27 March 2009

:: Pics @ WLW ::

Ish … buleh ke aku post nih? Percubaan mengepost menggunakan WLW dengan font ‘Anivers’ … yups font ini telah diamik dari internet. Salah satu hobi aku yang karut … mendownload fonts. Karut sebab kalo install font yang terlalu banyak … PC ko jadi lembab. Sebab nak loading fonts tu amik masa. Tapi pedulik hapa … aku suka :: UPDATES ::  Setelah menjengah blog sendiri menggunakan PC orang lain … didapati font² yang ganjil tidak akan keluar kat tempat yang takde font² ganjil tu. Oleh itu … abaikan je la nak taruk font yang glemer. Tapi korang la rugi takleh tengok font yang canteks itu. Maka nya … aku akan bertukar semula kepada default font yang aku guna dalam blog ni iaitu Trebuchet

Okey lah berbalik pada features WLW nih … salah satu yang senang guna WLW ialah nak insert gambo. Dengan menggunakan function yang ada dalam ni … kerja nak protect gambo yang kita post kat blog akan dapat kita buat ngan mudah. Keje² meletak watermark pada setiap gambo yang kita upload tu jadi senang sebab ada function watermark. So, takyah laie nak ada software lain untuk edit gambo, semata² nak letak watermark … ini adalah sweet point #1

Selain function watermark … function borders yang ada pun sangat menarik. Sila perhatikan contoh kat bawah nih …

Picture 237 Borders : Reflection

Picture 238
Borders : Drop Shadow

Picture 239
Borders : Instant Photo

Picture 248
Borders : Rounded Corners

Semua sekali ada 9 jenis borders yang kita leh pilih iaitu :
  1. Inherit from blog
  2. None
  3. Drop Shadow
  4. Instant Photo
  5. Photopaper
  6. Reflection
  7. Rounded Corners
  8. Solid, 1 pixel
  9. Solid, 3 pixel
Yang lelain aku tak letak contoh tu … sebab ianya biasa² ajer dong. Yang leh kira lain dan pelik tu aku boh kat sini lah. So ini adalah sweet point #2 … sebab macam bergaya la sket kalo letak gambo kat dalam blog nih. Takde la ala² tak berseni camtu kan. Ada la kelainan sket

Selain itu … kalo la nak lebih berseni seniman bujang lapok laie … [wah … strikethrough warna merah ka? menariks nih! :: UPDATES :: Dalam WLW jer warna merah … bila post tetap warna itam … tak menarik dah] kerja² nak mengedit gambo korang jadik black&white ke, sepia ke, contrast lah apa lah pun buleh buat guna WLW nih. Takyah ada seperate software laie dah. Jimat space hard disk dah nih

Picture 087
Borders : Solid, 3 pixel
Tilt : 10% , right
Effects : Black & White


Picture 027
Borders : Photopaper
Tilt : 10% , left
Effects : Gaussian Blur , Sepia Tone


Wah muka aku cam dalam gambo dedulu jerk ye … see, agak menarik jugak kan guna WLW nih? Sweet point #3 ialah buleh buat pics editing tanpa ada software berasingan

Ok lah … ada banyak laie function WLW nih … kita bersambung di posting yang lain pulak yer. Daa …

[Chewah chewah … dah macam kelas tutorial lak rasanya]

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...