31 March 2009

:: Masa Bumi Telah Tamat ::

Lama nya blog aku ber'Earth Hour' [EH la lepas nih, aku malas nak type pepanjang] ... hahaha ini semua gara² garu² yang takde alasan dah tak update blog. Kesahnya masa EH tu kitaorang gie Tesco nak makan sambil nak beli barang untuk adek aku kat PLKN tu. Aku puji la usaha Tesco yang memadam lampu lebey kurang 70% from the whole store selama 10 menet. Takkan nak padam semua ... ada yang kena rompak lak kang

Secret Recipe pun turut sokong usaha memadam lampu dengan men'dim' kan sket kedai. Pehal lak kalo tutup terus ... tercokik orang nak makan. All in all, Malaysians nih masih bersatu hati dalam menjayakan misi nasional APA HAL MISI NASIONAL LAK NIH?

Hari Ahad, pegi jengah adek aku kat PLKN yang gabak jauh tu ... mengidam nak makan ayam goreng yang mak buat. Cheh ... padahal melantak 6 kali sehari ko. Complete course tu ... tapi masih tak leh lawan masakan mak. Pehtu gie orang kawen yadayada ... melepak kat umah mak aku ... takde aktiviti maksiat menarik nak dibuat

Hari senin pegi daftarkan Malliq masuk nursery kat opis nih. Tapi tak stay lama sebab ada hal family yang kena disettle. Yadayadayada … gedebak gedebuk dah petang rembang baru ada kat umah. Semalam saja je beli Heinz Baby Food untuk

baby 4 mths. Aku beli la Labu & Jagung Manis. Wah budak tembam nih … aku ingatkan takmo, sekali tu dia punya la excited makan. Aku lak yang cuak tengok dia dok sambar sudu tak renti² … makin tombam la ko Malliq oii

Developmental Milestones and Behaviour: 4 to 6 months

By 4 to 5 months your baby will have doubled his birth weight and from time to time your baby will have growth spurts - one around 6 weeks and another around 3- 4 months

You will notice that he or she or she will demand extra feeds at these times ~ susu ajer dah tak cukup dah bai

By 6 months his weight gain will be slowing down to about 150 g per week.

Growth

By 4 - 6 months:

Your baby will have good head and neck control and be able to hold up his head. By 6 months your baby will be able to sit up in a high chair
~ Good neck control yang teramat sangat sampaikan kalo letak soh baring ngamuk. Kalo dudukkan, bukan main laie la mata dia melilau tengok orang

He or she will recognize familiar people especially his mum
~ Ini memang takleh nak nafi lah, bayang² aku pun dia kenal

He or she will smile in response to your voice ~ dah pandai menyahut kalo aku panggil nih … bijak²

He or she will play with his hands and will watch them as well as chew on them ~ habis tangan besar penumbuk sumbat dalam mulut … meleleh² ayaq lioq … seb baik tak busyuk

He or she will be able to hold a rattle and enjoy watching things and people move ~ aritu aku belikan dia rattle singgit kat Tesco … chewah, pandai dia goyang²kan rattle tu … cam orkes orang buta pun ada gak … kalo tengok TV channel Disney takmo tengok … citer P. Ramlee … bolat je bijik mata

Teeth may appear, usually sometime after 6 months, but your baby will be able to chew very well even without teeth because his gums will be very hard ~ gusi keras dah … takut aku kalo kena geget … sakit ooo

Swallowing

For the first few months of life your baby can only suck. This is a reflex that your baby is born with. Your baby's tongue pushes forward so if any food is placed on the front of the tongue it is pushed out. This is called the extrusion reflex and disappears after 4 months. Food can only be offered once the extrusion reflex has disappeared.

Some parents think that their baby doesn't like food because he or she pushes it out of his mouth when in fact the baby is unable to swallow it until the extrusion reflex disappears.

~ masa try bagi makan semalam memula tu macam jakun tengok sudu … pehtu amik ko. Tak bagi melalak! Pandai la gak dia sedut makanan atas sudu tu [er sedut makanan atas sudu ke? lantak la janji korang paham]

Sleeping

By 6 months your baby will have a good routine of meals, sleep times and bedtime. Some babies cope better when in a regular routine, others are more adaptable. Your baby will need 2 day sleeps – in the morning and in the afternoon. The amount of sleep a baby of this age has varies, but he or she should be sleeping through the night unless he or she is unwell.

~ skrang Malliq dah ada routine kot … malam memang dah takde nak bangun tetengah malam laie. Standed kol 5.30, kol 6.30 dia bangun lah … dapat ler mak ayah tido nyenyak sket

Bathing

Baby will be able to sit in the bath with assistance. Be careful that he or she doesn’t slip. Always hold him secure with your arm around his back and holding on to his upper arm. He or she will enjoy splashing about in the bath so watch out!

~ cukup besar nie maunyer jadi Michael Phelps. Bukan reti takut air … siap berenang ko dalam bath tub tu

Image420Lekat sticker kat puting
Senang akak yang jaga tu
Kiranya cam Name Tag aaa
 

Sebab nak anto Malliq gie nursery … kitaorang pie le buat sticker nama dia. Senang keje aku main lekat² jer barang dia. Ye lah kan … kang dah reramai tu ada yang claim buat reta sendiri. Kalo nak kopak gak sticker tu … tak tau ler aku

Credits :
Heinz for Baby (Australia) : here

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...