11 November 2008

Konflik Perasaan

Minggu lepas kan aku MC 2 hari sebab masuk wad then aku sambung cuti rehat 2 hari ... jadinya 1 hari je lah aku pie keje kan ... iaitu hari Isnin. Bila dah dok kat umah tu memacam benda aku buat. Kiranya menjadi surirumah yang cemerlang aaa

Aku nih memang pemalas sket. Hahaha, bukan membuka pekung di dada tapi malas aku tu bersebab. Balik keroje dah penat. Pehtu aku tinggal dalam umah tu ngan Incek Jaque jer. So, masak ke kemas ke hanya berlaku ketika kitaorang berdua ada mood je lah. Kalo idak ... lantak ler nak tonggang langgang ke apa

Bila dah jadi surirumah cemerlang tu, maksudnya aku nih gigih la masak, kemas umah, basuh-sidai-lipat-iron kain baju, mop lantai, menyapu, lap dapo dan lelain lagi. Akhirnya, cuti rehat ... aku tak rehat pun kat umah. Ke hulu-hilir buat kerja. Lelast, penat sendiri

Tapi syok nyer buat keje sendiri kat umah nih, aku leh rilek²... sambil buat keje tu sambil melayan TV. Kalo kat dapo aku melayan radio. Kalo dah mengah ... aku take 5 jap kat katil bilik belakang. Kalo dah letih sangat, tido la kejap. Pehtu sambung balik buat keje. Pendek kata, takde tekanan perasaan nak soh ko siapkan keje ko la tu jugak

Terdetik gak dalam hati aku nak berenti keje. Keje sendiri dari umah. Sok nanti kuar lak baby aku nih, takyah susah payah hantau nursery. Anak membesar pun depan mata, nak jadi huru-hara pun atas tangan sendiri. Buleh spend time ngan anak n Incek Jaque lebih sket. Kalo Incek Jaque coti skolah ... dah tentu nak pie mana pun aku takyah apply coti. Ikut jer bontot laki aku ... Kiranya aku dalam situasi yang perfek. Aku surirumah, Incek Jaque chegu skolah. Horay horay ya ya ... time coti skolah memang lah takde masalah. I will follow u ... !

Tapi yang tak perfek nyer ialah situasi kewangan lah. Kalo aku berenti keje on d spot ... harus la pendek nyawa sebab memang tak cukup kalo aku tak keje.

Ekceli aku dah lama cakap ngan Incek Jaque, aku takmo keje dah. Ini semua sebab aku bosan keje kat sini. Bak kata orang tua², Ikut hati : mati - ikut rasa : binasa. So aku ikut akal. Keje la jugak walaupun 3/4 dari roh aku takde kat opis nih. Sementara itu, aku cari gak lobang² yang boleh support kewangan aku kalo kata aku berenti keje nanti

Kalo mak ayah aku tau aku nak berenti keje nih mesti diaorang patah hati. Antara suma anak dia, aku sorang je la yang keje gomen. KONTRAK pun KONTRAK lah. Tapi ... aku takde kepuasan bekerja. Banyak sebabnyer ... panjang sangat pulak kalo aku nak citer kat sini

Ramai yang kontrak kat sini, dah blah amik KPLI. Suma tukar ke kerjaya perguruan sebab chegu jawatan tetap dan memang sangat diperlukan. Aku lak tak minat jadik chegu ... aku tak punya kesabaran yang tinggi. Sebab tu Incek Jaque leh tahan ngan perangai aku yang sengal ini. Hahaha

Sedar tak sedar dah 4 taun aku keje sini. Dari bos laki sampai ler ke bos pompuan. Aku lebih suka bos laki yang sengal itu. Even bosan, dia lah penyeri opis kitaorang. Even tak efisien cam bos pompuan skarang, dia lah yang selalu jadi penyelamat kitaorang. Even gatal, dia respect laie staff pompuan dia yang sorang nih

