Pati Prun
Khasiat : fiber tinggi bagus untuk pencernaan, antioksida
Kawan aku kata kalo makan nih baby tak kuning bila lahir


Brand's Innershine Pati Beri
Khasiat : antioksida jugak ... Mak aku kata kalo bersalinkan anak lelaki
urat mata akan efek, so amalkan ini untuk pelihara kesihatan mata

Obimin
Khasiat : sumber vitamin lengkap untuk tumbesaran baby

Susu Kacang Soya
Khasiat : sumber protin yang lengkap
Orang cakap jugak baby nyer nanti kulit halus, bersih dan putih

Itu je la yang aku amalkan. Lelain cam Vitamin C, Kalsium, Susu tu suma cam biasa lah. Setakat nih aku rasa ada efek gak la menda² yang aku makan. Insya allah semuanya untuk kebaikan baby aku jugak ...

Update (14 Jun 2012) : Memang anak aku lahir tak kuning langsung dan alhamdulillah cerdik sesangat dan mudah dibesarkan. Mungkin juga rezeki aku kot

2 comments:

  1. Kalau taknak anak kuning, makan folic acid. lepas besalin kasi anak susu badan, walaupn susu macam x klua tapi hakikatnya susu tu ada.
    - Fact anak kuning. Hati & bile belum function dgn proper pasal baru nak ekjas. Susu badan adalah liquid & food & antibiotik yang sangat bagus untuk anak.Alangkan dlm iklan 'susu awal lembu' tersangat baguihh inikan pulak 'susu awal mak.' As for me, 3 anak, none of them ada kuning.

    ReplyDelete
  2. hi... x tahu plak ade gk khasiat minum air klape time pregnant ek. mule2 pregnant mmg x brani nk minum air klape ni sbb nye kbanyakan org ckp minum air klape ni time2 pregnant bleh gugurkn kandungan. ermm, anyway dh tahu khasiatnye leh la sy minum coconut shake slalu. hehehe (coconut shake hanye ade di melaka sje)

    hi slm prkenalan. sy sya, ur new follower. i've linked urs in my blog. jom la singgah blog sy. ;)

    http://diarisyaibrahim.blogspot.com/

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...