11 May 2009

:: And I Think I'm A Bad Mother ::

Kadang² aku rasa aku ni bukan la mak yang baik sangat pun. Macam tak layak je jadi mak. Ye lah, tengok orang lain membesarkan anak² ... aku rasa apa yang aku buat nih below par jer ... cam nanti kesian anak aku bila besar nanti. His childhood not as grand and memorable like others. Tak tau la pesal ... mungkin sebab semalam Hari Ibu yang pertama bagi aku, takde rasa achievement langsung sebagai ibu. Hahaha ... what do you expect from a 5 months baby la kan? Bukan buleh wish Happy Mother's Day @ give me a nice card. Anyway ... hari nih rasa rindu pulak kat Malliq ... tengah buat apa la dia sekarang

Aku bukan bangsa mak² yang akan tepon every 2-3 jam tanya anak buat apa. Ye lah, anak aku cakap pun tak reti laie. No point pun aku nak tepon. But some mothers yang akan call nursery @ nanny tanya anak camner so on so forth ... Me? Nope ... aku percaya diaorang menjalankan tugas dengan baik. Aku harap diaorang menjalankan tugas dengan baik

Teruk ke aku? Buat tak kisah je ke aku? Pernah ada opismet aku tegur ... kenapa aku tak pie tepon anak aku (masa nih Malliq mak aku jaga ... so tepon umah mak aku la) Aku cuma cakap anak aku bukan tau cakap laie pun. Then dia kata tepon la mak ko, tanya anak ko buat apa. Well ... terus terang aku cakap, aku tak tau nak jawab apa

Am I being a bad mother kerana aku tak tepon@jengah anak aku bila time lunch@waktu lapang? Apa definisi Ibu Mithali tu? Disiplin ketat dari kecik sampai dewasa then anak ko menjadi doktor/engineer itu akan menjadikan ko seorang mak yang baik? Bersifat laid back dan menjadi kawan baik kepada anak² itu lebih baik untuk menjadi mak yang baik? Tegas? Lembut? Garang? Diam? Kuat Bebel? Senyap?

What makes a good mother? Aku rasa apa yang aku buat nih dah betul. But ada juga orang akan memberi teguran membina [even though lebih kepada nak suruh ikut cara dia membesarkan anak] tentang cara membesarkan anak aku
But ... cuba la baca news excerpt kat bawah nih. Talk about being a BAD mother I am! So much worst than me lah ... aku takde la tolol sangat cam orang nih. Hadoii ... ada gak la manusia camnie ...




Overweight Mother Feeds Infants Junk Food

Mama Fox by Mama Fox 

I stumbled upon article this morning and what I read shocked me. This woman needs to have a swift kick in the ass for being a moron and a good slap of common sense.

Overweight Mother Feeds Infants Junk Food

Leanne Salt, a 24 year old mother in the UK, after making history being the fattest mother ever of triplets and currently at 420lbs, is insuring that her infant children will follow her same path. The babies each consume around 1,249 calories a day, nearly double the recommended 765 for their 17lb weight at the age of eight months.

She blames a thyroid problem on her weight although she smokes 10 cigarettes a day and consumes 50% more calories than a woman's recommended daily diet, snacking on cakes, chips and chocolate. She also believes that health food and watching what you eat will lead to anorexia. More Here...

Credits:
Momaroo ~ real moms, real blogs : here 
More of the news ~ Mail Online : here 


Perempuan ini sangat gila ok. Dia kata takde masa ... so dia bagi makan McDonald's kat anak² dia yang umur 8 bulan. Gosh ... mana pegi otak ko la perempuan gemuk? Dia bagi makan babies dia chic nuggies, fries, lasagnas, junk foods ... oh not to mention ... VEGES every SUNDAY! Wah, buleh ka ko tetapkan hari apa nak makan sayur ke tak


At least takde la aku rasa down sangat lepas baca article nih. Malliq Rayyan ... sila bersyukur mak masih belikan beskot Heinz yang awak suka tu. And jangan lupa your Galactis+ yang mahal for your brain itu juga. Mekdonal? In your dreams la sayang ... dah tua bangka nanti baru mak bagi. Itu pun kalo Mekdi ada versi organik dan without all the preservatives and garam yang banyak. Alah ... makan jer yang mak masak tu sudah la. Duit tu masuk tabung ye? Nanti buleh beli buku banyak² okie?


Malliq pengsan dengar mak ceramah

Takde lah ... ini dia yang kepenatan
Nak tido kat bahu mak jugak

3 comments:

  1. ank aku yg dh besar pnjg pun aku jarang tipon dia kt rmh pengasuh. unless kalu depa xsihat, aku courtesy call la jugak. lain dr itu, aku xkacau pengasuh. walau pun ank aku dh beso pnjg, aku still unperfect mother. berkompromi dgn anak yg dh bsr.. lg payah ooo.. dr yg masih bayi.

    ReplyDelete
  2. Come on, you are not a bad mother. Memang lah sekarang baru nak mula2 jadi mak. Aku yang kenal kau lama dah tahu macamana kau jadi 2nd mom to ur own brothers and sisters. Kau bukan je membesarkan malliq dengan baik so far but kau besarkan adik2 kau jugak. Aku tahu lah sebab aku tengok semua tu, janganlah patah semangat..

    Walaupun aku ni belum jadi mak, aku dapat rasa kau akan jadi mak yang baik. Aku pernah baca article ustaz kata, kalau kita mendoakan anak2 jangan doakan 'ya allah bagilah dia berjaya etc..' tapi kena juga selitkan 'ya allah, jadikan juga dia orang yang taat pada ibu & bapa' to be honest, ramai mak bpk yg doakan anak2 berjaya jadi org kaya, doctor and engineer,tapi derang lupa nak doakan anak2 supaya jadi anak yang salleh dan taat pada ibu dan bapa...

    Aku rasa ni comment aku yg paling pjg kat blog ko ni. Malliq bila dah besar nanti, aku akan bgtahu dia mcmana mak and ayah dia besarkan dia dengan penuh kasih sayang, beli beskut etc..jangan risau mun, u gonna be a good mother, correction..u already a good mother! cheer up and hang in there.. :)

    ReplyDelete
  3. I pun slalu tanya hubby bila lepas marah2 my kids whether I ni a bad mum ke. I rasa every Mum yg sihat akal nya akan fikir that once in a while. As long as Malliq is happy and growing well, that means you are a good mum already :-).

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...