20 August 2009

:: Preparation Ala Kadar ::

Diam tak diam, Ramadhan tiba lagi. Kalo taun lepas aku preggy, langsung takde nafsu nak buat preparation … taun nih rasa semangat sket. Ye lah, bertaun² raya ngan mak ayah, adik beradik. Bila dah kawen, raya ngan laki … lama la gak raya ngan laki, berdua jer. So taun nih dah ada cahaya mata sendirik. Harus la hepi gitu …

IMG_0220
Agak berkobar di situ

Kisah sebenarnya ialah taun nih aku bercadang nak menjual kuih raya. Itu adalah bahan² nak buat sample kuih raya … sehari ke sehari asik postpone jer … banyak sangat hal dan halangan. Akhirnya, aku amik tempahan 1-2 kengkawan jer. Taun depan jelah kot aku buat biz nih. Laie pun si Malliq kecik sangat, dia sebok melalak jer skarang … nak ajak main

IMG_0218
Ini baju raya kitaorang

Taun nih aku berazam nak jahit sendiri baju raya aku. Yups … bikin sendirik jer. Cantik tak cantik belakang kira. Tapi harus la mesti pastikan canteks. Tema taun nih hijau … entah la. Lately nih aku cam suka lak warna ijau. Aku pun tak banyak baju ijau … buleh lah

Kain ela baju melayu Incek Jaque ngan Malliq (5m+1m) baru 28 hengget. Murah kan? Tu la aku nak jahit sendiri jer. Kalo pie ngantor tempah … baju melayu skrang kalo tak silap dah 80 ke 90 hengget camtu. Chiss sangat tak berbaloi. Kain murah, anto tempah mahal giler

Naper tak beli baju siap? Aku tau jahit, so … baik aku yang buatkan. Bila pakai mesti best sebab dibuat oleh isteri dan mak, dengan penuh kasih sayang … chewah! Laie pun ini berikan kepuasan diri sendiri … bila orang tanya, aku buleh la berlagak kata aku sendiri jahitkan baju raya kami anak beranak … waduh waduh sangat takbur ye kamu. Bersepah laie orang lain jahitkan baju raya anak beranak … ouh lantak lah. Ini hanya untuk self-esteem sendiri

Korang dah prepare ke?

 

p/s: long, ko balik raya ke taun nih? Rindunya nak raya beramai² dan terjah kuih raya umah orang …

2 comments:

  1. kak ngah besok baru nak try gunting kain wat baju kurung kyra....harapnya menjadi laa...hehehe....

    ReplyDelete
  2. :: Alamaya ::

    hentamkan ajer ... sure jadi. dress dah jadi, skirt dah jadi ... baju kurung tu sure buleh

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...