:: Aku Tension ! ::
Memang hancur la gambo makanan aku ! Asal boleh jer snap. Skarang nih memang takde mood nak setting bagai. Allo inche’ suami … bila nak buat lightbox gua daa ? Tekanan je …
Berbalik pada kek yang dah nak habis neh … ni namanya Kek Tennssey. Aku amik kat majalah Wanita kot. Aku rasa editor salah eja la. Takkan la Kek Tensi ? Tension kah ? Aku bajet nama kek nih Kek Tennessee cam nama tempat kat US tu lah. Sedap sangat kek nih. Inche’ suami makan tak berenti … nasib baik aku sempat halang. Memang tak rugi try sebab 10 minit dah tinggal suku. Nyam nyam … resepi pun simple je
Kek Tennssey
Source : Majalah Wanita
Source : Majalah Wanita
Bahan A
120 gm tepung campuran kek span (sponge mix)
2 biji telur
40 ml minyak masak
40 ml air
2 biji telur
40 ml minyak masak
40 ml air
Bahan B
250 gm cream cheese
1 tin besar fruit cocktail
1 tin susu cair
4 biji kuning telur
1/2 cawan tepung jagung
1 tin besar fruit cocktail
1 tin susu cair
4 biji kuning telur
1/2 cawan tepung jagung
Cara
1 – Campur semua Bahan A, kecuali minyak masak. Gaul hingga gebu
2 – Setelah gebu, campurkan minyak dan gaul hingga rata
3 – Bakar hingga masak dan bahagikan kepada 2 bahagian
4 – Asingkan air fruit cocktail dan campurkan dengan semua Bahan B kecuali buah
5 – Kacau atas api hingga likat
6 – Adunan dilapiskan kepada kek
7 – Tabur buah, sejukkan dan hidang
Senang je lah … Try jangan tak try !
Comments
Post a Comment