12 March 2009

:: U-Tubing To Destress ::

Oh .. ini bukan tangan aku

Dengan perangai Mok² yang makin menjadi² kebelakangan nih ... dengan stress yang sengaja dicipta oleh Mok² tu ... kitaorang kat opis makin sakit otak, sakit hati, sakit jiwa raga

Pokoknya : S A K I T

Setiap penyakit ada ubatnya dan cara aku untuk mengubati tekanan otak yang disebabkan Mok² itu adalah dengan membuat menda yang aku suka contohnya cam masak², makan², jahit² dan apa² berkaitan kraf dan kesenian [menyanyi dalam bilik air adalah pebret ... tapi dah lama tinggal]

Dulu masa zaman sekolah, aku ngan akak aku buat bag patchwork, jahit sarung bantal, jahit baju dan tah pepe ajer la yang kitaorang bikin. Tapi memang ada la buat kerja² tangan nih. Tapi zaman skarang, nak tengok orang buat menda² camnie ... cam tak penah aku nampak lak. Adek aku yang pompuan laie 2 ketul tu pun takde buat kerja²tangan cam aku ngan akak aku buat ... derang lebih banyak spend time depan PC atau bergayut kat tepon

Dulu gak [dah lama gila la] aku ada la belajar ngan akak aku mengait @ crochet @ kait-jarum-1 ... pehtu aku rasa konpius sangat tengok diagram buku Jepun tu [ONDORI paling top] tapi terang hati gak la aku nih ... cuma tak kemas dan aku rasa cam salah jer aku kait tu ... oleh kerana bosan tengok diagram yang aku tak paham tu ... aku tinggalkan la kait-mengait nih luar bidang ... baik aku layan buat menda lain

Lately nih plak, akak ipau aku belajar mengait @ knitting @ kait-jarum-2 ... blajar kat u-tube jer. Entah apasal aku tak minat sangat ngan knitting ... aku rasa aku bebal kot tak reti nak guna kedua belah tangan aku serentak. Hahaha ... takde cordination langsung

So aku pun saje je la layan u-tube cari vids yang ajar crochet. Waduh waduh ... banyak gila dan yang paling penting ianya FREE!!! Setelah menelaah vids yang ramai tu ... rupanya senang bangat je crochet nih ... senang sesangat dan aku rasa menyesal tak masuk otak masa belajar dulu tu ... kalo tak sure Malliq dapat pakai memacam masa dia lahir aritu

Skarang ... aku dapat pick-up balik cara² crochet yang betul dan baik. Semalam jer aku tido kol 2 ... mengait Granny Square ... dan aku sangat happy sebab ... untuk amatur yang buleh letak dalam kategori OKU dalam mengait nih ... berjaya menyiapkan 1 Granny Square yang cute dan kemas ...

Hehehe ... tak dapat nak amik gambo ... bateri kamera lak habis. Dang!

Kesimpulannya ... membuat kraf / hobi sangat refreshing dan berjaya menghilangkan stress. Ayoh! Mari mengait!

5 comments:

  1. :: fandi ::

    otai apa ... petai buleh la ... hahaha

    :: Miss Brat ::

    takleh nak buat awal sebab si Malliq soh ngadap je muka dia ... asal pegang crochet je dia melalak ... kena tunggu dia tido

    ReplyDelete
  2. cam best jer! leh share link u-tube tak? hikhik

    ReplyDelete
  3. :: Tijah ::

    Kak ... link tu nanti saya masuk dalam entry lain yo?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...