23 January 2011

:: Fail Proof Meatloaf ::

PC292242
Macam yang aku cakap … skarang kan memang aku masak kat umah. Oleh sebab kengkadang tu dah tak tau amenda je nak masak … mula la tekak tu meraban nak makan memacam. Skarang nak cari ilham masak senang je … click² je dah dapat memenuhi nafsu tekak yang kepingin nak makan daging !

Ini resepi meatloaf yang paling sempoi … Gerenti jadi punya lah

Easy Meatlof
Source :
allrecipes.com

Ingredients

1 1/2 pounds ground beef
1 egg
1 onion, chopped
1 cup milk
1 cup dried bread crumbs
Salt and pepper to taste
2 tbsp brown sugar – tak pakai
2 tbsp prepared mustard – tak pakai
1/3 cup ketchup

Directions

1 – Preheat oven to 175C

2 – In large bowl, combine beef, egg, onion, milk and bread crumbs. Season with salt and pepper to taste and place in lightly greased 5X9 inch loaf pan OR form into a loaf and place in a lightly greased 9X13 inch baking dish

3 -  In a separate bowl, combine the brown sugar, mustard and ketchup. Mix well and pour over the meatloaf

4 – Bake for 1 hour

* * * Oleh sebab aku takde bekas yang sesuai, aku guna bekas² foil yang kecik tu, dapat la dalam 5 bekas. Sesuai la sekali ngap 1 bekas tu. Pastu kalo nak buat meatloaf nih, disarankan korang kisar sendiri daging (batang pinang @ daging no. 2 + lemak² sket) sebab kalo beli minced meat cam Ramly ke ada banyak tulang dalam tu. Kitaorang asik tergigit serpihan tulang jer masa makan meatloaf nih. So, rajinkan diri sket lah kalo nak hasil terbaik. Sebelum bakar tu aku cuma tuang sos tomato jer sebab brown sugar ngan mustard memang takdo

PC292236

Kitaorang makan meatloaf nih ngan kentang yang sedap. Buang kulit, rebus sampai empuk. Bila dah masak, tos dan gaulkan ngan sedikit butter, garam dan pepper secukup rasa. Tabur dengan daun ketumbar. Marveles !

Sila la cuba !
yumiko

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...