16 April 2009

:: Sticky Mode Entry Post ::

Ini ada request dari reader blog nie yang tanya camno nak buek sticky mode entry. Entry yang melekit² cam dodol Tan Kim Hock yang femes tu ... bilo dah melekit mako akan melepek lah io buek seketiko pada entry yang nombor satu. Kunun aaa cakap cam bagus ... ada yang tak paham lak nih kang

Bahasa mudah nyer ~ sticky mode entry membolehkan sesuatu posting itu menjadi post yang pertama dalam blog selama beberapa hari [korang tentukan la nak letak entry tu berapa lama]. Selepas dah berjaya menyeticky kan post itu ... post² yang berikutnya akan berada dibawah sticky mode yang telah dispesify tadi

Cara nak buek sticky mode ... pojam mato pun buleh ahh

Langkah 1

Poie la masuk blogger account tu ... aku guno Blogger in Draft ... sajo eh gatai

 
login aaa cam biaso

Langkah 2

Tulih aaa entry yang nak distickykan tu ... tulih cam biaso ... samo eh cam selalu

  
Rilek ... kacang jer buek nih

Langkah 3

Tekan aaa publish post ... takyah tuko apo pun ... tekan PUBLISH POST skarang ... jangan takut²

Langkah 4

Bila jer kuar Your Blog Post Published Successfully cam kat bawah nih ... tekan EDIT POST

 
Langkah 5

Skarang bila dah edit post ... sila click POST OPTIONS cam gambo bawah nih

Langkah 6

Kat POST DATE AND TIME tu ... sila la letak date yang korang nak ... contohnya aku nak letak entry tu sampai 30 April 2009 ada kat atas ... so tukar la kepada 4/30/09 dan masa tu terpulang la korang nak letak sampai kol baper ...

Langkah 7

Dah selesai tukau date & time bagai ... tekan la sekali laie PUBLISH POST

SIAP!

Lalala ... entry tersebut akan berada selama mana anda spesifik kan tarikh dan masanya. Harap ini dapat membantu korang yang nak buat entry pulut tetal yang sticky itu


4 comments:

  1. dodol TKH??? wallawey.... berjaman kurun aku tak ngase. dedolu ms aku koje kt mahkota parade, selalu melantak dodol TKH. tp, paling sodap, cendol TKH. hari2 mesti pekene. diorg letak candu ke ape... eh.. ade lg ke kedai TKH kt situ lg???

    tq 4 the tutorial lesson. akn dipraktikkan.

    ReplyDelete
  2. :: kakngah ::

    kedai TKH dalam MP dah takdo ... tapi kedai beso dia kat Jalan Bendahara tu still ado laie

    ReplyDelete
  3. TQ fren da info... huhuhuh.. byk membantu nih...

    ReplyDelete
  4. :: dotblogspotdotkom ::

    panjang benau eh namo ... macih juga kerana sudi singgah belajar

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...