:: Kambing Goreng Pedas ::

kambing

Lamanya nak letak resepi Kambing Goreng Pedas nih. Yang sebenarnya … mencari buku resepi ntah mana saya dah letak. Kemas² dapur, nasib baik jumpa. Kalau tak, meraung la saya nak kena pinjam semula buku resepi mak. Walaupun saya dan adik-beradik perempuan saya berebutkan buku resepi mak (semua anak perempuan sama saja) selagi mak masih ada … kami tak berani nak usik buku² resepi mak. Yang baru, yang purbakala … itu adalah harta mak saya. Mak pun dah cakap, suatu masa nanti bila dia dah takde … dia takkan bagi buku resepinya kepada anak² tertentu … Katanya, biarkan saja buku² beliau di rumahnya. Siapa nak resepi, copy paste saja. Bawa keluar jangan sekali. Harta bersama … pandai mak saya

Tapi ada juga anak yang tak pandai jaga hati ibunya. Dah la buku resepi emak dibawa lari. Yang sedihnya … si emak masih hidup laie. Sudahnya, si emak nak buat apa² kena la pulak mintak pada si anak. Yang paling best … bila diminta resepinya … sampai dah habis raya tak dapat². Boleh ? Entah apa la perasaan si emak. Tentu kecil sudah hatinya

Kepada Liana Ezzana … jangan kecil hati ya sebab lambat letak resepi ini. Sila la cuba ! Nanti bagitau hasilnya

Kambing Goreng Pedas
Sumber : Buku Resepi Purbakala Mak Saya

Bahan²

1/2 lbs daging kambing (direbus setengah masak)
3 sudu besar cili giling ~ mak saya guna cili hidup @ basah
1 pelepah daun kari
5 ulas bawang putih
1/2 inci halia (ditumbuk sampai halus)
1 labu bawang besar (dihiris bulat)
1 biji buah tomato
1 biji kentang (potong sebesar daging juga) ~ mak saya tak letak kentang
1 batang serai (dititik)
1/2 cawan minyak sapi @ minyak kacang
Garam secukup rasa

Cara²

1 – Daging dipotong kira² sebesar 1 inci persegi
2 – Panaskan minyak. Tumis bawang besar, halia, bawang putih, daun kari, serai dan cili giling
3 – Bila agak garing masukkan daging kambing dan ubi kentang
4 – Masukkan air rebusan daging
5 – Masukkan garam
6 – Bila ubi kentang dan daging sudah empuk, masukkan tomato biji yang diipotong bulat
7 – Reneh sehingga agak kering dan sedia untuk dihidang

Sesuai dimakan dengan nasi tomato @ nasi butter

yumiko

Comments

  1. macam senang jek..
    harus aku cuba. asek2 kari kamben je..

    ReplyDelete
  2. Ini lauk kambing yang sangat sedap yang you jamu kitorang haritu eh? Sangat sedap ini lauk..

    ReplyDelete
  3. :: kakngah :: memang senang kak ... sedap pulak tu. dah jadi SAHM skarang sure banyak masa kan? buleh la try

    :: izzy :: yes kak iz ... ini la lauk yang ammr terkesima dan stay makan di meja sampai licin semua

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Amalan Mengandung

:: Lauk Senang ::

:: Siaran Tertunda ::