16 June 2009

:: Memindang Menelur ::

IMG_0033 IMG_0031 IMG_0032 IMG_0037 IMG_0034 IMG_0036 IMG_0043 IMG_0041 IMG_0039 IMG_0045 IMG_0051 IMG_0046

Sapa nak beli telur pindang? Ini gerenti sedap tak menyesal punya.

Bahan² Telur Pindang

  • Daun senduduk
  • Daun jambu batu
  • Daun manggis
  • Ketumbar
  • Jintan Manis a.k.a Jintan Kasar
  • Kulit bawang merah
  • Asam Jawa
  • Cuka
  • Serai
  • Lengkuas
  • Kicap Pekat
  • Kicap Masin
  • Garam (jika perlu)
  • Dan of course lah telur
  • Masak ngan api yang kecil selama 3 hari 3 malam

Takde sukatan khas. Semuanya guna GERAK HATIhentam saja lah labu. Hanya yang berbakat saja buleh guna gerak hati. Hehehe … memang takde sukatan. Kitaorang masak nih main agak² jer … dan juga melalui pengalaman. Kalo mak² kita masak selalunya mana ada sukatan. Kalo dah biasa masak … sure dah buleh agak. Kalo aku lak masak guna hidung. Bau tu buleh tau masin ke, tawar ke … entah lah ek. Ikut bakat memasing lah yer …

Ini telur pindang untuk majlis kenduri kawen adik aku yang berlangsung pada Ahad, 14 Jun 2009

Tokey Telur Pindang,

2 comments:

  1. waaaahhhh tolo pindang
    aku sokak
    mai kat aku sbijik!!!

    ReplyDelete
  2. :: kakngah ::

    meh bagi alamat saya hantar 1 tray

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...