:: Kuih Cara Berlauk ::
Salam Mei kepada semua yang masih sudi singgah kat blog yang tak berapa nak update sangat ni. Tapi jangan risau pasal nyer ... takde cadangan nak tutup blog ni pun. Cuma tak berapa nak ada kesempatan nak update jer
So, berbalik pada tajuk entry hari ini pun ... dah leh agak la kot apa maksud sebenarnya. Ahad lepas, ada masa terluang sket. Lepas kemas² umah, tetiba tekak ni terasa nak makan kuih cara berlauk la pulak (sebenarnya masa tengah kemas kabinet dapur, terpandang acuan kuih cara - macam dah hilang ingatan rupannya ada acuan ni !)
Resepi yang mudah selain merupakan antara kuih fevret ... maka layan saja lah. Sanggup tu kisar daging sendiri
So, berbalik pada tajuk entry hari ini pun ... dah leh agak la kot apa maksud sebenarnya. Ahad lepas, ada masa terluang sket. Lepas kemas² umah, tetiba tekak ni terasa nak makan kuih cara berlauk la pulak (sebenarnya masa tengah kemas kabinet dapur, terpandang acuan kuih cara - macam dah hilang ingatan rupannya ada acuan ni !)
Resepi yang mudah selain merupakan antara kuih fevret ... maka layan saja lah. Sanggup tu kisar daging sendiri
Kuih Cara Berlauk
Sumber : Abang Mat Gebu
(Edit sikit² ikut bahan yang ada kat dapur)
Bahan Untuk Inti
100 gram daging ayam, cincang halus : saya guna daging kisar sendiri
1/2 biji bawang besar, cincang halus
2 ulas bawang putih, cincang halus
2 hirisan halia, cincang halus : tak letak
3/4 camca besar rempah kari daging (Baba's) : saya guna rempah yang pedas (paket merah)
1 camca besar sos tomato : tak letak
1camca teh cili kisar : tak letak sebab guna rempah kari yang pedas
Garam dan gula secukup rasa
1/3 cawan air
1 biji cili merah, buang biji, dadu kecil2 : digunakan untuk hiasan
Hirisan daun bawang secukupnya : digunakan untuk hiasan
Bahan Kuih Cara
75 gram tepung gandum
1 biji telur gred A
165 ml santan
2 camca besar mentega cair
Secubit garam
1 - 2 titik pewarna makanan kuning
Kaedah
- UNTUK INTI :-
Panaskan minyak dalam kuali dan tumis
bawang besar, bawang putih hingga harum, masukkan rempah kari, kacau rata dan masak hingga rempah garing.
Masuk daging cincang dan kacau rata. Tuang air dan biar hingga
kering. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Gaul rata, rasa dan jika ok, matikan api. Sejukkan..
- UNTUK ADUNAN KUIH CARA :-
Satukan semua bahan2 untuk kuih cara, kacau rata dengan whisk hingga
tidak berbintil2. Kemudian tapis dan rehatkan sebentar. Boleh juga
dimasukkan ke dalam alat pengisar makanan, dan kisar hingga halus.
Ketepikan.
- UNTUK KUIH CARA BERLAUK :- Panaskan
acuan kuih cara, gunakan api paling
kecil. Sapu setiap cetak dengan sedikit minyak makan (saya guna daun
pandan yang dipotong pendek, ikat dan carik bahagian hujungnya - memula pakai berus silicone konon² nyer ... pehtu berus tu cair. Hahaha).
Masukkan adunan dalam jag dan tuang 3/4 penuh
- Bila tepi kuih kelihatan pucat, masukkan 1/3 camca teh bahan inti di bahagian tengahnya, tabur juga sedikit cincangan cili merah dan hirisan daun bawang. Tutup permukaan acuan dengan tudung periuk. Biar 30 saat, buka dan bila permukaan kuih kering, boleh angkat. Buat kaedah sama dengan baki bahan2. Hidangkan untuk minum petang
Comments
Post a Comment