01 June 2009

:: End of Week ::

Picture 009 Picture 011 Picture 010 Picture 013 Picture 015 Picture 018 Picture 019 Picture 021 Picture 014 

Ini la projek syok sendiri aku tu. Projek menyelamatkan buku². Macam yang aku cakap dalam posting aku yang lepas kat sini ... nasib baik la jugak aku jumpa ngan buku² Ladybird nih. Riang ria rasa hatiku ... hee hee hee

Buku² Ladybird dalam Bahasa Malaysia nih bukan diterjemah oleh Dewan Bahasa. Sorry, salah maklumat. Terjemahan ini dibuat oleh Federal Publications. Aku tak dapat cari info if Federal Publications yang ada skarang nih is the sama publisher buku² ini. Nanti kalo dapat maklumat, aku letak kat sini

Tengok la banyak buku² Ladybird tu yang dah terkopak tepinya. It’s the sign of extensive reading of that book. Kalo yang tak rabak laie tu maknanya kurang fofuler sket lah kot. Buku² nih suma aku hangkut dari umah mak aku. Selain buku Ladybird ... aku amik jugak buku² lain yang masih buleh diselamatkan. So guys, you’re watching the creation of our home library. Ini baru asas lah ... we’re still menambah buku dari semasa ke semasa

I’m using the self-adhesive plastic cover untuk salvage buku² nih. Condition buku² ada yang sangat teruk dan uzur, so the self-adhesive plastic cover tu sangat membantu reconstruct balik shape buku² nih suma

Oleh kerana banyak gila buku yang aku kena selamatkan, ada la few tips and tricks aku discover untuk membalut buku guna plastik nih. Memang macam susah tapi after few books, aku sudah jadi master guna plastik nih. No bubbles ... no wrinkles. Kak Myn LG ... nak tau apa trick nya? Later I’ll post how-to kat sini ek? Hehehe

Sakit tulang belakang, lenguh kaki [mana taknya ... buat keje bersila atas lantai jer] tak terbanding dengan kepuasan hati tengok buku² nih semua ditambah jangka hayatnya for another 20 years. Yups ... that’s how old our book collections are. Oh yer ... ada juga buku sekolah ayah aku dalam timbunan² buku nih. Buku poetry dan buku teks masa ayah aku tingkatan 3. Form 3 is 15 years old kan? Now he’s 61 ... so that book is 46 years old! Fuuhhh tetiba aku rasa cam kerja kat Arkib Negara lak

So kengkawan ... kalo beli buku, terutama yang mahal ... sebelum baca sila la protect dulu bahan bacaan anda tu. Sayangi la buku² anda. Walaupun hanya kertas, ilmu yang ada dalam tu tak ternilai harganya. Kalo dah takmo buku tu ... jangan humban dalam tong sampah ... pegi la jual kat second-hand bookshop atau derma kat anak yatim supaya ilmu tu boleh dipanjang²kan

Sapa nak derma buku² tak pakai tu kat aku pun buleh jugak. Aku suka balut buku. Maklumlah ... librarian pencen

Jumpa laie,

5 comments:

  1. suka balut buku??? buku kat rumah kami banyak..buku abang ngah pun berkotak kotak...boleh la soh kak chik balut kan...haaa..plus buku kyra sekali...heheheheheee..

    ReplyDelete
  2. :: waaachaaa ::

    nak mintak tolong balutkan? buleh jer. sila provide plastik pembalut ikut kegemaran bersama selotape. gerenti beres

    membalut buku adalah obsession sama seperti mengisi borang ... sangat suka. hahaha ... gila kan?

    ReplyDelete
  3. Masa aku keje kat times dulu, aku buat jacketing, since then, kalau beli buku aku mmg buat jacketing buku aku tu...sayang oooo, terlipat2 pun aku tak suka sekarang..anyway, bagus usaha ko mun..

    ReplyDelete
  4. :: Mohd Syafie ::

    maaf yer apa yang ada lagi ? apa yang awak nak beli ? Sila nyatakan dengan terang dan jelas. tq

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...