24 June 2009

:: Apa Salah Bergambar Keji ~ Retro Style ::

Hari Raya

Ini adalah gambar yang paling nostalgic sekali. Memang agak keji sebab ayah aku (disyaki) amek gambo aku tengah baik punya layan hingus meleleh. Hahaha … yer kengkawan. Yang mungil dan tembam dan segar bugar itu tak lain dan tak bukan ialah aku. Dengan rambut kenteng² tu … I wonder lah naper bila besar stret jer rambut aku

Masa nih aku berapa umur pun tak ingat lah … ada lah kot dalam setaun kot? Humakaiih … aku adalah baby yang membesar ngan sihat. Kah kah kah … tak sure lah umoq baper

Tok Gigi Mas is actually my mak punya mother. Nenek la kiranya. Tapi kitaorang nih masa kecik² bantai semua orang panggil Tok jer. So sebab semua panggil TOK … kitaorang ada varieties of TOK such as :

  • Tok Gigi Mas – my mom’s mother : she got 2 gold teeth … biasa la orang dulu²
  • Tok Medan – my mom’s father : cuz he lived in Seri Medan
  • Tok Meja Panjang – Tok Medan’s sister : cuz she got this long long low legged table (cam meja jepun tu) serving tons and tons of kuih raya and goodies. Paling suka terjah ialah lengkong yang keras tu … apa nama ek. Tetiba hilang ingatan
  • Tok Wan – my dad’s father : nama dia Hassan … tapi takde kena mengena kot sebab orang² kat Perak panggil Wan … entahlah … aku tak pasti
  • Tok Kiah – my dad’s mother : sebab nama dia Rokiah
  • Tok Usop – my mom’s stepfather @ Tok Gigi Mas 2nd husband
  • Tok Ngah – my dad’s aunt
  • Tok Ayam Kicap – my mom’s uncle : this one sure sounds funny cuz everytime Hari Raya … kalo pegi umah dia sure ada ayam kampung masak kicap … very the sedap one, no lies! Tapi skarang cuz age factor, dah takde dah ayam kicap nih … kinda miss that for sure
  • Tok Lang – my dad’s aunt
  • Tok Sarilah – my mom’s step mother @ Tok Medan’s 2nd Wife
  • Rendang Tok is not part of the family but I’m sure glad to have one right now cuz I’m hungry … hehehe

Semua Tok dalam senarai di atas dah takde … Kecuali Tok Usop, Tok Ayam Kicap, Tok Lang dan Tok Sarilah. Aku rasa ada laie Tok yang aku tak ingat. Tapi Tok² kat atas nih yang selalu kitaorang pegi ziarah masa hari raya

Rindunya ngan Tok² aku yang dah takde tu. Kalo hari raya tu ada cam sket kureng aaa. Nasib baik ada ramai pakcik makcik, sepupu sepapat, anak buah, ipar duai meramaikan suasana. Tetiba feeling syahdu la pulak … sob sob

Cucu atok,

2 comments:

  1. wah..suami aku kah yang comel itu???keh keh keh...

    ReplyDelete
  2. :: waaachaaa ::

    iyer ... itu la Incek FND ketika masih comel. hehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...