17 April 2009

:: Kelas ~ Live Posting Guna Henpon ::


Entry nie dah berkurun lama dalam draft aku ... mintak mahap la yer

Wah wah ... sejak ada kemudahan menge'post' update menggunakan tepon ... makin malas la pulak aku nak menghapdet aku nyer blog secara manual yer. Ye lah kan ... sekarang kan teknologi dah memacam ... baik ler kita gunakan

Laie pun pakai tepon nih aku rasa senang sket kot. Terutama nak menghapdet menda yang sket² cam nak pie makan² ke, jejalan ke ... menda yang spontan gitu lah. Kalo setakat nak amik gambo guna kamera, pehtu nak load masuk PC, pehtu nak upload kat photobucket ler bagai ... pehtu nak celoteh pok pek pok pek pasal gambo tu plak ... by the time ko nak start type ... idea ko pun ilang ... ko pun terus malas ... simpan je la dalam draft

Entry ni aku tujukan khas untuk pembaca blog aku yang paling rajin tinggalkan komen ... yang menanyakan soalan seperti di bawah ...

kakngah said...

wey.. aja la aku camne nk live ngn N70. huhuhu!!!








Senotip Synte said...




:: kakngah ::
ooo kak ... nanti saya buat entry khas pasai ni yer


Mari kita mulakan sesi Tutorial ~ Live Update Guna Henpon

Step 1 : Memula sekali pegi ke sini >>>draft.blogger.com<<<

 login dulu cam biasa

Step 2 : bila sampai kat dashboard lepas login tu ... sila cari IKON seperti dalam gambo bawah nih



Step 3 : pehtu akan kuar popup cam kat bawah nih :

 
Itu hanya untuk US Residents je
kalo untuk M'sians pilih POST BY EMAIL je

Step 4 : bila tekan POST BY EMAIL tu ... akan kuar laie satu popup cam ni lak


 Kat kotak kosong tu letak la apa pun perkataan yang senang korang nak ingat
Contoh aku gunakan ialah comey ... sebab aku comey
Kah Kah Kah

Step 5 : lepas jer tekan SAVE akan kuar lak gambo camnie ...


Step 6 : skarang amik henpon memasing ... buat ler satu MMS dan hantar le ke alamat yang korang dah create tadi ... contohnya buek ler MMS, letak subject [ini akan jadi tajuk] masukkan gambo ... dan send ke jaquedira.comey@blogger.com ... sepantas kilat entry korang akan masuk terus ke blog dan buleh la ditonton beramai²

Alamat ni jugak berguna kalo opis korang block BLOGGER. So kalo korang takleh access blogger tapi masih berdegil nak update blog korang ... buleh la anto email ke address yang korang sendiri dah create tu. Siap letak attachment gambo dan bagai ... ia akan dipost ke blog anda tanpa segan silu

Ok lah harap ini dapat membantu korang

3 comments:

  1. salam - info yg sgt bagus..
    off topic sket.. sy sgt sker baby malliq mata bulat itu.. especially waktu dia umur 11 hari . yg ade gambar aksi kene tembak..( baru lepas minum susu ) uhhh.. geram betol. cam nak gigit gigit jer pipi dia tuh..

    ReplyDelete
  2. :: Cik Pah ::

    time kasih kerana membaca. harap dapat memberikan sket info pada para pembaca ... skarang dah takleh nak geget pipi Malliq dah ... badan susut sket sebab demam

    ReplyDelete
  3. terima kasih u...
    info ini memang membantu kerana sudah lama saya mencari info ini...dan izinkan saya tampal di post blog kite

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...