Kalo aku berenti keje ... aku ada kelebihan yang aku buleh buat dari umah. Misalnya, aku leh amik tempahan jahit langsir, baju kurung, baju melayu, baju² kanak², beg, alas meja dan apa saja lah yang korang leh pikir terhasil dari jahitan. Aku nih pandai jer buat menda nih ... tak rajin dan kurang moral support jer. Selain dari menjahit, aku jugak excell dalam bidang masakan. Pedulik la korang nak kata aku puji diri sendiri ... tapi itu memang kenyataan. Aku penah cakap ngan Incek Jaque yang aku leh buat kuih untuk jual kat pasar malam ke, warung ke, buat cupcakes ke, kek orang kawen ke, amik tempahan jamuan ke. Boleh jer aku buat ... kalo aku tak kerja la

Kalo dah tak kerja makan gaji ... harus la aku rajin menjahit dan memasak untuk sara hidup lak kan. Tapi bila ajer aku cakap² pasal ni ngan orang lain, ada jer motiBASI yang buat aku tak selera terus nak buat. Persaingan lah, customer lah, modal tak dapat balik lah, itu lah ini lah ... pokok pangkalnya hanya citer pasal :: KO TAKKAN BERJAYA DAN KO AKAN GAGAL :: AKU DOAKAN KO GAGAL :: KO BODOH BERENTI KERJA :: MAKAN GAJI BUTA LAIE BEST DARI SUSAH PAYAH KEJE SENDIRI ::

Aku penah baca la ... KEGAGALAN PERTAMA DALAM PERNIAGAAN IALAH TIDAK BERMULA LANGSUNG. Kalo pikir balik betul jugak kan? Kalo ko tak mula langkah pertama, mana ko nak tau kaki ko tu masuk longkang ke, terpijak duit ke kan? Kalo langkah pertama ko, termasuk longkang ... takpelah kan. Sila la keluar dari longkang itu dengan apa cara sekali pun. Kalo langkah pertama ko, terpijak duit ... itu sudah bagus. Alhamdulillah ... sila la teruskan dengan langkah kedua dan seterusnya

Dalam hidup kita nih pun sebenarnya macam orang buta jugak. Kita bukan tau pun esok nak jadi apa. Redah je la apa nak jadi pun kan? Kalo kita tau apa nak jadi esok ... semua orang jadi baik, semua orang jadi kaya, semua orang jadi bosan sebab semuanya predictable. Macam baca buku ... plot² yang dah dijangka membuatkan si pembaca malas nak continue sebab dah tau dah ending citer camner. So, sangat dull. Betul kan?

Agaknya kan ... orang² yang mendoakan kegagalan kita tu sebenarnya takut kot. Takut bila kita gagal, kita akan cari dia mintak tolong, susahkan hidup dia. Apa salah kalo korang doakan kejayaan jer. Kalo berjaya takde la kita nak mintak tolong ko pun. Belanja ko makan hari² pun takde hal. Kadang² manusia bersikap pelik ... hanya sebab dia sendiri takde kekuatan diri untuk buat sesuatu ... maka dia pun tak harap orang lain boleh buat lebih dari itu

Bila la aku akan punyai kekuatan diri itu? Aku memang sangat² mau berenti kerja. Aku perlu setting balik kepala otak aku nih. Ooo Tuhan ... sila la brainwash otak aku dalam tido supaya bila aku bangun jer, aku sudah ada mindset yang mantap dan hati yang kental untuk buat apa yang aku nak buat

Aku respek ngan orang yang gigih bekerja kerana passion mereka terhadap kerja mereka itu. Passion terhadap kamera, kesenian, fesyen, nombor, duit ... apa saja asalkan itu adalah kehendak hati mereka ... bukan kerana dah takde keje, so bantai je apa yang ada. Passion terhadap blog juga buleh jana duit ... oleh itu, mari la kita sesama sentiasa update blog memasing

Aku doakan kejayaan korang ... tak kira sama ada korang suka ke tak keje korang buat tu. Bila buat keje ... buat la ngan ikhlas. Dan paling penting ... buat la keje ngan hati yang gembira

2 comments:

  1. aku ingat ko dah beranak....
    ko ade kemahiran...pada aku oklah tu...
    cm aku x de kemahiran...pk ape nk buat...
    x pe memula ni ko amik sikit2...agak2 bisnes ko mula berkembang...baru le boleh berenti kerje....

    mcm ko keje gomen banyak cuti...so leh le mula2 sikit..tanpa berenti keje...

    ReplyDelete
  2. trimas atas support yang diberikan!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...